Dr. Natur étkek Stevia por (Édesfű, Jázminpakóca) Sütéshez, főzéshez, teaként és kozmetikai célokra
- Zéró kalória!
- Glikémiás index: 0
A stevia nemzettségbe 240 faj tartozik, amiből csak két olyan dobogós fajnak elég édes a hajtása ami szóba jöhetett, kettőjük közül pedig az abszolult győztes a rebaudiana!
Ez tartalmaz a legtöbbet az édes ízt adó szteviol-glikozidokból (kb 15%).
A növény édes ízét egy úgynevezett diterpén-glikozid molekula, a szteviozid metabolitja, a szteviol glikozid adja. Ez egy olyan, a cukornál 250-300-szor édesebb molekula, amivel főzni és sütni is lehet, mert hő hatására is megtartja az édességét. Ráadásul az emésztőenzimek sem képesek lebontani, így gyakorlatilag nem szívódik fel a szervezetedben, tehát a kalóriaértéke nulla.
Különböző pH-értékű élelmiszerekben, üdítőkben vagy savanyított tejtermékben is jól használható, mindenben elfér, ami „házi”, legyen az sütemény, puding, szörp, lekvár, befőtt vagy épp joghurt.