A Rédei tejles kiőrlésű rozs biotészták alapanyagául kiváló minőségű ökológiai gazdálkodásból származó rozs szolgál.
Nagy valószínűséggel a rozs a legfiatalabb gabonafélénk.
Eredete mintegy 2500 évre vezethető vissza, amikor is Kis-Ázsiában egy vad rozsfajtából - a hegyi rozsból - való nemesítés után kezdték meg termesztését.
A rozs a német fekete kenyér gabonája, gyakran főznek belőle sört, illetve égetnek belőle szeszt.
A kenyérkészítésnél leginkább a kovász készítéséhez használják.
Miután a rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál nem annyira dagad meg a belőle készített kenyér, így a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készült kenyereknél.
Élettani hatásai:
- B1-vitamint, kalciumot, niacint, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót, szacharint, nitrogént, kazeint és foszfátot tartalmaz.
- Magas élelmi-rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása javítja bélműködésünket,
- enyhíti a székrekedést, az aranyérben szenvedők panaszait és
- csökkenti a vér koleszterinszintjét.