Durumliszt

Nézet:
Sorrend:

A durum búza vagy más néven kemény szemű búza a búzafajok közül a legellenállóbb. A hagyományos búzánál több rostot, vitamint és ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, illetve fehérje tartalma is jóval magasabb.


A durumbúzaliszt kiváló alapanyag tészták készítéséhez, mivel a belőle készült tészta könnyen kezelhető és könnyen formálható. Palacsinta és pizzatészták készítéséhez is tökéletes alapanyag.


A hagyományos lisztekkel ellentétben a durumlisztben található keményítő lassabban bomlik le és glikémiás indexe is alacsonyabb.


Főzelékek sűrítésére is használható!

 

 

595 Ft

Mesterséges anyagokat nem tartalmazó, ellenőrzött mezőgazdasági rendszerben termesztett tönkölybúzából készült termék.

Háztartásban általánosan felhasználható. Különösen ajánljuk palacsintatészták, piskóták, tésztafélék készítéséhez.


690 Ft

Durumliszt.

A durum vagyis kemény búzából készített lisztből tojás hozzáadása nélkül készíthetünk kiváló, jól főzhető tésztát.

A durumbúza

  • más néven: keménybúza vagy üvegbúza
  • lisztjét elsősorban száraztészták, palacsintatészták és pizzatészták készítéséhez használják.
  • lisztje sárga festékanyagot (béta-karotin) is tartalmaz, ezért az ebből készült tészta tojás hozzáadása nélkül is sárga.
  • lisztje a magbelsőjére jellemző, sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény, csekély mértékű, a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészt is tartalmazhat.
815 Ft

A búza az egyik legrégebb óta termesztett és legfontosabb gabona a világon. Több ezer fajtája ismert. A legelterjedtebbek a közönséges búza, amelyből a kenyérliszt készül, a durum búza, a tészták alapanyaga és a törpe búza, amely finomabb szemcséjű liszt készítésére alkalmas. Ezen kívül különböző búzafajtákból keményítőt, malátát, dextrózt, glutént, alkoholt és más alapanyagokat állítanak elő.

Jelentőség, hatások

A durumbúza szénhidrát-összetételében különbözik a közönséges búzától. A benne található keményítőt a szervezet lassabban bontja le, így vércukorszint emelő hatása kedvezőbb.

Fehérjetartalma valamivel magasabb a sima búzáétól, ennek köszönhetően rugalmasabb tészta készíthető belőle. A durumbúza is tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Vitamin és ásványi anyag tartalma közel azonos a közönséges búzáéval. Szép, sárgás színét a béta-karotin adja.

Felhasználás: Tojás hozzáadása nélkül is remek tészta készíthető belőle.

3 485 Ft
Nézet:
Sorrend: