Blog

Tavaszi vitamin pótlás

Luca
2023.03.24 13:58
Tavaszi vitamin pótlás

A tél végére már egyre jobban igényli a szervezetünk a vitaminokat, ám a nyári gyümölcs dömpingre még várni kell. Hogyan lehet a tavasz kezdetén visszapótolni a vitaminokat?

A megfelelő vitamin és ásványianyag tartalmú zöldségeket egyre nehezebb beszerezni és itt Európa szívében nem a tél lesz az, amikor ezt egyszerű megtennünk. Hiába a sok messziről jött finomság, a beltartalmi értéke sosem lesz olyan, mint a frissen szedett paradicsomnak.

A téli hónapok alatt nem csak a D vitamin merül, de minden más is és március elején már legszívesebben a lecsót ennénk, de arra még várni kell néhány hetet-hónapot.

Addig is vannak azonban remek megoldások a vitaminok visszapótlására.

Mikrozöldek

Könnyen, otthon tudunk magunknak csinálni friss és vitamindús mikrozöldeket. Nincs hozzá másra szükség, mint egy csíráztató edényre és csíráztatni való magokra.

A témában már írtunk egy részletes cikket, amiben kiderül, hogyan érdemes nekifogni néhány egyszerű lépésben. A mikrozöldek valójában maguktól nőnek, nekünk csak némi vízről kell gondoskodnunk, meg türelemről, hogy kivárjuk míg végre ehető lesz.

Ha a lágyabb ízeket szereted, akkor a brokkoli vagy a lucerna lesz a jó választás. Ha fűszeresebb, erőteljesebb ízű zöldekre vágysz, akkor a zsázsa, a retek vagy a fokhagyma csíra lesz a barátod. 

Fermentált ételek

Egész télen érdemes eszegetni a savanyú káposztát, hiszen a legjobb orvosság a téli vitaminpótlásra. Ám ilyenkorra hajlamos az ember telítődni vele. Szerencsére a káposztán kívül sok minden mást is remekül lehet fermentálni, sőt, egyesek szerint bármit!

Nézz körül a konyhádban és legyél kreatív. A legjobb, ha lokálisan gondolkodsz és a télről még megmaradt répát, céklát, zellert savanyítod meg.

Forrás: Unsplash

A fermentálás során a baktériumok átalakítják az étel összetételét és az emésztést és a tápanyag felszívódást nagyban segítő enzimekkel látják azt el.

Ha még sose csináltad, akkor van egy jó hírünk: neked minimális feladatod lesz vele, a munka dandárját a bacik fogják elvégezni.

  1. Fogj egy üveget, és egy liter tisztított vagy felforralt és lehűtött vizet egy evőkanál sóval.
  2. Tedd tele az üveget a választott zöldségekkel és öntsd rá a sós vizet. Ne szorítsd rá a kupakot, csak tedd a tetejére lazán.
  3. Tegyél alá egy tálcát és várj 3-7 napot. Ne lepődj meg, sziszegni fog. Kóstolgasd és aztán edd meg.

Szobahőmérsékleten működnek a bacik, tehát a végeredményt hűtőben még sokáig tárolhatod. Figyelj, hogy ne lógjon ki semmi a léből, mert könnyen megpenészedhet és akkor sajnos az egész kuka.

Savanyításra fel, vigyázat, függőséget okozhat!

Első tavaszi zöldek

Ha végképp csak a roppanós, harsogó, friss zöldekre tudsz már gondolni, akkor sem kell tovább várnod. Kapd a hátizsákod és menj kirándulni, az erdőn már bújnak a tavasz első ehető növényei.

Ha nem ismered még ki magad közöttük, akkor hívj el egy ehhez értő barátot, olvass a témában és élvezd a “vadászat” örömét.

A medvehagymát ilyenkor érdemes szedni, amikor még a hozzá nagyon hasonló és mérgező gyöngyvirág nem bújik. Készíthetsz belőle pestót, fermentálhatod vagy egyszerűen megeheted két marokra, mert isteni finom.

Bújik a tyúkhúr, az egyik legelterjedtebb, méltatlanul gyomnak bélyegzett növényünk, ami nem csak gazdag vitamin forrás, de nagyon kellemes ízű is mind nyersen, mind levesbe, rakott ételekbe.

A saláta boglárkának is szezonja van, hiszen csak addig lehet szedni, amíg nem virágzik. Jellegzetes sárga virága is csodaszép ahogy elborítja az erdőt, de ilyenkor még csak az apró, tavirózsáéhoz hasonló alakú fényes zöld levelekkel találkozhatsz az erdőkben, rendezetlen foltokban. Ez a növény volt elődeink számára tavasz első jele, elterjedt salátanövény volt, mert ahogy mi is, ők is vágytak már ilyenkor a friss zöldekre. 

Akármilyen profi vitamint szedsz, a természetnél jobban semmi nem táplál, annál jobban semmi nem szívódik fel. Úgyhogy kalandra fel, örömmel kell elhúzni az időt az első lecsóig :)