Bors

Nézet:
Sorrend:
-10%
Raktárkészlet:
1 db

Indiai eredetű, örökzöld kúszócserje vízben áztatott, lehántolt, szárított bogyótermése. Az eltávolított termésfal (főleg ebben található a bors csípős hatóanyaga) miatt a fehérbors a többi borsfajtához képest kevésbé csípős, enyhébb aromájú. Felhasználása: Enyhébb aromája miatt jól használható tejszínes vagy világos mártásokhoz, salátákhoz, fűszeres túrókrémekhez, hal- és húsételekhez, levesekhez, főzelékekhez.

250 Ft
225 Ft
Akció időtartama:
Kezdete: 2021.06.13 - A készlet erejéig!
ÚJ

Származási hely: Németország

Fekete borsot akkor nyerhetünk, ha a szemeket teljes beérésük előtt röviddel leszedjük, és addig szárítjuk, amíg el nem érik jellegzetes sötétbarna színüket és ráncos külsejüket.

A fehér borshoz a bogyókat később kell leszedni, akkor, amikor már teljesen megértek és narancssárga színűek lettek. Ezt követően vízben kell puhítani őket, hogy a magot a héjtól el lehessen választani. A világos magot a napon megszárítják, majd fehér borsként kínálják.

A zöld bors az éretlen, friss, meghámozatlan bogyókból készítik, melyeket sós vagy savanyú oldatba helyeznek. A zöld bors csak nagyon kevéssé erős, inkább friss, fűszeres, „zöld” íze van. A teljesen érett bogyókból hasonló módon lehet vörös borsot készíteni.



730 Ft

A különböző bors fajtákról

A fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

Fekete bors
A fekete borsot érés előtt szüretelik, mikor a füzérek sárgulni kezdenek, éjszakára állni hagyják, ezalatt megindul benne a fermentáció. Később lehetőleg egyenletes hőmérsékleten szárítják, ami alatt a külső rész megfeketedik, összezsugorodik. Innen a jellegzetes borsmegjelenés.

Fehér bors
Drágább a fekete borsnál, ezért sok a hamisítás-trükközés (például vegyi úton kifehérítik a fekete borsot). Az igazi fehér borshoz a teljesen érett borsszemet kell betakarítani, mikor már vörösessé válik. Ilyenkor a feketéhez képest sokkal nagyobb a veszteség (a madarak lecsipkedik, s jelentős rész már szüret előtt romlásnak indul) és maga a technológia is bonyolultabb a szemeket 8-10 napra folyóvízben áztatják, s miután meglazul a külső gyümölcshús, kíméletesen eltávolítják a fehér magról. A gyors és teljes száradás határozza meg a minőséget.

Zöld bors
A huszadik század szülötte. Tulajdonképpen éretlen borsszem, melyben megölik a feketedést okozó enzimeket (vízben főzik, vagy sós lébe áztatják a borsot, majd gyakran liofilizálják is, avagy sós-ecetes lében kerül forgalomba). Bizonyos helyeken kapható friss zöld bors is íze friss-gyümölcsös, fanyar-érdekes.

Piros bors
Igazi különlegesség (nem összetévesztendő a rózsaborssal, ami a nem igazi borsok közé tartozik). A már érett borsszemeket szüretelik le, majd leggyakrabban sós-ecetes lében forgalmazzák. Újabban szárított formában is megjelent a piacon. A sajátos szárítási eljárásról azonban a gyártók ma sem nyilatkoznak szívesen a lényeg az, hogy a szárítás során a gyümölcshús nem esik le a szemekről, s megőrzi piros színét.

Cubebe bors
Az egyik legritkább borsfajta. Elsősorban Jáváról és Szumátráról származik. Parányi farka miatt szokták farkas vagy száras borsnak is nevezni. Aromája olyan, mintha a fekete bors és a szegfűbors keveréke lenne.

Hosszú bors
Valójában ez az a fajta, amit Európában talán a legrégebben ismerünk. A régi rómaiak nagyrészt ezt használták piper néven. Kalandorok és kereskedők hozták a manapság Indonéziához tartozó Banda-szigetről. Bár háromszor annyiba került, mint a kerek szemű fekete bors, nagy volt a keletje. Ugyanis sajátos édeskés aromája van emlékeztet a fahéjra, a szerecsendió-virágra, a tömjénre. Igen magas arányban tartalmaz éteri olajokat, használatával vigyázni kell, mert lényegesen erősebb, mint az egyszeri bors. Ne próbálkozzunk az őrlésével, szívósan ellenáll. Mozsárban kell törni.

415 Ft

Felhasználása: Rendkívül csípős, adagolásával csínján kell bánni. Erős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, pörköltekhez, sült húsokhoz és halakhoz, rizshez, sajt- és tojástálak ízesítéséhez, hering és savanyúságok eltevéséhez használhatjuk. Élettani hatása: Nagyszerű anyagcsere fokozó. Hőt gerjeszt a szervezetben, élénkíti a vérkeringést, és ezzel segíti a vér eljutását a test távolabbi területeire, mely fontos a hatékony tisztuláshoz és kiválasztáshoz. Tárolás: Nagy kapszaicintartalma miatt célszerű jól elzárva, fénytől védve, sötét üvegben vagy dobozban tárolni.

290 Ft

Indiai eredetű, örökzöld kúszócserje vízben áztatott, lehántolt, szárított bogyótermése. Az eltávolított termésfal (főleg ebben található a bors csípős hatóanyaga) miatt a fehérbors a többi borsfajtához képest kevésbé csípős, enyhébb aromájú. Felhasználása: Enyhébb aromája miatt jól használható tejszínes vagy világos mártásokhoz, salátákhoz, fűszeres túrókrémekhez, hal- és húsételekhez, levesekhez, főzelékekhez.

260 Ft

Indiai eredetű, örökzöld kúszócserje zölden szedett, napon szárított - ezáltal megfeketedett és megkeményedett - bogyótermése. Égetően csípős ízű fűszer.

Felhasználása

Az egész világon a legismertebb és legelterjedtebb fűszer, Magyarországon a középkor óta alapfűszer. Szószok, levesek, marinádok, sült és grillezett húsok, különféle raguk és egytálételek, valamint vadhúsok hústöltetlékek és tésztaételek ízesítésére használhatjuk főként akkor, ha az ételt sokáig kell főznünk, így van ideje az aromájának az ételbe kerülni. Erős aromája miatt óvatosan bánjunk vele!

Élettani hatása

Étvágygerjesztő hatása van, sok diétából száműzik, izgathatja az emésztőrendszert. Élénkítőszer és víz- és szélhajtó, izületi gyulladás gyógyítására is használják.

470 Ft

A borsról kizárólag, mint a fűszerek királyáról lehet és érdemes beszélni. A világ legelterjedtebb ízesítője, amely szinte minden nemzet gasztronómiájának nélkülözhetetlen elemévé vált. Az ókorban és középkorban ára megegyezett az aranyéval és legalább annyira elfogadott fizetőeszköznek számított. Birtoklásáért, kereskedelméért birodalmak vetekedtek és tulajdonképpen ez a fűszer volt a nagy felfedezések katalizátora.

Csípős aromája kiemeli az ételek ízét, de az elfogyasztott mennyiséggel érdemes óvatosan bánni, ugyanis izgatja az emésztőrendszert. Őrölve és egészben egyaránt felhasználjuk.

Az egész borsszemek légmentesen lezárt edényben, szinte korlátlan ideig megőrzik élvezeti értéküket.


A feketebors, fehérbors és zöldbors ugyanazon növény termései, csak különböző érési állapotban szüretelik őket, továbbá a feldolgozásuk is eltérő. A szemeket érett állapotukban szedik, majd több napon keresztül áztatják, hogy a héjuk megpuhuljon. Ezt követően eltávolítják a szemek külső felületét, majd szárítják. Aromája lágyabb, kellemesebb és kevésbé csípős, mint a feketeborsé.

440 Ft

A borsról kizárólag, mint a fűszerek királyáról lehet és érdemes beszélni. A világ legelterjedtebb ízesítője, amely szinte minden nemzet gasztronómiájának nélkülözhetetlen elemévé vált. Az ókorban és középkorban ára megegyezett az aranyéval és legalább annyira elfogadott fizetőeszköznek számított. Birtoklásáért, kereskedelméért birodalmak vetekedtek és tulajdonképpen ez a fűszer volt a nagy felfedezések katalizátora.

