Gyömbér

Nézet:
Sorrend:

Gyömbér

Gyömbérnövény egy méter magasra nő a félárnyékos lejtőkön. A kemény, göcsörtös rizóma átmérője 2-4 cm. A rizómákat 5-6 hónappal az ültetés után kell kiásni, amíg zsengék. A friss fogyasztásra szánt rizómákat megmossák és egy-két napig szárítják. Ezután néhány hónapon át tárolhatók szabályozott hőmérsékletű légtérben. Fehérborban vagy sherríben a friss, feldarabolt gyömbér hónapokig megőrzi állagát és aromáját. A szárításra szánt gyömbér általában ültetés után 8-10 hónappal felszedett rizómákból szármatik. Ekkorra a rizómák már rostosabbak és csípősebbek.

 

1 305 Ft

A gyömbér ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztett fűszer- és gyógynövény. A növény gyöktörzse szolgáltatja az illatos, csípős, kesernyés fűszer alapját.

Felhasználása
Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs- stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz stb.), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.

 

Élettani hatása

Gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása ismert. A gyökér forrázata gyógyteaként vértisztító, meghűlés, torokfájás, gyomorbajok, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere. A alkalmazható a hányinger és szédülés megszüntetésére is, ezért a tengeribetegség megelőzésére használják. A gyömbér különlegessége, hogy a benne lévő illóolaj nyugtatja a gyomornyálkahártyát, ily módon segíti az emésztést, nyugtatja a gyomrot.

Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolása esetén kellemetlen, kesernyés ízt kap az étel.

170 Ft

A trópusi növény föld alatt szerteágazó gyökértörzsét hasznosítjuk fűszerként. Íze kissé citromos, enyhén csípős, aromás illatú. Frissen, szárítva, őrölve egyaránt felhasználható. Remekül illik a sült húsokhoz, a nyugati konyhák előszeretettel használják sütemények készítéséhez. A gyömbér roppant sokoldalú fűszer, savanyúságok, csatnik, dzsemek, édességek és szeszipari termékek egész sora készül a felhasználásával. Az ázsiai fűszerkeverékek jelentős részének egyik fő összetevője.

295 Ft
Nézet:
Sorrend: