Blog

Mit kezdjünk egy rakás naranccsal?

Luca
2023.04.25 12:04
Mit kezdjünk egy rakás naranccsal?

“Szia, benéznénk este és hozunk egy kis narancsot is.” - hangzik el a telefonban, én örülök, persze, gyertek, csodás hír. De azért az a húsz kiló, ami érkezett kissé váratlanul ért. Mit kezdjünk húsz kiló naranccsal?

Az első lépések - pánik

Kétségbe estünk a mennyiség láttán, úgyhogy először megtaláltuk a felhasználás legidegnyugtatóbb módját: elkezdtük dobálni. Mégis csak kerek dolgokról van szó, ami kerek, az már labda, ami labda, azzal meg zsonglőrködni kell. Nagyon szépen ment a dolog, csak hát néha győzött a gravitáció, úgyhogy a megnyugvásunkkal párhuzamosan a narancsok ijesztő puhulásnak indultak. De most már nem estünk kétségbe, ebből természetesen következett az első ténylegesen konyhai felhasználás ötlete.

Kézenfekvő narancslé

Nincs is annál jobb, mint egy pohár frissen facsart narancslé. A vitamin, alfa karotin, béta karotin, csupa nagyszerű dolog van benne. Frissít és táplál.

Azzal kell csak vigyázni, hogy folyadék helyett nem a legcélszerűbb, ellenben ha benne hagyjuk a rostot, az emésztésünkkel is jót teszünk.

Miután kifacsartunk két liter narancslevet és mindenki aléltan hevert szanaszét a konyhában a szája sarkában csorgó sárga lével, G diadalmasan a narancsos ládára mutatott, így kiáltva:

-Há! Egyáltalán nem látszik, hogy fogyott volna belőle!

És valóban, olyan volt, mintha nem is facsartuk volna magunkat pukkadásig, sárgulásig, csukló kifáradásig, a doboz továbbra is dugig volt.

 

Fordított narancsos süti

Szerencsére jött a következő nagyszerű ötlet, süssünk belőle valamit. Az internet bugyrainak felkutatása után egy fordított narancsos sütire esett a választás. Az eredeti recept amerikai, úgyhogy a végletekig volt benne minden túlbonyolítva, ezért a lusta háziasszonyok rutinos módján egy súlyosabb részét ignoráltuk az instrukcióknak. A végeredmény így is isteni lett, mintha narancsmázas felhőt ennél. Ráadásul a lusta verzió megfelelően könnyű és rendkívül gyors is, csak a sütésnél kell relatíve türelmesnek lenni.

Hozzávalók

Az eredeti recept itt narancsos cointreau-t meg narancs kivonatot meg hasonló őrületeket emlegetett. Ezek is bizonyára hozzáadnak az ízélményhez, de szerintem bátran lehet helyettesíteni például naranccsal. Nekünk mondjuk pont volt kéznél egy kevés.

 

A kép csak illusztráció. A recept végeredménye sokkal mázgásabb lesz és tuti finomabb is.

Fotó: Unsplash

Elkészítés

Az első lépés a lelke a dolognak, az alja, azaz a teteje, fordított tortáknál ez nagyon relatív.

  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. (Ez még nem az a lépés, ami a lelke.)
  • Hintsünk cukrot a sütőpapírral bélelt tepsi aljába. (Ez a lelke.) Az eredeti recept még egy külön tálban kikeverte a cukrot egy kis narancslével, hogy utána ráfektesse a narancs szeleteket, amik a sütés közben maguktól levet eresztenek, úgyhogy ezt ignoráltuk.
  • Vágjuk vékony szeletekre az egész narancsokat és ízlésesen, egymást kétharmadig fedve fektessük a tepsi aljára. egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • A leglustábban egyszerűen keverjük össze a száraz összetevőket, aztán adagoljuk hozzá csomómentesre a maradék nedves összetevőket. De itt van egy olyan lépés, amit ha van rá idő, még lustán is érdemes beiktatni, a tojás kikeverése a cukorral. Ha felhabzik a tojás, az sajnos tényleg rendkívül jó irányba (azaz felfelé) tereli a tésztát a sütőben, meghálálja az összes ráfordított pillanatot még mosogatással is. Duplán. Szóval verjük fel a tojást a cukorral, amíg lesz egy kis habossága. A lusták itt már rég bedugták a robotgépet, nehogy véletlen kézzel kelljen csinálni, de az edzeni vágyóknak jelzem, hogy simán kikeverhető kézzel is.
  • Ez után keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával és a sóval.
  • A tojásos keverékbe keverjük bele a narancslevet és adagoljuk hozzá a liszthez. Továbbra is lehet robotgéppel keverni, de itt már egy kézi habverő is teljesen elégséges. A végeredménynek egy nokedlinél hígabb, önthető, de nem folyós állagú tésztának kell lenni.
  • Borítsuk egyenletesen a tésztát a tepsibe a narancs szeletekre.
  • Tegyük be a sütőbe és süssük addig, amíg kész nem lesz, szúró próbával megbízhatóan ellenőrizhető. (Kb fél óra, de a tepsi magasságától is függ, meg az időjárástól és az elmormolt varázsszavaktól.)

A végeredmény piskóta jellegű, omlós, a narancs a tetején mázgás, és sokkal inkább édes mint keserű. Gyerekeken is tesztelve. Jó étvágyat!