Csípős aromája kiemeli az ételek ízét, de az elfogyasztott mennyiséggel érdemes óvatosan bánni, ugyanis izgatja az emésztőrendszert.

Őrölve és egészben egyaránt felhasználjuk. Az őrölt bors esetében, minél finomabb az őrlés minősége, annál erőteljesebben adja ki aromáit.

A feketebors, fehérbors és zöldbors ugyanazon növény termései, csak különböző érési állapotban szüretelik őket, továbbá a feldolgozásuk is eltérő. A szemeket érett állapotukban szedik, majd több napon keresztül áztatják, hogy a héjuk megpuhuljon. Ezt követően eltávolítják a szemek külső felületét, majd szárítják. Aromája lágyabb, kellemesebb és kevésbé csípős, mint a feketeborsé.

 

415 Ft

A borsról kizárólag, mint a fűszerek királyáról lehet és érdemes beszélni. A világ legelterjedtebb ízesítője, amely szinte minden nemzet gasztronómiájának nélkülözhetetlen elemévé vált. Az ókorban és középkorban ára megegyezett az aranyéval és legalább annyira elfogadott fizetőeszköznek számított. Birtoklásáért, kereskedelméért birodalmak vetekedtek és tulajdonképpen ez a fűszer volt a nagy felfedezések katalizátora.

Csípős aromája kiemeli az ételek ízét, de az elfogyasztott mennyiséggel érdemes óvatosan bánni, ugyanis izgatja az emésztőrendszert. Őrölve és egészben egyaránt felhasználjuk.

Az egész borsszemek légmentesen lezárt edényben, szinte korlátlan ideig megőrzik élvezeti értéküket.


A feketebors, fehérbors és zöldbors ugyanazon növény termései, csak különböző érési állapotban szüretelik őket, továbbá a feldolgozásuk is eltérő.


Feketebors:
az éretlen szemeket szüretelik, majd szárítják, ennek köszönhetően alakul ki ráncos felülete és fekete színe. A feketebors aromái a legerősebbek.

 

300 Ft

A borsról kizárólag, mint a fűszerek királyáról lehet és érdemes beszélni. A világ legelterjedtebb ízesítője, amely szinte minden nemzet gasztronómiájának nélkülözhetetlen elemévé vált. Az ókorban és középkorban ára megegyezett az aranyéval és legalább annyira elfogadott fizetőeszköznek számított. Birtoklásáért, kereskedelméért birodalmak vetekedtek és tulajdonképpen ez a fűszer volt a nagy felfedezések katalizátora.

Csípős aromája kiemeli az ételek ízét, de az elfogyasztott mennyiséggel érdemes óvatosan bánni, ugyanis izgatja az emésztőrendszert.

Őrölve és egészben egyaránt felhasználjuk. Az egész borsszemek légmentesen lezárt edényben, szinte korlátlan ideig megőrzik élvezeti értéküket. Az őrölt bors esetében, minél finomabb az őrlés minősége, annál erőteljesebben adja ki aromáit.

A feketebors, fehérbors és zöldbors ugyanazon növény termései, csak különböző érési állapotban szüretelik őket, továbbá a feldolgozásuk is eltérő. 

Feketebors: az éretlen szemeket szüretelik, majd szárítják, ennek köszönhetően alakul ki ráncos felülete és fekete színe. A feketebors aromái a legerősebbek.

Felhasználása: szinte minden ételféleséghez jól használható, levesektől a hús és halételeken át, egészen a péksüteményekig. Aki érzékeny a borsra, vagy diétás étrendet követ, borsikafűvel kiválthatja.

Származási hely: Indonézia
A termék zellert, mustármagot és szezámmagot is csomagoló üzemben készült!

440 Ft

A feketebors zúzott változata.

Mint azt neve is mutatja, grillezéshez, valamint steak készítéshez a legalkalmasabb. A nagyobb darabok nem csak ételnek adják át az aromájukat, de mikor ráharapunk, a szokásosnál intenzívebben érezhetjük a fűszerek királyának csípős ízét.

Származási hely: India

A termék zellert, mustármagot és szezámmagot is csomagoló üzemben készült!

360 Ft
 
Nézet:
Sorrend: