Fűszerek

Nézet:
Sorrend:

Az indiaiak a különféle fűszerkeverékeket maszalának nevezik, az illatos, aromás fűszer-keveréket pedig garam maszalának hívják, amit a már majdnem kész ételekbe tesznek.Indiai eredetű ez a barnás színű fűszerkeverék, de mind a bangladesi, mind pedig a pakisztáni konyha nagy előszeretettel használja. A keverékben felhasznált fűszerek és azok aránya régióként eltérő. Ahány ház, annyi szokás.Szárazon megpirított és porrá őrölt "meleg" fűszerek illatos keveréke. Az Ayurvéda leírja, hogy a "meleg" fűszerek növelik a test belső melegét, míg a "hideg" fűszerek segítenek csillapítani ezt a belső meleget. A garam masala a hűvösebb éghajlatú Észak-Indiából származik, és "meleg" fűszereket, úgymint fahéjat, szegfűszeget, koriandert, római köményt, feketeborsot, szárított csilit, kardamónt vagy szerecsendiót tartalmaz.Általában a főzés vége felé adják az ételekhez. Elsősorban zöldséges ételek elkészítésénél javasolt a főzés- sütés végén használni, de remek ízt ad a vegetáriánus ételeknek is.A garam masala összetevői - általában: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. Általában húsokhoz és a csirkéhez adott hagymaalapú mártásokhoz használjak

585 Ft

Nyugat-Ázsiában és a Földközi tenger vidékén honos gyógy- és fűszernövény sárgásbarnás, aromás, keserű, ánizsra emlékeztető illatú magja.

Felhasználása:

Egyiptomban és Etiópiában kenyeret, egytálételeket, halat, húsokat fűszereznek vele, Törökországban a kávéhoz, Indiában a curryhez használják, az USA-ban a juharcukrot helyettesítik vele, a görögök a nyers vagy főzött magvakat mézzel fogyasztják.

Élettani hatása:

A svájci és osztrák gyógyszerkönyvekben hivatalos drog, hatóanyaga a szaponin, amely gátolják a koleszterin felszívódását és szintézisét, rostjai a vércukorszint csökkentését segíthetik. Segíti a tejelválasztást, enyhíti a menstruációs tüneteket. Emellett klasszikus afrodiziákumként tartják számon.

320 Ft

A gyömbér ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztett fűszer- és gyógynövény. A növény gyöktörzse szolgáltatja az illatos, csípős, kesernyés fűszer alapját.

Felhasználása
Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs- stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz stb.), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.

 

Élettani hatása

Gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása ismert. A gyökér forrázata gyógyteaként vértisztító, meghűlés, torokfájás, gyomorbajok, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere. A alkalmazható a hányinger és szédülés megszüntetésére is, ezért a tengeribetegség megelőzésére használják. A gyömbér különlegessége, hogy a benne lévő illóolaj nyugtatja a gyomornyálkahártyát, ily módon segíti az emésztést, nyugtatja a gyomrot.

Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolása esetén kellemetlen, kesernyés ízt kap az étel.

320 Ft

Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.

Leggyakoribb alkalmazásai

nehezebben emészthető leveseknél bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben,
salátáknál burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
sültekhez baromfi-, marha- stb.,
vadas ételekhez,
töltött káposzta,
véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek,
halételek,
körözöttek,
növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. Használja a konzervipar is. A bouquet garni fűszerkeverék meghatározó alapanyaga. Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye.

Gyógyhatása

Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

280 Ft

Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.

Leggyakoribb alkalmazásai

nehezebben emészthető leveseknél bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben,
salátáknál burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
sültekhez baromfi-, marha- stb.,
vadas ételekhez,
töltött káposzta,
véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek,
halételek,
körözöttek,
növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. Használja a konzervipar is. A bouquet garni fűszerkeverék meghatározó alapanyaga. Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye.

Gyógyhatása

Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

210 Ft

A koriander a Földközi-tenger vidékéről származó, hazánkban is termesztett fűszernövény, kemény, barnás-sárgás, fűszeres, dióra emlékeztető aromájú magja.
Magyar népies nevei beléndfű, cigány petrezselyem, kínai petrezselyem, koriandrom, koriandromfa, pakilintsfű, temondádfű, zergefű.

Felhasználása

Sültek, húspácok, káposztás ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök készítésénél, uborka, paprika eltevésénél egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele (cukrozott formájában az ánizst helyettesítheti).

Indiában a koriander a legalapvetőbb fűszerek egyike, amely szinte bármilyen sós ételben előfordulhat. Ritkán használják egészben általában inkább őrölve kerül az ételbe, hogy aromája eloszoljon, és ne robbanásszerűen jöjjön elő egy-egy mag szétrágásakor.

Élettani hatása

C-vitamint tartalmaz, felfúvódást megszüntető, szélhajtó, emésztést javító, vértisztító teakeverékek alkotóeleme.

210 Ft

A koriander a Földközi-tenger vidékéről származó, hazánkban is termesztett fűszernövény, kemény, barnás-sárgás, fűszeres, dióra emlékeztető aromájú magja.
Magyar népies nevei beléndfű, cigány petrezselyem, kínai petrezselyem, koriandrom, koriandromfa, pakilintsfű, temondádfű, zergefű.

Felhasználása

Sültek, húspácok, káposztás ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök készítésénél, uborka, paprika eltevésénél egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele (cukrozott formájában az ánizst helyettesítheti).

Indiában a koriander a legalapvetőbb fűszerek egyike, amely szinte bármilyen sós ételben előfordulhat. Ritkán használják egészben általában inkább őrölve kerül az ételbe, hogy aromája eloszoljon, és ne robbanásszerűen jöjjön elő egy-egy mag szétrágásakor.

Élettani hatása

C-vitamint tartalmaz, felfúvódást megszüntető, szélhajtó, emésztést javító, vértisztító teakeverékek alkotóeleme.

235 Ft

A kurkuma (indiai sáfrány) Indiából, Kínából és Dél-Ázsiából származó, kellemes, gyömbérre hasonlító - de annál gyengébb aromájú - fűszer erőteljes ételszínező hatással.

Felhasználása

A curry fűszerkeverékek és a Worcaster-mártás elengedhetetlen eleme, használható tésztafélék, levesek színének, ízének javítására, valamint szárnyashúsok, halak és tenger gyümölcseinek készítéséhez. Az indiai konyha alapfűszere chutney-k, zöldséges és rizsételek, mustáros-ecetes savanyúságok készítéséhez használják.

Élettani hatása

Étvágygerjesztő hatású.

405 Ft

A lestyánt mind friss, mind szárított állapotában használják, régebben egyetlen falusi kertből sem hiányozhatott. Az erdélyi konyha nélkülözhetetlen fűszere. A petrezselyemhez hasonló illatú és ízű fűszernövény.

Egyéb népies elnevezései lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya.

A szárított lestyánlevél kiválóan alkalmas levesek, saláták, diétás ételek és italok, ecetek fűszerezésére. Töltött kacsa vagy csirke készítésekor a szárnyas belsejét szárított lestyánnal dörzsöljük be és a töltelékbe is tegyünk

340 Ft
Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-,bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.
Gyógyhatása
A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze. Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be. Magas vérnyomás esetén használata körültekintést kíván. Veszélyeztetett terheseknek nemi vágyuk csillapítására ajánlják.
190 Ft
Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-,bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.
Gyógyhatása
A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze. Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be. Magas vérnyomás esetén használata körültekintést kíván. Veszélyeztetett terheseknek nemi vágyuk csillapítására ajánlják.
235 Ft

A metélőhagyma vagy snidling, a tavasz első zöldülő hírnöke. Népies nevei pázsithagyma, pázsitfű, valamint a német nevéből snidling, snittling.
A friss metélőhagyma gyorsan elfonnyad, és kellemetlen keserű íze lesz. A szárított viszont hosszú ideig fogyasztható. Felveszi az étel nedvességtartalmát, így teljes értékű lesz.
Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.

Főleg a krumpli, bab, borsó, a húslevesek, saláták, sültek, tojásételek, szendvicsek, a túró és a lágy sajtok, valamint halételek és mártások ízesítésére használjuk

425 Ft
Már nagyszüleink konyhájában is ismert volt vadmajoránna, szurokfű vagy balzsamfű néven.

Az oregánóról tipikusan az olasz konyha vagy még inkább a pizzák jutnak eszünkbe, pedig ennél sokkal többet tud. A görög mitológia szerint Aphrodité találta ki ezt a fűszert, hogy az emberek élete boldogabb legyen. Ezért a görög konyha egyik alapfűszere, salátákhoz, sült húsokhoz, halakhoz adják, a törökök bárány- és birkahús fűszerezésére használják, a Fülöp-szigetek déli részén pedig vízibivalyhúshoz adják. Emellett az egyiptomi, libanoni, szír, palesztin, spanyol és portugál konyha fontos kelléke. Likőrök, borok ízesítésére is alkalmas.

Zöldségekhez, fehér és vörös húsokhoz, halakhoz jól illik, megy hozzá a bazsalikom, a fokhagyma, a bors vagy a kakukkfű. Erőteljes íze miatt mindig fokozatosan adagolják, mert könnyen válik túl dominánssá az ételekben.

Az oregánóból készült tea (1 tk. oregánó, 2 dl forró víz) görcsoldó, étvágygerjesztő, segíti az emésztést. Enyhíti az influenzás, megfázásos tüneteket, köhögéscsillapító hatása is van. Baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik
330 Ft

Erdészné Petrezselyem Levél Magyar 20 g

A petrezselyem a leggyakoribb zöldfűszerünk, csokorban vásároljuk, vagy a kertben, illetve cserépben vagy virágládában termesztjük, hogy mindig kéznél legyen. Általában a leveleit használjuk fel, illetve a szárát csokorba kötve a levesbe főzzük.

Alkalmazása:

Frissen és szárított állapotban levesekhez, töltelékek, főzelékek, főtt és pirított burgonya, tojásételek, saláták ízesítésére, liba, kacsa, csirke sütésekor és ételek díszítésére használjuk. A már majdnem elkészült, de inkább a kész ételhez adjuk, mert nem csak aromáját, de vitamintartalmát is elveszíti főzés közben.

Gyógyhatása:

Segít a vese- és hólyagpanaszok megszüntetésében. A petrezselyemtea emésztést elősegítő, vízhajtó hatású. Segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében. Sokak szerint étvágygerjesztő hatású. 

Az Erdészné fűszereket sütéshez, főzéshez, zöldségekből készült salátákhoz, sajtkrémekhez és egyéb köretek elkészítéséhez ajánljuk.

A termék száraz, hűvös helyen tartandó!

380 Ft

Ez a speciális provence-i zöldnövényi keverék Dél-Franciaország ízvilágát idézi. Az intenzív illatos zöldnövények tipikus mediterrán ízt kölcsönöznek ételeinek.

ÖSSZETEVOK:
rozmaring, kakukkfű, borsikafű, bazsalikom, tárkony

FELHASZNÁLÁS:
Halak, húsok, grillspecialitások, ecetek, olajok, páclevek ízesítésére.

295 Ft

Erdészné Rozmaring Morzsolt 20 g

A fűszernövények nagy részéhez hasonlóan, a rozmaring is a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik.

Ezeken a helyeken számtalan típusa, változata alakult ki, melyek akár országonként is változhatnak. Nálunk vadon nem fordul elő, de az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel.

245 Ft
 
Nézet:
Sorrend: