Ánizs

Nézet:
Sorrend:

Az ánizsfajok (Illicium verum vagy Pimpinella anisum) érett, szárított és összezúzott terméseiből vagy magvaiból vízgőz- vagy gőzdesztillációval kinyert illóolaj antimikrobiális, nyákoldó, köptető, szélhajtó, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatású.

Fontosabb alkalmazási területei: légzőszervi- és szájüregi megbetegedések, emésztőszervi panaszok, menstruációs zavarok, bőr- és körömfertőzések okozta bőrbántalmak kezelése.

Fontosabb felhasználási formái: illóolajat tartalmazó kivonatok és cseppek, bőr- és szájápoló oldatok, krémek, összetett készítmények, inhalálószerek és aromalámpás párologtatás.

1 445 Ft

100% tisztaságú, természetes japánmenta olaj

A különösen magas mentoltartalmú illóolaj élénkítő, frissítő, hűsítő hatású. Ajánljuk:
Párologtatásra ? az illóolajból 4-5 cseppet aromalámpa vízzel töltött részébe vagy
párologtatóba cseppentve felfrissíti, hűsíti a szoba levegőjét. Amennyiben nem szeretnénk nyílt lángot használni, kiváló megoldás lehet, ha pumpás permetezőbe töltött 300 ml vízhez 15-20 csepp illóolajat adunk, alaposan összerázzuk és a levegőbe permetezzük. Néhány csepp grapefruit-, kubeba- vagy niaouliolaj hozzáadásával kellemes, frissítő keveréket kaphatunk.
Inhalálásra ? felszabadultabb légzést biztosít, ha az illóolajból 3 cseppet 2 liter forró
vízre cseppentünk és törölközővel letakart fejjel néhány percig a felszálló gőz fölé
hajolunk. Az illóolaj papír zsebkendőre cseppentve és onnan belélegezve is használható.
Borogatáshoz ? 2-3 csepp japánmenta olajat egy pohárnyi langyos vízhez adunk.
Egy puha textilkendőt a vízbe mártunk, majd a kezelendő testfelületre helyezzük. Serkenti a bőr vérkeringését, kellemesen frissít, hűsít. 1-2 csepp citrom-, teafa- vagy
kámforolaj hozzáadásával a hatás fokozható.
Masszázshoz, bedörzsöléshez ? 2-3 cseppet elkeverve egy evőkanálnyi mandula vagy búzacsíraolajban frissítő, hűsítő masszázsolajat készíthetünk. Használata különösen sportolás után ajánlott.
Aromafürdő készítéséhez ? a meleg fürdővízhez 5-6 csepp ? előzőleg tejszínben,
mézben vagy habfürdőben oldott ? illóolajat adunk és a fürdővízzel alaposan összekeverjük. Élvezzük a frissítő hatású fürdő mellett a felszálló kellemes illatot!
Lábápoláshoz ? 5-6 csepp illóolajat egy kiskanálnyi mandula- vagy sárgabarackmagolajban elkeverünk, majd ezzel átmasszírozzuk a lábfejet és a vádlit. Kellemesen frissíti, hűsíti a fáradt lábakat.
Szaunázáshoz ? cseppentsünk 4-5 cseppet a szaunakanál vízébe, majd locsoljuk a
forró kövekre. Az intenzív mentolos illat a szaunakamrát gyorsan betölti és egyedülállóan frissítő szaunaélményt biztosít.
Rovarcsípés ? a viszketés enyhítésében, a gyulladás mérséklésében segíthet, ha a
csípés helyén 1 csepp japánmenta olajat bedörzsölünk.

Jól társítható levendula-, bors- és rozmaringolajjal is.

1 985 Ft

Elterjedés, termesztés, előállítás
A kakukkfű illóolajat az ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó, a mediterrán vidékeken honos és nálunk is termesztett kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) alsó, vastagabb, fás szárak nélküli virágzó hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 1-3%-os hozammal. Az illóolaj színtelen, halványsárga vagy vöröses színű, illata markáns, fűszeres, a fenolos alkotórésznek (timolnak) köszönhetően jellegzetes.

Felhasználás
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos kakukkfű olaja erős antimikrobiális, szagtalanító, bőrvörösítő, gyulladáscsökkentő, általános erősítő, köhögéscsillapító és a hörgők görcsét oldó hatású. A kakukkfűolaj alkalmazásának főbb területei: különböző eredetű légúti-, bőr- és húgyúti fertőzések; köhögéssel járó krónikus légzőszervi bántalmak, szájüregi gyulladások, emésztőrendszeri panaszok, valamint a mozgásszervek gyulladással és fájdalommal járó megbetegedései. A bőr gombás vagy bakteriális eredetű fertőzéseinek kezelésére kivonatok, ecsetelők vagy kenőcsök formájában használhatók. Légzőszervi megbetegedések esetén inhalálószerek, légzéskönnyítő hatású gyógyfürdők és – mellkasi bedörzsölők, krémek, ill.orrkenőcsök egyik fő alkotórészeként használható fel. A szájüregben lezajlódó kedvezőtlen folyamatok kezelésére ajánlott szájvizek, öblögetőszerek és ecsetelők egyik lehetséges és hatékony alkotórésze. Reumás és más eredetű, fájdalommal járó megbetegedések esetén bedörzsölőszerek, masszázs- és fürdőolajok, illetve krémek értékes hatóanyagaként kerül felhasználásra. Belsőleg húgyúti fertőzések és emésztésjavító összetételekben hasznosítják sokoldalú és kedvező hatásait. A kerti kakukkfű illóolaja nem toxikus, a bőrt közepes mértékben irritálja (főként a nyálkahártyát irritáló tulajdonsága van), ugyanakkor fényérzékenyítő és fototoxikus hatása nincs.

1 220 Ft

Elterjedés, termesztés, előállítás
A mandarin illóolajat (Aetheroleum mandarinae) a narancsfélék családjába (Rutaceae) tartozó, Kelet-Ázsiából származó mandarinfa (Citrus reticulata, syn. Citrus nobilis var. deliciosa) terméshéjából többnyire préseléssel (majd ezt követően szűréssel és centrifugálással) nyerik ki. Emellett vízgőzdesztillációval is állítanak elő olajat, részben a termések héjából, részben a virágos és alkalmanként apró zöld terméseket is tartalmazó leveles hajtásokból. Ez utóbbit mandarin petitgrain olajnak nevezik. A mandarin terméshéjából készült olaj színe rendszerint narancssárga,illata fűszeres, balzsamos, friss gyümölcsre emlékeztető.

Összetétel, minőség
A préseléssel kinyert illóolaj fő alkotórészei a limonén (70-80%), ami mellett az illatért felelős metil-antranilsav-metilészter érdemel említést. A mandarin petitgrain illóolaj színe sárga, illata fűszeres.

Felhasználás
A mandarin illóolaja a legerőteljesebb nyugtató és szorongásoldó hatású illóolajok közé tartozik, de a limonénnek köszönhetően kifejezett antimikrobiális tulajdonsága is van. A terméshéjból kinyert olajat feszültség és idegesség okozta álmatlanság, szorongás, illetve fokozott izgatottság megszüntetésére aromalámpás párologtás, nyugtató hatású testápoló masszázsolajok, fürdő- és szaunakészítmények formájában alkalmazzák. Az illóolajat illatösszetevőként és szagtalanító (dezodoráló) alkotórészként hasznosítják különféle kozmetikai készítményekben, illetve parfümökben.
A mandarinból kinyert illóolaj nem mérgező, a bőrt nem irritálja, nincs bőrérzékenyítő és fototoxikus hatása.

1 470 Ft

A mentolkristály intenzív, hűs, mentolos illatot áraszt, kellemesen frissíti, élénkíti a testet és a szellemet. Kiválóan alkalmazható tematikus szaunafelöntésekhez.

Elterjedés, termesztés, előállítás
A mentolkristályt a közismert mentafajok (Mentha piperita, Mentha arvensis) illóolajából hűtéssel állítják elő. A hűtés során a mentol kikristályosodik, áttetsző, tűszerű kristályos alakot ölt.
A mentolkristály az élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai ipar kedvelt alapanyaga, hűsítő, fájdalomcsillapító, légzéskönnyítő hatásai miatt a népgyógyászati készítmények gyakori alkotója.

Felhasználás
Műanyag palackba tegyen 1-2 mentolkristályt, majd adjon hozzá fél liter meleg vizet, és a jobb keveredésért rázza össze. A mentolos folyadékot jól záródó flakonban tárolja. Szaunázás előtt a folyadékot ismételten rázza fel, majd abból tetszőleges mennyiséget öntsön a szaunakövekre. A művelet igény szerint ismételhető.

Tárolása: hűvös helyen , fénytől védve, zárt zacskóval.

Gyermek elől gondosan zárjuk el!

A mentolkristály kristályos állapotban ne vigyük be a szaunába! Mentolra érzékeny személyen és kisgyermeke a mentolkristályt nem használhatják!
Szembe, szájba, nyálkahártyára ne kerüljön.
A használatot követően bő szappanos vízzel, alaposan mossunk kezet. Amennyiben bőrirritáció lépne fel, forduljunk orvoshoz.

2 405 Ft

Az ánizsolaj jellegzetes illata felfrissíti a levegőt, javítja a közérzetet.

Aromamécsesben alkalmazva enyhítheti a nátha tüneteit, és felszabadíthatja a légutakat.

A kellemesen édeskés ánizsolajat alkalmazhatjuk:

Párologtatásra: tegyünk pár csepp ánizsolajat az aromalámpa vízzel töltött részébe vagy a párologtatóba és a helység levegője tisztává és üdévé válik.

Párologtatáshoz, levegő frissítéshez aromaterápiás céllal ajánljuk!

1 310 Ft

MediNatural Adventi természetes illóolaj keverék - Narancs, szegfűszeg, ánizs harmonikus keveréke!

Egy csepp varázslat, mely segít elcsendesedni, ráhangolódni a különleges ünnepi hangulatra!

llatprofil: nyugtat és felemel, harmonizál
Illata: gyümölcsös, meleg, édes, átható fűszeres ünnepi illat
Ajánlás: párologtatásra, levegőillatosításra.

1 575 Ft

Kellemes illata , valamint baktériumölő és légzéskönnyítő hatása miatt ideális párologtatásra, szaunába, inhalálószerek, fog és szájüreg ápolására szájvíz készítéséhez. Ideális választás bőrápoló olajokban elkeverve. Pattanásos, kivörösödésre hajlamos bőr ápolására, a gyulladás megelőzésére, rovarcsípés okozta viszketésre

Az ánizsolaj illata felfrissíti a levegőt, javíthatja a közérzetet, ha depressziós, esetleg stresszes vagy, esetleg álmatlanság miatt ideges, akkor használd nyugodtan a MediNatural ánizs illóolajat és élvezd nyugtató, csillapító hatását.

Az ánizs illóolajat tartalmazó szájöblítő frissíti a leheletet és ápolja a szájüreg nyálkahártyáját. Gátolja a baktériumok szaporodását, ezzel megakadályozhatja a kellemetlen szájszagot és az ínygyulladást.?

Ha megfáztál, náthás vagy akkor használd a MediNatural ánizs illóolajat. Gőzölj vele, vagy inhalálj. Tegyél egy tálba meleg, már-már forró vizet, ami gőzölög, cseppents bele az ánizs illóolajból, majd hajolj fölé és takard le a fejed, de figyelj rá, hogy sehol ne tudjon kiszökni az értékes ánizs illóolajos gőzpára. 10-15 percig vegyél mély levegőket ai illóolajos párából az orrodon és a szádon keresztül is. Vigyázz, nem szabad azt érezned, hogy égeti a torkod. Ha ezt érzed, hajolj kicsit távolabb a gőztől. Ettől szépen elkezd majd tisztulni a homloküreg és az arcüreg.

Az ánizs illóolaj görcsoldó és fájdalomcsillapító hatása révén enyhíti a fejfájást és a migrént. Szükség esetén masszírozzunk a homlokunkba és nyakszirtünkbe egy-egy csepp ánizs illóolaj és bőrápoló olaj keverékét, majd feküdjünk le néhány percre piheni.

Ánizs illóolaj -pattanásos, kivörösödésre hajlamos bőr ápolására:
a gyulladás megelőzésére, rovarcsípés okozta viszketésre Tipp: MediNatural ligetszépe olajban pár csepp Medinatural Ánizs illóolajat keverj el, majd finoman masszírozd a bőrödbe.

1 375 Ft
Nézet:
Sorrend: