Vitamin A

Nézet:
Sorrend:

A Vitaking A&D vitamin kapszulánként 10000NE A-vitamint és 1000 NE D-vitamint tartalmazó termék. Mindkét vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Az A-vitamin többek között hozzájárul a bőr és a látás normál állapotának fenntartásához és a D-vitamin pedig az egészséges izomfunkciók fenntartásához.

Az A-vitamint, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból ? az úgynevezett provitaminokból ? a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni.

2 775 Ft

A normál látáshoz. Az A-vitamint más néven retinolként is emlegetik. Ez a termék 10000NE A-vitamint tartalmaz. 

Előanyagaiból ? az úgynevezett provitaminokból ? a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található.

Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni.

Ez a vitamin (retinol formában) a sajtokban, a vajban húsokban, halakban található meg kisebb menyiségben. Nagyobb mennyiségben a tojásban körülbelül 350-600 ?g A vitamin van (100g-ban), a májak, májkészítmények (100g-onként) nagyjából 1500-1600 ?g A vitamint tartalmaznak.

Tehát az A-vitamin egy alapvető tápanyag, amit az állati eredetű ételekkel veszünk magunkhoz, a karotinoidok pedig a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg. A karotinoidok közül sok közeli rokonságban van az A-vitaminnal.

Az A-vitamin: Részt vesz a megfelelő vasanyagcserében.

Hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához.

Hozzájárul a bőr normál állapotának fenntartásához Hozzájárul a normál látás fenntartásához.

Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.

Szerepet játszik a sejtek differenciáló­dásában (elkülönülésében). Az A-vitamin szükségletét mikrogrammban (?g) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, ez a NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit).

1 NE A-vitamin egyenlő 1 ?g retinollal, 6 ?g ß-karotinnal, vagy 12 ?g egyéb karotinnal. A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul.

Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását. A Vitaking A vitamingazdaságos, 250 db-os kiszerelésben kapható.

4 925 Ft

Ettől sárga a sárgarépa

Az A-vitamin, illetve előanyaga, ?elővitaminja?, igen fontos tápanyag. A béta-karotin a karotinoidok egy fajtája. A karotinoidok zsírban oldódó növényi vegyületek, amelyet a növények termelnek annak érdekében, hogy megvédjék magukat a szabad gyökök károsító hatásától.


Egy narancssárga színű pigment (növényi színanyag), aminek fontos szerepe van a fotoszintésben. Ez a növényi vegyület adja a sárgarépa illetve a többi narancssárga zöldség és gyümölcs narancssárga színét.


A természetben több, mint 600 karotinoid található, ám ebből a nyugati ember konyhájában talán csak 50 szerepel, és még ebből az ötvenből is csak 14 található a vérben, amely felszívódott az emésztés során. A legfőbb étkezési karotin a béta-karotin és az alfa-karotin (amelyek a sárgarépában találhatók), a lutein (a kelkáposztában, a brokkoliban és a spenótban), valamint a likopen (a paradicsomban).


A béta-karotin a karotionidok nagyobb csoportjába tartozik, amely a legkülönfélébb gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható. Ez alapján az egészséges táplálkozással ? melynek alapja a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása ? megfelelő mennyiséget juttatunk a szervezetünkbe, így nincs szükség különféle béta-karotin kiegészítő beszerzésére, hanem a napi táplálkozással már fel is tudjuk készíteni bőrünket a káros sugarakra.

Ez az anyag az A-vitamin elővitaminja. Az egészséges szervezetünk képes ebből előállítani A-vitamint mégpedig pontosan annyit, amennyire szüksége van.


Miért fontos az A-vitamin?

  • Az A-vitamin részt vesz megfelelő a normál vasanyagcserében.
  • Az A-vitamin hozzájárul az immunrendszer, a bőr és a látás normál állapotának fenntartásához.
  • Az A-vitamin szerepet játszik a sejtek differenciálódásában (elkülönülésében).
3 510 Ft
Nézet:
Sorrend: