Fűszer

Nézet:
Sorrend:

Fogyasztható nyersen vagy hőkezelt formában is.


Felhasználási javaslat:
Alkalmas krémleves készítéséhez, mártásokba, köretekhez, turmixokhoz, joghurtokhoz, péksüteményekhez. 


A szárított terméket fénytől, nedvességtől óvva kell tárolni. Felhasználás: ízlés szerint

 

1 335 Ft

A fahéj a babérfélék családjába tartozó fa szárított kérge.

Az örökzöld fahéjfák vadon 10 méter magasra nőnek, de hozamuk kisebb. A termesztett alacsonyabb állományról könnyebb a betakarítás. A fahéjcsöveket a kéreg külső részének leghosszabb és legértékesebb darabjainak összeillesztésével állítják elő. Kézzel tekerik fel, a szélek összenyomásával. Naponta igazítják utána, amíg teljesen megszárad és színe vörösesbarnává, állománya pedig finommá, vékonnyá és törékennyé válik.

 

2 185 Ft

A magyar konyha leggyakrabban használt fűszere. A fél-, kész ételek és a gyorséttermek elterjedése nem erősíti ugyan a szerepét, de a tradíciókat tisztelő magyar családok legfőbb gyógyszere, frissítője a levertség, bágyadtság ellen még mindig a friss kenyérsarokkal, kiflivéggel bekapott egy kávéskanál őrölt piros paprika.

Szomszédasszony az egész falu által irigyelt vejét nem annyira lányával, mint inkább a paprikás pirogjával, rétesével fogta meg.

Extra: A világhírű kalocsai fűszerpaprika tájkörzet epicentrumában Fajszon a Berta család immár második generációját (apa és fia) jegyzi a kortörténelem azonos elismerésekkel (szabadalom, lovagrendi tagság, "PAPRIKÁS EMBER",...).

Prémium: Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank alapján a Bio Berta Fűszerpaprika szárítmány az alábbiaktól mentes:
Tejfehérje, Tejcukor (laktóz), Tojás, Szója, Glutén, Földimogyoró (arachis), Benzoesav és származékai, Azoszinezékek, Kéndioxid és származékai.

 

1 855 Ft

"Az ige"

Legsokrétűbb használatú zöldség. Friss salátáktól a töltelékekig mindenhez fontos, nélkülözhetetlen. Szárnyasok bélszagát tökéletesen eltünteti. Bármilyen fűszerrel gond nélkül társítható.

Szomszédasszony a nem hibátlan gyökereket egyéb orvosságos füvekkel csodatevő gyógyitalhoz hasznosítja.

 

+ Extra
A XX. század vége óta egyik legsikeresebb terméknagykövete az országnak a petrezselyem szárítmány.

785 Ft

Felhasználási javaslat: élénkítésre, levesek, halak, húsételek ízesítéséhez.

A szárított terméket fénytől-, nedvességtől óvva kell tárolni. Felhasználási javaslat: ízlés szerint.

Allergén anyagot nem tartalmaz.

Kiszerelés: 60 gr / üveg

Származási hely: Magyarország

Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01

925 Ft

A mag igaziból az édeskömény termése. A édeskömény frissen zöld vagy barnás színű magja alapanyaga a kínaiak ötfűszerének.

Fűszerezhetünk vele levest, főzeléket, édességeket, leveseket és halételeket is. Rozskenyerek kiváló ízesítője.

C-vitamint, folsavat, A-vitamint is tartalmaz. Gazdag vasban is, kalóriatartalma viszont alacsony: 34 kcal/100g.

Gyökerét vízhajtó, vesetisztító tulajdonságai miatt kedvelik, levelei segítenek a gyomorbántalmakban szenvedőknek, klimaxos panaszokra is ajánlják.

Az édesköményteát görcsoldásra használjuk, menstruációs és gyomorfájdalmak esetén is hatásos. Hashajtó teákhoz is adnak belőle, hogy a görcsöket csillapítsa. Hasfájós kisbabáknak is készítenek csipet édesköményből teát, hogy a megterhelő gázokat távozásra bírják, ezt a tulajdonságát már Hippokrátész is leírta. Szoptatós anyukáknál fokozza a tejtermelést.

815 Ft

"Az ige"
A legrégebbi magyar fűszer. Ki ne ismerné a majorannás kacsa, vagy birka sültet, de ki nem hagyható a savanyú gomba, burgonyaleveseinkből sem.


Szomszédasszony szerint, a majoranna is tipikus "magányos harcos", ha mégis kollektivizáljuk, akkor ánizs, esetleg kömény legyen a társa.


+ Extra
A növényvilágon belül abszurd dolog művészetet, veretességet, lelki csipkézettséget átérezni, mégis a majoranna esetében ez történik velünk.

 

705 Ft

A fahéj a babérfélék családjába tartozó fa szárított kérge.

Az örökzöld fahéjfák vadon 10 méter magasra nőnek, de hozamuk kisebb. A termesztett alacsonyabb állományról könnyebb a betakarítás. A fahéjcsöveket a kéreg külső részének leghosszabb és legértékesebb darabjainak összeillesztésével állítják elő. Kézzel tekerik fel, a szélek összenyomásával. Naponta igazítják utána, amíg teljesen megszárad és színe vörösesbarnává, állománya pedig finommá, vékonnyá és törékennyé válik.

 

1 740 Ft

Gyömbér

Gyömbérnövény egy méter magasra nő a félárnyékos lejtőkön. A kemény, göcsörtös rizóma átmérője 2-4 cm. A rizómákat 5-6 hónappal az ültetés után kell kiásni, amíg zsengék. A friss fogyasztásra szánt rizómákat megmossák és egy-két napig szárítják. Ezután néhány hónapon át tárolhatók szabályozott hőmérsékletű légtérben. Fehérborban vagy sherríben a friss, feldarabolt gyömbér hónapokig megőrzi állagát és aromáját. A szárításra szánt gyömbér általában ültetés után 8-10 hónappal felszedett rizómákból szármatik. Ekkorra a rizómák már rostosabbak és csípősebbek.

 

1 110 Ft

Bio Fűszerkömény - őrlemény 50 g

Felhasználási javaslat: bizonyos ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, mások ( kelkáposztafőzelés, húsok) belefőzzük, a rántott levesnél viszont a rántásba tesszük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője.

A szárított terméket fénytől-, nedvességtől óvva kell tárolni.

Allergén anyagot nem tartalmaz.

1 000 Ft

Koriander Levél

Az egyéves növény 30 - 80 cm magasra nő. A magvakat teljes éréskor takarítják be; a növényeket harmatos állapotban vágják le, hogy elkerüljék az ikerkaszatok = magvak kettéhasadását. A leveleknek és az éretlen magvaknak erős, intenzív illata van. Az érett magvak édes, fűszeres aromájúak, borsszerű, balzsamos jelleggel; ízük enyhe, édes, kissé csípős, a narancshéjra emlékeztet.

 

735 Ft

Friss gyökér. A rizómának (gyökértörzs) durva, tagolt, világosbarna héja van. Belül van a ragyogó narancsszínű húsállomány. A rizóma egy vastag fő részből és néhány zömök ujjból áll. Ezek adják a legjobb minőségű kurkumát. Az exportra szánt kurkumát szárítják; a szárítás folyamán erdetei tömegének 75%-át elveszti.

1 075 Ft

Frissen, szárítva, egészben vagy őrölten is használható. Serkenti az emésztést, javítja az anyagcserét. Erőteljes baktériumölő hatással rendelkezik, így gyomorvírus, hasmenés, egyéb gyomorbántalmak esetén is bevethető. Nagyon finom ízt ad húsnak vagy levesnek, de főzelékekhez is, szinte bármilyen ételhez felhasználható Készíthető belőle tea is, de még jobb egy gyenge húsleves erőteljes babérlevél-ízesítéssel. Nyugtatja a gyomrot, kellemesen eltelít és felörgeti az anyagcserét is.

Különösen azoknál az ételeknél elengedhetetlen, amelyek enyhén savanykás ízűek. A babérlevelet többször is megfőzhetjük, anélkül, hogy az aromája túlságosan meggyengülne. Mivel a levelek erősen aromásak, ügyeljünk arra, hogy 10-15 percnél ne főzzük tovább az ételbe, ugyanis keserű ízt adhat, savanyúságokhoz se tegyünk 1-2 levélkénél többet. A babérlevél erős illatú, fényes zöld színű.

Minél zöldebb a levelek színe, annál jobb a minőségük. Viszont jó tudni, hogy a babérleveleket nem lehet sokáig tárolni, leszedésük után egy éven belül fel kell használni. Az elöregedett levelek elvesztik illatukat, megbarnulnak, és kesernyésebb lesz az ízük.

795 Ft
 
Nézet:
Sorrend: