Gabona

Nézet:
Sorrend:
-13%

Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Származási helye Tibet.

 - 100% Bio
 - Laktózmentes
 - nem génmanipulált
 - Vegán

Felhasználása: pl. kásának
Elkészítése: A magokat előzetesen háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, de akár 1 napra is beáztatjuk. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve közepesen meleg sütőben (100-120-as fokozat) hagyjuk dagadni (maximum fél-1 órát). Célszerű lágy vizet használni (szénsavmentes ásványvizet, szűrt vizet), mert ezzel jelentősen lerövidül a főzési idő.

Jó tudni: a pirított árpa az otthoni tárolásnál jobban ellenáll az élősködőkkel szemben.

570 Ft
495 Ft
Akció időtartama:
Kezdete: 2020.06.01 - A készlet erejéig!

A nyers, egész mag főzve, enyhén fűszerezve a hajdinakásához hasonló kitűnő köret. Lisztje, kelt tésztában 5-10, egyéb esetekben 10-50%-ban helyettesítheti a búzalisztet.

Jó tudni! Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. Fehérjetartalma elég magas, és azon belül is kiemelkedően magas a szervezetben ténylegesen hasznosulni tudó rész aránya (%-ban kifejezve):

  • Amaránt 75% 
  • Tehéntej 72% 
  • Szója 68% 
  • Árpa 62% 
  • Búza 60% 
  • Földimogyoró 52% 
  • Kukorica 44%



955 Ft

A búza az egyik legrégebb óta termesztett és legfontosabb gabona a világon. Több ezer fajtája ismert. A legelterjedtebbek a közönséges búza, amelyből a kenyérliszt készül, a durum búza, a tészták alapanyaga és a törpe búza, amely finomabb szemcséjű liszt készítésére alkalmas. Ezen kívül különböző búzafajtákból keményítőt, malátát, dextrózt, glutént, alkoholt és más alapanyagokat állítanak elő.

Számtalan formában fogyasztunk búzát, de legkevésbé talán egész szemek formájában, pedig ez a legkevésbé feldolgozott termék, ami készül belőle. Érdemes beilleszteni az étrendünkbe!

Jelentőség, hatások

A tápanyagok közül a búza leginkább szénhidrátban, azok belül keményítőben bővelkedik. Glikémiás indexe alacsony, mivel a búzaszemben található nagy mennyiségű rost csökkenti a szénhidrát vércukoremelő hatását. Ezen kívül a rostok egy része jó hatással vannak a bélben élő jótékony baktériumokra, táplálják őket, ezzel hozzájárulnak az egészséges emésztéshez.

A búza fehérjetartalmának jelentős részét a glutén adja. Azok számára, akik meg tudják emészteni ezt a fehérjét, nem okoz problémát, de gluténérzékenyek nem fogyaszthatnak búzát.

Vitaminok körül a B-vitaminokat és E-vitamint tartalmaz, ásványi anyagok köréből pedig cinket, magnéziumot, foszfort, vasat.

Felhasználás:

Mossuk meg a búzaszemeket, majd 45-60 perc alatt, 2,5-3-szoros vízben főzzük puhára. Fogyaszthatjuk köretként vagy hozzáadhatjuk salátákhoz és levesekhez levesbetétként.

Csíráztatásra is alkalmas.

Száraz, hűvös helyen tartandó!

A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.

Származási ország: Magyarország.

395 Ft

A Chia, más néven azték zsálya, vagy latin nevén Salvia Hispanica egy a menták családjába tartozó virágos növény. Őshonos Közép- és Dél-Amerikában, ahol az aztékok alapvető élelmiszere volt a Kolumbusz előtti időkben. A Chia szó jelentése ?olajos? és a Nahuatl chian szóból származik.

A chia magot szuperélelmiszerként, superfoodként is emlegetik, mert nagyon sok pozitív tulajdonsága van. A Chia mag Omega 3 zsírsavak, antioxidánsok, fehérjék, élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok természetes forrása. Azték (vagy spanyol) zsályaként is emlegetik, mivel a zsályafélék családjába tartozik.
 

A Chia mag a természetben gluténmentes formában található, ezért gluténmentes diéta részeként is ajánlott.

Felhasználása

  • Készítsen tápanyagban gazdag ételeket, keverje joghurtba, pudingba, műzlibe, levesbe, szórja rá salátákra, használja bármilyen körethez, öntetekhez, süteményekhez. A Chia mag használatával az Ön étrendje is gazdagabb lesz Omega 3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal.
  • Süsse kenyérbe vagy vásároljon Chia kenyeret és biztos lehet benne, hogy Ön és családja a lehető legtermészetesebb módon jut hozzá az értékes tápanyagokhoz, Omega 3 zsírsavakhoz és antioxidánsokhoz.
  • Pizza tésztához és süteményekhez egyaránt hozzáadható.



750 Ft

A bulgur -más néven török búza- tulajdonképpen rostban gazdag durumbúza töret. Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék.

 - 100% Bio
 - Laktózmentes
 - nem génmanipulált
 - Vegán

Felhasználása: felhasználását illetően a tarhonyához hasonlíthatjuk, arab országokban közkedvelt ízletes köretet készítenek belőle

Elkészítése: A bulgurt többszöri átmosás és leszűrés után 1, 5x-es mennyiségű vízben megfőzzük.

795 Ft

A hajdina -más néven pohánka- a keserűfűfélék családjába tartozik. A hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Értékes tápanyag tartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.

Felhasználása: leggyakrabban kását készítenek belőle, de köretként és levesbetétként is használható. Lisztjéből tészta, palacsinta és kenyér is készíthető (más liszttel keverve).

Elkészítése: A hántolt hajdinaszemeket egyes helyeken főzés előtt megpörkölik, ami a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz. Javasolt a hajdinát az elkészítés előtt néhány órával beáztatni, melynek hatására a szemek jelentős mértékben kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő pedig 20-30 percre rövidül.

875 Ft

A köles valószínűleg az emberek által termelt legősibb gabona. Sok értékes fehérjét tartalmaz, mint például a metionint, amely jelentős mértékben erősíti az immunrendszert. Mivel viszonylag magas a zsírtartalma, jó energiaforrás.

 - 100% Bio
 - Laktózmentes
 - nem génmanipulált
 - Vegán

Az egyetlen gabonaféle, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz és amelyik lúgos kémhatású. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető.A makrobiotika egyik fontos élelmiszere, kisgyerekeknek is az első bevezethető gabonák között van.

Felhasználása: köretként, főételként zöldségekkel, fűszerekkel, pástétomok készítéséhez, köles-körözötthöz 

Elkészítése: meg kell mosni és meg kell főzni. Duzzadóképes, 5 dkg köleshez kb. 5 dl víz szükséges. Főzési ideje 15-20 perc. 

885 Ft

Lényeges élelmezési funkciót tölt be - hőt és energiát biztosít a szervezetnek A szénhidrát mellett a popcorn magas rosttartalommal rendelkezik és minden grammja több fehérjét, foszfort és vasat tartalmaz, mint a burgonyaszirom, egy tölcsér fagylalt, perec vagy sóskeksz.

 - 100% Bio
 - Laktózmentes
 - nem génmanipulált
 - Vegán

Az egész világon valamennyi korosztály kedvelt csemegéje.
Egészséges, tápláló, jellegénél fogva finom, és meglepően alacsony a kalória értéke.

Felhasználása: kipattogtatva fogyasztható.

Elkészítése: a kukoricaszemeket pattogtató géppel, vagy tűz felett fedett edényben kipattogtatjuk. A kész popcornt fűszerezhetjük, hidegen sajtolt olajban megforgathatjuk, vagy olvasztott fűszerezett növényi margarinban.

Jó tudni: böjtök után ideális eledel.

905 Ft

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken. 180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza ez a számunkra - még - ismeretlen növény. Magja kicsi, elefántcsont-színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske.

  • 100% Bio
  • Laktózmentes
  • nem génmanipulált
  • Vegán


Felhasználása: köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Elkészíthetünk belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenénk.

Elkészítése: kétszeres vízben kell puhára főzni

Jó tudni: gluténmentes

1 685 Ft

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken. 180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza ez a számunkra - még - ismeretlen növény. Magja kicsi, elefántcsont-színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske.

  •  Gluténmentes. 
  •  100% Bio
  •  Laktózmentes
  •  nem génmanipulált
  •  Vegán


Felhasználása: müzlikbe, salátákba, töltelékekbe

Elkészítése: magában fogyasztható

Jó tudni: gluténmentes

815 Ft

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken. 180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza ez a számunkra - még - ismeretlen növény. Magja kicsi, elefántcsont-színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske.

  •  Gluténmentes. 
  •  100% Bio
  •  Laktózmentes
  •  nem génmanipulált
  •  Vegán


Felhasználása: müzlikbe, salátákba, töltelékekbe

Elkészítése: magában fogyasztható

Jó tudni: gluténmentes

1 480 Ft

A rozs a pázsitfűfélék családjába tartozó gabonanövény, a búza mellett a második kenyérgabona növényünk. Hódító útjára Délkelet-Ázsiából indult el, a Kárpát-medencében a bronzkorban fordult elő először. A rozsot "búzahelyettesítőnek" vetik ott, ahol a búza számára nem alkalmas az éghajlat.

 - 100% Bio
 - Laktózmentes
 - nem génmanipulált
 - Vegán

Felhasználása: pl. kásának

485 Ft

A zab mediterrán elterjedésű mérsékelt égövi növény, magas protein- és zsírtartalma miatt emberi fogyasztásra és takarmánynak kiválóan alkalmas. Eredetileg a búza és az árpa gyomnövénye lehetett és csak szelekció során került termesztésre. A zab hideg, fagyos időben melegítő hatással van a szervezetre.

  • 100% Bio
  • Laktózmentes
  • nem génmanipulált
  • Vegán


Felhasználása: pl. kásának

705 Ft

A zab egy rendkívül értékes gabonaféle, magas fehérje- és rosttartalommal. Egyszerűen elkészíthető és széleskörűen felhasználható, így nem kérdéses, miért vált és maradt az egyik legkedveltebb reggeli fogás az angolszász területeken és az sem meglepő, hogy az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Egyszerűen nem lehet megunni!

A kása készítésekor semmilyen adalékanyagot nem adunk hozzá a zabhoz és nem is veszünk ki belőle semmit, tehát minden érték, amely a zabban természetes formában megtalálható, a kásában is benne van.

Elkészítés: Öntsük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel vagy növényi tejjel és hagyjuk állni 5-10 percig. Ízlés szerint fogyaszthatjuk édesen vagy sósan, ízesíthetjük karobporral, fahéjjal, gyümölcsökkel, zöldségekkel.

Sűrítésre is használható.

Száraz, hűvös helyen tartandó!

Származási ország: Magyarország

Bio és gluténmentes.

715 Ft
Nézet:
Sorrend: