Kurkuma

Nézet:
Sorrend:

Friss gyökér. A rizómának (gyökértörzs) durva, tagolt, világosbarna héja van. Belül van a ragyogó narancsszínű húsállomány. A rizóma egy vastag fő részből és néhány zömök ujjból áll. Ezek adják a legjobb minőségű kurkumát. Az exportra szánt kurkumát szárítják; a szárítás folyamán erdetei tömegének 75%-át elveszti.

1 075 Ft

A gyömbérhez hasonló és azzal egy családba tarozó növény gyökértörzsét hasznosítják. A gyökereket szedés után meghámozzák, majd szárítják, szinte kizárólag őrlemény formájában kerül forgalomba. Íze kissé kesernyés, aromája jellegzetes.

Indiai sáfránynak is nevezik, bár nem pótolhatja de remekül helyettesítheti a legdrágább fűszert. A sárga őrleményt főként színe miatt hasznosítják előszeretettel az élelmiszeriparban és a konyhákban, textil festésére már ősidők óta használják Indiában. Jellegzetes aromáját igazán a curry keverékekben ismerhetjük meg, szinte az összes indiai fűszerkeverékben megtalálható. Ha főtt rizst készítünk egy kis kurkuma hozzáadásával szemet gyönyörködtető, aranysárga köretet tehetünk az asztalunkra.

270 Ft
Nézet:
Sorrend: