Luca napjához sok népszokás fűződik, valószínűleg azért, mert a Gergely naptár bevezetése előtt ez volt az év legrövidebb napja. Luca napján tilos volt sütni, fonni és mosni, sőt kölcsönadni sem volt ajánlatos, mert minden kölcsönadott holmi boszorkányok kezére jutott.
A Luca búzával a következő év termését igyekeztek megjósolni. A hagyomány szerint december 13-án el kell ültetni a Luca búzát vagyis hagyományos búzaszemeket és ha karácsony napjára kihajt, akkor bő termésre lehet számítani a következő évben. Az így kihajtatott búzával később az Adventi oltárt díszítették elődeink.
A búzafűnek számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak, az elmúlt években egyre divatosabb egészségmegőrzővé vált. Léteznek belőle előállított tabletták, porok és hasonló készítmények, de a leghatékonyabb a csíra kivonata vagy a füvéből frissen préselt lé. Ellentétben az egyéb zöldség- és gyümölcslevekkel, a búzafűlé nem tápanyag forrásként, hanem étrendkiegészítőként, gyógyhatású szerként vesz részt az étrendünkben.
A leghíresebb tulajdonsága a rákellenes hatása, melyet állat- és ember kísérletekkel egyaránt igazoltak. Megelőzésben és a rákkezelés kiegészítőjeként is használják, sőt kiegyensúlyozza az immunműködést és a szabadgyököket is csökkenti.
Fotó: Niklas Hamann; Unsplash
Bizonyos vizsgálatok szerint számos egyéb területen is kifejti hatását. Például jó hatással lehet a:
Több gyümölcslével is összehasonlították a beltartalmi értékeit, melyek között szerepelt az alma, a narancs, a sárgarépa és a citromlé is. A búzafűlé tartalmazza mind között a legtöbb kalciumot, magnéziumot mangánt, vasat és cinket valamint a legmagasabb fenol- és flavonoid tartalommal is ez rendelkezik.
Mivel az íze nem túl kellemes magában fogyasztva, így érdemes a fent említett valamelyik zöldséggel vagy gyümölccsel keverni, tápértéke és hatása úgy csak még magasabb lesz.
A Búzafű termesztése nem akkor ördöngősség, mint amennyire fantasztikus csodaszert kapunk végeredményként.
Amire szükség lesz hozzá:
A magokat be kell áztatni 12 órára bő vízbe. Fontos, hogy az edény le legyen takarva. A búzafű magok áztatásához érdemes tisztított vagy desztillált vizet használni, majd a beáztatást követő 6 óra múlva óvatosan kézzel megmozgatni. Tiszta konyharuhával vagy gézzel le lehet takarni.
A tálcára szórjunk ki egyenletesen 1-2 cm vastagon földkeveréket. Miután leöntöttük róla az áztató vizet, szórjuk ki a magokat az előre elkészített virágföldes tálcára.
Közepes mennyiségű vízzel kell megöntözni és aztán letakarni 48 órára egy olyan fóliával, ami kicsit azért szellőzik. Ilyen lehet például egy kicsit meglyuggatott folpack. Ez azért kell, hogy imitáljuk a földben levést a búzafű számára, az annak megfelelő páratartalommal. Figyelni kell rá, hogy ne feküdjön rá a fólia a magokra, mert könnyen bepállik, begombásodik. Egy távtartót könnyen fel lehet szerkeszteni a tálcára, hogy megfelelően szellőzzön a búzafű, ahogy a földben is tenné.
Az elkövetkező két hétben naponta kétszer öntözni kell a búzafüvet. Két hét után eléri a körülbelül 20 centiméteres magasságot. Minél közelebb a földhöz a tövénél kell learatni és egy erre alkalmas préssel előállítani belőle a búzafűlevet.
Az alapvető higiéniát érdemes betartani a búzafű körül is. A megfelelő minőségű búzafű léhez természetesen megfelelő minőségű búzafű mag és megfelelő minőségű földkeverék is szükséges. Mivel a préselt lével az egyik legkoncentráltabb formában fogod fogyasztani a búzafüvet, minden méreganyag is koncentráltan jut a szervezetedbe, ezért törekedj a bio mag és az ellenőrzött minőségű föld vásárlására. Ezeket a Netbio felületén is megvásárolhatod egyetlen kattintással.
Fotó: Bryn Parish; Unsplash
Lásd el a növekvő búzafüvet megfelelő mennyiségű fénnyel és hőmérséklettel. Zöld növény lévén ezekre is alapvető szüksége van a fotoszintézishez, azaz a zöldüléshez. Ugyanakkor túlöntözni tilos, nem állhat a vízben. A tálca szélén hagyott vájatban láthatjuk, ha túlcsordul az öntözés.
A tálcára szerkesztett távtartó megfelelő szellőzést biztosít a búzafű magoknak és megakadályozza, hogy gombásodjon a termés.
Figyelj rá, hogy aratás után azonnal fogyaszd el a búzafüvet, mert még hűtőben sem áll el egy napig sem. Összeesve már nem friss, nem lesz hatékony egészségmegőrző sem. A búzafű levét még inkább frissen préselve, fél órán belül el kell fogyasztani.
A megfelelő mennyiségű lé kinyeréséhez kifejezetten erre a célra fejlesztett prés szükséges.
Fogyasszátok egészséggel, az egészségért!