Blog

Erdei zöldek, avagy hol bújnak az ehető vadnövények?

Luca
2023.04.25 13:46
Erdei zöldek, avagy hol bújnak az ehető vadnövények?

Szezonális ehető vadnövények: Medvehagyma, Saláta Boglárka

Kizöldült az erdő, minden burjánzik és csivitel. Az erdei növények között megdöbbentően sok ehető bújik meg, sőt, sok közülük ízletes, tápláló és teljes értékű konyhai alapanyag is, csak tudni kell meglátni. 

Van néhány szabály, amit be kell tartani, ha erdőben gyűjtesz.

  1. Csak akkor szedd le, ha biztonsággal felismered, már gyakoroltad hozzáértővel, tisztában vagy a hozzá hasonló mérgező párokkal és tiszta környezetből szeded.
  2. A tiszta környezet itt szó szerinti, tehát ne legyen szemetes, ne legyen állandóan rengeteg kutya arrafelé, ne legyen városi terület, forgalmas út melletti terület vagy egyéb szennyezésnek kitett terület, mint például gyárak környezete.
  3. Soha ne szedj le mindent. A talált állomány 20 %-kát etikus és fenntartható gyűjteni. Ha annál többet szedsz, ritkítod az állományt, jövőre nem lesz annyi belőle. Hosszú távon gondolkodj, hogy a következő tavaszi túrákon is burjánzó növényvilágot találj.
  4. Amit odavittél, azt hozd is el. Ne hagyj ott szemetet, mert simán hülyeség.

+1 Csendesen járd az erdőt és akkor közelebb merészkedik hozzád. Ez gyerekekkel kifejezett kihívás, de néhány évtized alatt pikk-pakk megtanulják.

Medvehagyma

Lassan kimegy a szezonja, de még május elejéig gyűjthető a medvehagyma. Kedvelt és talán az egyik legismertebb vadnövény. Nehezen fogható termesztésbe, vadon azonban hatalmas területeket képes meghódítani, ha hagyják neki. Magyarország területén több felé is hatalmas foltokat alkot, ahonnan ilyentájt kora tavasszal gyűjthető.

A levelek gyűjtése egyenként a legbiztonságosabb, hiszen mérgező fajokkal összekeverhető. Legmarkánsabb azonosító bélyege a fokhagymás illat és íz, ám a harmadik levél után már annyira a kezünkön és az orrunkban van az illat, hogy kénytelenek vagyunk a szemünket is kontrollként használni.

Szedésnél vigyázzunk, hogy soha ne tövestül szedjük ki, így tud szaporodni a növény és lesz nekünk jövőre is medvehagymánk ugyanazon a találati helyen.

Hő hatására veszít zsenge, csípős, hagymás ízéből, ezért tartósítani inkább pesztóként szokták. Én napraforgómaggal és sörélesztő pehellyel szoktam turmixolni olivaolaj kíséretében. Viszonylag sokáig eláll és remek csemege tésztákra, kenyérre kenve vagy rakott ételek ízesítésére.

Nyersen salátába vagy csak úgy magában rágcsálva nagyszerű C vitamin és antioxidáns forrás.

medvehagyma termékek >>

Gyöngyvirág balról, medvehagyma jobbról. Fotó: Unsplash 

Savanyítva szintén nagyszerű és a legegyszerűbb eljárással csak le kell önteni sós tisztított vízzel. Ennek a részleteiről írtunk is korábban.

Könnyű, de helyigényes módja a tartósításának a fagyasztás, ám az íze ettől is csorbát szenved, állagát pedig teljesen elfonnyasztja.

A Medvehagyma egyik mérgező párja a gyöngyvirág, ami nem egyszer halálos mérgezést is okozott már. Április elején, amikor a medvehagyma bújik, a gyöngyvirág még nincs jelen, ez a legbiztonságosabb időpont a gyűjtésre. Később, mire megjelenik a gyöngyvirág, a medvehagyma sok helyen bimbót hajt, ami egyértelműen megkülönbözteti az előbbitől. A medvehagyma levele minden esetben a talajból nő ki, a gyöngyvirágé elágazik. A medvehagyma bimbója hosszú szár végén található, virága jellegzetes, a hagymákra jellemző fehér gömb virágzat.

A másik ellenfelünk a viszont rendkívül korántól jelen lévő foltos kontyvirág, ami szintén erősen mérgező, azonnal szájzsibbadást okoz, ami később akutabb tünetekbe fordulhat. Szerencsére minimális gyakorlattal már könynen megkülönböztethetők. A foltos kontyvirág levelei lándzsásak, csak igen ritka esetben fordul elő, hogy összekeverhető a közelben növő fiatal medvehagyma levelekkel, amik később teljesen nyílhegy alakúvá növik magukat. 

Saláta boglárka

Mindenki ismeri, mindenki látta már szépen sárgállani ilyenkor tavasszal. Ám mielőtt kibontja a kedves, fényes, sárga szirmait, ízletes saláta növényként is remekül megállja a helyét.

Elődeinknek ez volt az első zöld féle a hosszú tél után. Levelének és szárának is magas a C vitamin tartalma, ami a tél alatt gyorsan kiürül a szervezetből, így a vitaminok pótlására és a skorbut ellen is remek szolgálatot tett ez a korai zöld növény. 

Levelei kerekdedek, kissé fényesek, olyanok mint egy mini tavirózsa levél. A föld felett elterülő, csoportosan megjelenő faj.

Nyersen, salátákba vagy köretként is fogyasztható. Íze nem markáns, hanem zsenge és üde.

Főzve, főleg ha már nem a legkorábbi tavaszról van szó, kellemes levesekbe, főzelékekbe, rakott ételekbe egyaránt. Sós lében eltéve jól tartósítható.

Ahogy virágot bont azonban már nem fogyasztható, mert a virágzás hatására felgyülemlik benne egy emésztésre alkalmatlan toxin. Ha már késő tavasz van és idősnek látszik a tő, de virág nincs rajta, virág nélkül is megöregedhet, ami azt jelenti, hogy ugyanúgy felszaporodhatnak benne a mérgező anyagok.

Ez az egyetlen ehető boglárkaféle, úgyhogy más boglárkákban ne bízzunk, ha evésről van szó.

 

A képen a salátaboglárka már virágzó állapotban. Fotó: Unsplash

A gyűjtés szabályai

Van néhány szabály, amit be kell tartani, ha erdőben gyűjtesz.

  1. Csak akkor szedd le, ha biztonsággal felismered, már gyakoroltad hozzáértővel, tisztában vagy a hozzá hasonló mérgező párokkal és tiszta környezetből szeded.
  2. A tiszta környezet itt szó szerinti, tehát ne legyen szemetes, ne legyen állandóan rengeteg kutya arrafelé, ne legyen városi terület, forgalmas út melletti terület vagy egyéb szennyezésnek kitett terület, mint például gyárak környezete.
  3. Soha ne szedj le mindent. A talált állomány 20 %-kát etikus és fenntartható gyűjteni. Ha annál többet szedsz, ritkítod az állományt, jövőre nem lesz annyi belőle. Hosszú távon gondolkodj, hogy a következő tavaszi túrákon is burjánzó növényvilágot találj.
  4. Amit odavittél, azt hozd is el. Ne hagyj ott szemetet, mert simán hülyeség.

+1 Csendesen járd az erdőt és akkor közelebb merészkedik hozzád. Ez gyerekekkel kifejezett kihívás, de néhány évtized alatt pikk-pakk megtanulják.