A gyömbér ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztett fűszer- és gyógynövény. A növény gyöktörzse szolgáltatja az illatos, csípős, kesernyés fűszer alapját.
Felhasználása
Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs- stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz stb.), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.
Élettani hatása
Gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása ismert. A gyökér forrázata gyógyteaként vértisztító, meghűlés, torokfájás, gyomorbajok, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere. A alkalmazható a hányinger és szédülés megszüntetésére is, ezért a tengeribetegség megelőzésére használják. A gyömbér különlegessége, hogy a benne lévő illóolaj nyugtatja a gyomornyálkahártyát, ily módon segíti az emésztést, nyugtatja a gyomrot.
Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolása esetén kellemetlen, kesernyés ízt kap az étel.