Petrezselyem

Nézet:
Sorrend:

A petrezselyem név a latin petroselium szóból származik, mely a görög petrosz (kő, szikla) és szelion (növény) szavakból ered. A petrezselyem népies nevei petrezselem, petrezsirom, petruska. A gyökérpetrezselymet helytelenül nevezik fehérrépának vagy egyszerűen gyökérnek is.

Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen a téli hónapokban előnyös.

Gyógyhatása A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, vizelethajtó, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású. Fokozza a gyomor-béltraktus működését, és teáját fogyasztják hólyaghurut esetén is. A petrezselyem a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére ajánlható. Hasznosnak bizonyulhat a csalánkiütések kezelésében, egyes kutatási eredmények szerint a petrezselyem gátolja a hisztamin kiválasztását.

Figyelem! Terhesség idején vagy gyomorfekély esetén ne használjuk orvosilag hatásos mennyiségben!

Frissen és szárított állapotban levesekhez, töltelékek, főzelékek, főtt és pirított burgonya, tojásételek, saláták ízesítésére, liba, kacsa, csirke sütésekor és ételek díszítésére használjuk. A már majdnem elkészült, de inkább a kész ételhez adjuk, mert nem csak aromáját, de vitamintartalmát is elveszíti főzés közben.

380 Ft

A metélőpetrezselyem leveleit frissen, vagy szárítva egyaránt fogyasztjuk.

Érdemes csak a főzés végén az ételhez adni, különben teljesen elveszíti az aromáit.

Enyhén csípős íze és egyedi illata jól illik a ragukhoz, levesekhez, zöldborsóból, vagy burgonyából készült ételekhez.

Származási hely: Magyarország

A termék zellert, mustármagot és szezámmagot is csomagoló üzemben készült!

305 Ft
Nézet:
Sorrend: