A maorik, Új-Zéland őslakosai már régóta tudnak a Manuka cserje rendkívüli tulajdonságairól.
Ez a méz, a dél-tengeri mirtuszból, a manukafából származik. Lágy karamella barnás színű, erős, fűszeres ízű, erősen gyantás illatú, de enyhén mentás ízt hagy a szájban, amivel elvarázsolja az összes érzéket.
A manukaméz legjobb éhgyomorra, tiszta formában vagy langyos vízben, tejben feloldva. Soha ne keverje össze forró folyadékkal!
Manuka méz - nagyon különleges virágnektár! A méz a Dél-tengeri mirtusz virágnektárjából (latinul: Leptospermum scoparium) készül, egy vadon termesztett teafa növény, amely csak Új-Zélandon fordul elő.
Ki készíti a Manuka mézet? A Sonnentor Manuka méz, Bernhard Schneider méhcsaládjaiból származik, Új-Zéland természetvédelmi területéről.
Miben tér el a házimézhez képest? A manuka méz erős ízű, fűszeres, gyantás árnyalatokkal. A kakukkfű vagy a hanga mézhez hasonlóan a Manuka méz is nagyon erős mézfajta.
A manuka méz színe általában nagyon homogén. Színe a pollen arányától függ. A Manuka cserje három színben létezik: fehér, rózsaszín és piros, ezeknek a színeknek más árnyalatú pollenjük is van.