Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.
Leggyakoribb alkalmazásai
nehezebben emészthető leveseknél bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben,
salátáknál burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
sültekhez baromfi-, marha- stb.,
vadas ételekhez,
töltött káposzta,
véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek,
halételek,
körözöttek,
növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. Használja a konzervipar is. A bouquet garni fűszerkeverék meghatározó alapanyaga. Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye.
Gyógyhatása
Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.