“Szia, benéznénk este és hozunk egy kis narancsot is.” - hangzik el a telefonban, én örülök, persze, gyertek, csodás hír. De azért az a húsz kiló, ami érkezett kissé váratlanul ért. Mit kezdjünk húsz kiló naranccsal?
Kétségbe estünk a mennyiség láttán, úgyhogy először megtaláltuk a felhasználás legidegnyugtatóbb módját: elkezdtük dobálni. Mégis csak kerek dolgokról van szó, ami kerek, az már labda, ami labda, azzal meg zsonglőrködni kell. Nagyon szépen ment a dolog, csak hát néha győzött a gravitáció, úgyhogy a megnyugvásunkkal párhuzamosan a narancsok ijesztő puhulásnak indultak. De most már nem estünk kétségbe, ebből természetesen következett az első ténylegesen konyhai felhasználás ötlete.
Nincs is annál jobb, mint egy pohár frissen facsart narancslé. A vitamin, alfa karotin, béta karotin, csupa nagyszerű dolog van benne. Frissít és táplál.
Azzal kell csak vigyázni, hogy folyadék helyett nem a legcélszerűbb, ellenben ha benne hagyjuk a rostot, az emésztésünkkel is jót teszünk.
Miután kifacsartunk két liter narancslevet és mindenki aléltan hevert szanaszét a konyhában a szája sarkában csorgó sárga lével, G diadalmasan a narancsos ládára mutatott, így kiáltva:
-Há! Egyáltalán nem látszik, hogy fogyott volna belőle!
És valóban, olyan volt, mintha nem is facsartuk volna magunkat pukkadásig, sárgulásig, csukló kifáradásig, a doboz továbbra is dugig volt.
Szerencsére jött a következő nagyszerű ötlet, süssünk belőle valamit. Az internet bugyrainak felkutatása után egy fordított narancsos sütire esett a választás. Az eredeti recept amerikai, úgyhogy a végletekig volt benne minden túlbonyolítva, ezért a lusta háziasszonyok rutinos módján egy súlyosabb részét ignoráltuk az instrukcióknak. A végeredmény így is isteni lett, mintha narancsmázas felhőt ennél. Ráadásul a lusta verzió megfelelően könnyű és rendkívül gyors is, csak a sütésnél kell relatíve türelmesnek lenni.
Az eredeti recept itt narancsos cointreau-t meg narancs kivonatot meg hasonló őrületeket emlegetett. Ezek is bizonyára hozzáadnak az ízélményhez, de szerintem bátran lehet helyettesíteni például naranccsal. Nekünk mondjuk pont volt kéznél egy kevés.
A kép csak illusztráció. A recept végeredménye sokkal mázgásabb lesz és tuti finomabb is.
Fotó: Unsplash
Az első lépés a lelke a dolognak, az alja, azaz a teteje, fordított tortáknál ez nagyon relatív.
A végeredmény piskóta jellegű, omlós, a narancs a tetején mázgás, és sokkal inkább édes mint keserű. Gyerekeken is tesztelve. Jó étvágyat!