A magyar konyha leggyakrabban használt fűszere. A fél-, kész ételek és a gyorséttermek elterjedése nem erősíti ugyan a szerepét, de a tradíciókat tisztelő magyar családok legfőbb gyógyszere, frissítője a levertség, bágyadtság ellen még mindig a friss kenyérsarokkal, kiflivéggel bekapott egy kávéskanál őrölt piros paprika.
Szomszédasszony az egész falu által irigyelt vejét nem annyira lányával, mint inkább a paprikás pirogjával, rétesével fogta meg.
Extra: A világhírű kalocsai fűszerpaprika tájkörzet epicentrumában Fajszon a Berta család immár második generációját (apa és fia) jegyzi a kortörténelem azonos elismerésekkel (szabadalom, lovagrendi tagság, "PAPRIKÁS EMBER",...).
Prémium: Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank alapján a Bio Berta Fűszerpaprika szárítmány az alábbiaktól mentes:
Tejfehérje, Tejcukor (laktóz), Tojás, Szója, Glutén, Földimogyoró (arachis), Benzoesav és származékai, Azoszinezékek, Kéndioxid és származékai.