Már nagyszüleink konyhájában is ismert volt vadmajoránna, szurokfű vagy balzsamfű néven.
Az oregánóról tipikusan az olasz konyha vagy még inkább a pizzák jutnak eszünkbe, pedig ennél sokkal többet tud. A görög mitológia szerint Aphrodité találta ki ezt a fűszert, hogy az emberek élete boldogabb legyen. Ezért a görög konyha egyik alapfűszere, salátákhoz, sült húsokhoz, halakhoz adják, a törökök bárány- és birkahús fűszerezésére használják, a Fülöp-szigetek déli részén pedig vízibivalyhúshoz adják. Emellett az egyiptomi, libanoni, szír, palesztin, spanyol és portugál konyha fontos kelléke. Likőrök, borok ízesítésére is alkalmas.
Zöldségekhez, fehér és vörös húsokhoz, halakhoz jól illik, megy hozzá a bazsalikom, a fokhagyma, a bors vagy a kakukkfű. Erőteljes íze miatt mindig fokozatosan adagolják, mert könnyen válik túl dominánssá az ételekben.
Az oregánóból készült tea (1 tk. oregánó, 2 dl forró víz) görcsoldó, étvágygerjesztő, segíti az emésztést. Enyhíti az influenzás, megfázásos tüneteket, köhögéscsillapító hatása is van. Baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik