Fűszer

Nézet:
Sorrend:

Frissen, szárítva, egészben vagy őrölten is használható. Serkenti az emésztést, javítja az anyagcserét. Erőteljes baktériumölő hatással rendelkezik, így gyomorvírus, hasmenés, egyéb gyomorbántalmak esetén is bevethető. Nagyon finom ízt ad húsnak vagy levesnek, de főzelékekhez is, szinte bármilyen ételhez felhasználható Készíthető belőle tea is, de még jobb egy gyenge húsleves erőteljes babérlevél-ízesítéssel. Nyugtatja a gyomrot, kellemesen eltelít és felörgeti az anyagcserét is.

Különösen azoknál az ételeknél elengedhetetlen, amelyek enyhén savanykás ízűek. A babérlevelet többször is megfőzhetjük, anélkül, hogy az aromája túlságosan meggyengülne. Mivel a levelek erősen aromásak, ügyeljünk arra, hogy 10-15 percnél ne főzzük tovább az ételbe, ugyanis keserű ízt adhat, savanyúságokhoz se tegyünk 1-2 levélkénél többet. A babérlevél erős illatú, fényes zöld színű.

Minél zöldebb a levelek színe, annál jobb a minőségük. Viszont jó tudni, hogy a babérleveleket nem lehet sokáig tárolni, leszedésük után egy éven belül fel kell használni. Az elöregedett levelek elvesztik illatukat, megbarnulnak, és kesernyésebb lesz az ízük.

1 015 Ft

Fogyasztható nyersen vagy hőkezelt formában is.


Felhasználási javaslat:
Alkalmas krémleves készítéséhez, mártásokba, köretekhez, turmixokhoz, joghurtokhoz, péksüteményekhez. 


A szárított terméket fénytől, nedvességtől óvva kell tárolni. Felhasználás: ízlés szerint

 

2 185 Ft

A magyar konyha leggyakrabban használt fűszere. A fél-, kész ételek és a gyorséttermek elterjedése nem erősíti ugyan a szerepét, de a tradíciókat tisztelő magyar családok legfőbb gyógyszere, frissítője a levertség, bágyadtság ellen még mindig a friss kenyérsarokkal, kiflivéggel bekapott egy kávéskanál őrölt piros paprika.

Szomszédasszony az egész falu által irigyelt vejét nem annyira lányával, mint inkább a paprikás pirogjával, rétesével fogta meg.

Extra: A világhírű kalocsai fűszerpaprika tájkörzet epicentrumában Fajszon a Berta család immár második generációját (apa és fia) jegyzi a kortörténelem azonos elismerésekkel (szabadalom, lovagrendi tagság, "PAPRIKÁS EMBER",...).

Prémium: Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank alapján a Bio Berta Fűszerpaprika szárítmány az alábbiaktól mentes:
Tejfehérje, Tejcukor (laktóz), Tojás, Szója, Glutén, Földimogyoró (arachis), Benzoesav és származékai, Azoszinezékek, Kéndioxid és származékai.

 

2 705 Ft

A mag igaziból az édeskömény termése. A édeskömény frissen zöld vagy barnás színű magja alapanyaga a kínaiak ötfűszerének.

Fűszerezhetünk vele levest, főzeléket, édességeket, leveseket és halételeket is. Rozskenyerek kiváló ízesítője.

C-vitamint, folsavat, A-vitamint is tartalmaz. Gazdag vasban is, kalóriatartalma viszont alacsony: 34 kcal/100g.

Gyökerét vízhajtó, vesetisztító tulajdonságai miatt kedvelik, levelei segítenek a gyomorbántalmakban szenvedőknek, klimaxos panaszokra is ajánlják.

Az édesköményteát görcsoldásra használjuk, menstruációs és gyomorfájdalmak esetén is hatásos. Hashajtó teákhoz is adnak belőle, hogy a görcsöket csillapítsa. Hasfájós kisbabáknak is készítenek csipet édesköményből teát, hogy a megterhelő gázokat távozásra bírják, ezt a tulajdonságát már Hippokrátész is leírta. Szoptatós anyukáknál fokozza a tejtermelést.

1 260 Ft

A fahéj a babérfélék családjába tartozó fa szárított kérge.

Az örökzöld fahéjfák vadon 10 méter magasra nőnek, de hozamuk kisebb. A termesztett alacsonyabb állományról könnyebb a betakarítás. A fahéjcsöveket a kéreg külső részének leghosszabb és legértékesebb darabjainak összeillesztésével állítják elő. Kézzel tekerik fel, a szélek összenyomásával. Naponta igazítják utána, amíg teljesen megszárad és színe vörösesbarnává, állománya pedig finommá, vékonnyá és törékennyé válik.

 

2 570 Ft

Bio Fűszerkömény - őrlemény 50 g

Felhasználási javaslat: bizonyos ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, mások ( kelkáposztafőzelés, húsok) belefőzzük, a rántott levesnél viszont a rántásba tesszük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője.

A szárított terméket fénytől-, nedvességtől óvva kell tárolni.

Allergén anyagot nem tartalmaz.

1 380 Ft

Friss gyökér. A rizómának (gyökértörzs) durva, tagolt, világosbarna héja van. Belül van a ragyogó narancsszínű húsállomány. A rizóma egy vastag fő részből és néhány zömök ujjból áll. Ezek adják a legjobb minőségű kurkumát. Az exportra szánt kurkumát szárítják; a szárítás folyamán erdetei tömegének 75%-át elveszti.

1 310 Ft

A magyar konyha leggyakrabban használt fűszere. A fél-, kész ételek és a gyorséttermek elterjedése nem erősíti ugyan a szerepét, de a tradíciókat tisztelő magyar családok legfőbb gyógyszere, frissítője a levertség, bágyadtság ellen még mindig a friss kenyérsarokkal, kiflivéggel bekapott egy kávéskanál őrölt piros paprika.

Szomszédasszony az egész falu által irigyelt vejét nem annyira lányával, mint inkább a paprikás pirogjával, rétesével fogta meg.

Extra: A világhírű kalocsai fűszerpaprika tájkörzet epicentrumában Fajszon a Berta család immár második generációját (apa és fia) jegyzi a kortörténelem azonos elismerésekkel (szabadalom, lovagrendi tagság, "PAPRIKÁS EMBER",...).

Prémium: Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank alapján a Bio Berta Fűszerpaprika szárítmány az alábbiaktól mentes:
Tejfehérje, Tejcukor (laktóz), Tojás, Szója, Glutén, Földimogyoró (arachis), Benzoesav és származékai, Azoszinezékek, Kéndioxid és származékai.

 

2 295 Ft
Nézet:
Sorrend: