Chili

Nézet:
Sorrend:

Trópusi éghajlaton termesztett csípős paprika. A chili paprika ereje az apró magvaktól függ, mert ott halmozódik fel az erősséget adó kapszaicin.

A chili a Kárpát-medencében termesztetteknél jóval erősebb, csípősebb, maróbb ízű paprikaféle. Sok helyen úgy használják (mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz), mint nálunk a zöldpaprikát, ezért kínai, indiai, mexikói ételekhez nyugodtan használhatunk helyette közönséges, de lehetőleg piros színű zöldpaprikát (akinek így nem elég csípős az étel, kiegészítheti dísz- vagy cseresznyepaprikával).

Az általában téglavörös termést megőrlik, és a port önmagában is használják főzelékek, mártások, halételek, sült húsok, rizsköretek, sajtos és tojásos tálak, savanyúságok fűszerezéséhez, de többnyire keverik más fűszerekkel.

A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták.

Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától.

Felhasználása

Ez a fajtája elsősorban pizzákhoz, de főzelékekhez, mártásokhoz, halételekhez, sültekhez használható fűszer.

530 Ft

Trópusi éghajlaton termesztett csípős paprika. A chili paprika ereje az apró magvaktól függ, mert ott halmozódik fel az erősséget adó kapszaicin. Felhasználása: Ez a fajtája elsősorban pizzákhoz, de főzelékekhez, mártásokhoz, halételekhez, sültekhez használható fűszer. Élettani hatása: Számos gyógyhatása ismert, élénkíti a vérkeringést, a zsírsejtek növekedésének meggátolásával segíti a fogyást, a rákos megbetegedések megelőzésében és leküzdésében is segít, afrodiziákumnak tartják. Helyi érzéstelenítőként is hat, a megfázás vagy allergia tünetein is enyhíthet. Túlzásba sem szabad vinni a fogyasztását: hosszú távon gyomorbántalmakat okozhat.

330 Ft

A Chili fűszercsepp esszenciáját egy különleges, 1 millió SHU erősségű chili kivonat adja.

A könnyebb konyhai felhasználás érdekében 100 000 SHU erősségre hígítjuk vissza, hidegen sajtolt napraforgó olajjal.

A chili szerelmeseinek kötelező alapanyag, főzés közben és utólagos ízesítésre is kiválóan alkalmas! Könnyen keverhető bármilyen raguba és nem igényel főzést Ételekhez apránként adagolva beállítható a kellő intenzitás


A zöldfűszerekből és egzotikus fűszerekből készült fűszercseppek különleges ízét a friss fűszernövényekből, vízgőzdesztillációval nyert esszenciális olajok vagy szén-dioxid extrakcióval nyert kivonatok adják.
A kivonás módja minden esetben adalékanyagoktól mentes, kizárólag mechanikai úton történik, így több termékünk BIO minőségben is elérhető.


A legtöbb friss fűszernövényhez hasonlóan érdemes a főzés végén használni a fűszercseppeket, így egész biztosan megőrzik aromájukat és illatanyagaikat.

 

920 Ft
Nézet:
Sorrend: