A búza az egyik legrégebb óta termesztett és legfontosabb gabona a világon. Több ezer fajtája ismert. A legelterjedtebbek a közönséges búza, amelyből a kenyérliszt készül, a durum búza, a tészták alapanyaga és a törpe búza, amely finomabb szemcséjű liszt készítésére alkalmas. Ezen kívül különböző búzafajtákból keményítőt, malátát, dextrózt, glutént, alkoholt és más alapanyagokat állítanak elő.
Számtalan formában fogyasztunk búzát, de legkevésbé talán egész szemek formájában, pedig ez a legkevésbé feldolgozott termék, ami készül belőle. Érdemes beilleszteni az étrendünkbe!
Jelentőség, hatások
A tápanyagok közül a búza leginkább szénhidrátban, azok belül keményítőben bővelkedik. Glikémiás indexe alacsony, mivel a búzaszemben található nagy mennyiségű rost csökkenti a szénhidrát vércukoremelő hatását. Ezen kívül a rostok egy része jó hatással vannak a bélben élő jótékony baktériumokra, táplálják őket, ezzel hozzájárulnak az egészséges emésztéshez.
A búza fehérjetartalmának jelentős részét a glutén adja. Azok számára, akik meg tudják emészteni ezt a fehérjét, nem okoz problémát, de gluténérzékenyek nem fogyaszthatnak búzát.
Vitaminok körül a B-vitaminokat és E-vitamint tartalmaz, ásványi anyagok köréből pedig cinket, magnéziumot, foszfort, vasat.
Felhasználás:
Mossuk meg a búzaszemeket, majd 45-60 perc alatt, 2,5-3-szoros vízben főzzük puhára. Fogyaszthatjuk köretként vagy hozzáadhatjuk salátákhoz és levesekhez levesbetétként.
Csíráztatásra is alkalmas.
Száraz, hűvös helyen tartandó!
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Származási ország: Magyarország.