Gabona

Nézet:
Sorrend:

Biorganik Bio Aranysárga Lenmag 250 g

Jelentőség, hatások:

Az aranysárga lenmagnak magas a zsírtartalma, amelyet főleg az esszenciális omega-3 zsírsavak adnak. Ezek közül kiemelendő az alfa-linolénsav, amely segíthet az érelmeszesedés megelőzésében, gyulladáscsökkentő és segítheti az agyműködést. Rendszeres fogyasztása azoknak kifejezetten ajánlott, akik nem fogyasztanak halat és természetes úton szeretnék pótolni az omega-3 zsírsavakat.

A legmag rosttartalma is igen jelentős. Tartalmaz vízben oldódó és vízben nem oldódó élelmi rostokat is, amelyek más-más módon járulnak hozzá az egészséges emésztéshez. Ám figyeljünk arra, hogy sok folyadékot fogyasszunk mellé.

Ne felejtsük el, hogy a lenmagban található tápanyagokat a szervezet csak akkor tudja felhasználni, ha a magot összerágjuk vagy megőröljük, különben csupán ?ballasztanyagként? halad keresztül az emésztőrendszeren ? habár székrekedés esetén így is hatásos segítség lehet.

Felhasználás:

Kellemes színe miatt az aranysárga lenmag tökéletes díszítője lehet a házi kenyereknek, péksüteményeknek vagy akár a panírba is keverhetjük.

Önmagában is fogyasztható, akár egészben, akár őrölve. A napi javasolt mennyiség 1-2 teáskanál, amelyet legalább 1 pohár vízzel fogyasszunk el. Bele is keverhetjük a zabkásánkba, növényi joghurtunkba vagy a salátaöntetet is gazdagíthatjuk vele.

1 100 Ft

A búza az egyik legrégebb óta termesztett és legfontosabb gabona a világon. Több ezer fajtája ismert. A legelterjedtebbek a közönséges búza, amelyből a kenyérliszt készül, a durum búza, a tészták alapanyaga és a törpe búza, amely finomabb szemcséjű liszt készítésére alkalmas. Ezen kívül különböző búzafajtákból keményítőt, malátát, dextrózt, glutént, alkoholt és más alapanyagokat állítanak elő.

Számtalan formában fogyasztunk búzát, de legkevésbé talán egész szemek formájában, pedig ez a legkevésbé feldolgozott termék, ami készül belőle. Érdemes beilleszteni az étrendünkbe!

Jelentőség, hatások

A tápanyagok közül a búza leginkább szénhidrátban, azok belül keményítőben bővelkedik. Glikémiás indexe alacsony, mivel a búzaszemben található nagy mennyiségű rost csökkenti a szénhidrát vércukoremelő hatását. Ezen kívül a rostok egy része jó hatással vannak a bélben élő jótékony baktériumokra, táplálják őket, ezzel hozzájárulnak az egészséges emésztéshez.

A búza fehérjetartalmának jelentős részét a glutén adja. Azok számára, akik meg tudják emészteni ezt a fehérjét, nem okoz problémát, de gluténérzékenyek nem fogyaszthatnak búzát.

Vitaminok körül a B-vitaminokat és E-vitamint tartalmaz, ásványi anyagok köréből pedig cinket, magnéziumot, foszfort, vasat.

Felhasználás:

Mossuk meg a búzaszemeket, majd 45-60 perc alatt, 2,5-3-szoros vízben főzzük puhára. Fogyaszthatjuk köretként vagy hozzáadhatjuk salátákhoz és levesekhez levesbetétként.

Csíráztatásra is alkalmas.

Száraz, hűvös helyen tartandó!

A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.

Származási ország: Magyarország.

605 Ft

A Chia, más néven azték zsálya, vagy latin nevén Salvia Hispanica egy a menták családjába tartozó virágos növény. Őshonos Közép- és Dél-Amerikában, ahol az aztékok alapvető élelmiszere volt a Kolumbusz előtti időkben. A Chia szó jelentése ?olajos? és a Nahuatl chian szóból származik.

A chia magot szuperélelmiszerként, superfoodként is emlegetik, mert nagyon sok pozitív tulajdonsága van. A Chia mag Omega 3 zsírsavak, antioxidánsok, fehérjék, élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok természetes forrása. Azték (vagy spanyol) zsályaként is emlegetik, mivel a zsályafélék családjába tartozik.
 

A Chia mag a természetben gluténmentes formában található, ezért gluténmentes diéta részeként is ajánlott.

Felhasználása

  • Készítsen tápanyagban gazdag ételeket, keverje joghurtba, pudingba, műzlibe, levesbe, szórja rá salátákra, használja bármilyen körethez, öntetekhez, süteményekhez. A Chia mag használatával az Ön étrendje is gazdagabb lesz Omega 3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal.
  • Süsse kenyérbe vagy vásároljon Chia kenyeret és biztos lehet benne, hogy Ön és családja a lehető legtermészetesebb módon jut hozzá az értékes tápanyagokhoz, Omega 3 zsírsavakhoz és antioxidánsokhoz.
  • Pizza tésztához és süteményekhez egyaránt hozzáadható.



1 060 Ft

Biorganik Bio Csicseriborsó 500 g

Jelentőség, hatások:

A csicseriborsónak a többi hüvelyeshez hasonlóan magas a fehérjetartalma (20% körül) és rosttartalma is igen jelentős, ami hozzájárul az egészséges bélműködéshez, segít teltségérzetet kialakítani. Számos ásványi anyagot tartalmaz, például foszfort, kalciumot, magnéziumot, vasat és szelént.

A csicseriborsót nem javasolt nyersen fogyasztani, mivel tartalmaz úgynevezett antinutritív anyagokat, amelyek gátolják más, hasznos anyagok felszívódását. Az antinutritív anyagok mennyisége áztatással, főzéssel/sütéssel csökkenthető. Ez a puffadást okozó faktorokra is érvényes.

Felhasználás:

A csicseriborsót érdemes 10-12 órára beáztatni főzés előtt. Az áztatás akkor tekinthető hatásosnak, ha a borsószemet könnyedén szét tudja nyomni két ujja között.  Átlagos főzési ideje 60-90 perc. A csicseriborsót nemcsak hummusz és falafel készítéséhez használhatjuk. Készülhet belőle saláta, leves, curry és fogyasztható popcorn helyett, sütőben sütve. Az indiai fűszerek illenek hozzá leginkább.

Csíráztatásra is alkalmas.

1 645 Ft

Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Származási helye Tibet.

 - 100% Bio
 - Laktózmentes
 - nem génmanipulált
 - Vegán

Felhasználása: pl. kásának
Elkészítése: A magokat előzetesen háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, de akár 1 napra is beáztatjuk. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve közepesen meleg sütőben (100-120-as fokozat) hagyjuk dagadni (maximum fél-1 órát). Célszerű lágy vizet használni (szénsavmentes ásványvizet, szűrt vizet), mert ezzel jelentősen lerövidül a főzési idő.

Jó tudni: a pirított árpa az otthoni tárolásnál jobban ellenáll az élősködőkkel szemben.

835 Ft

A bulgur -más néven török búza- tulajdonképpen rostban gazdag durumbúza töret. Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék.

 - 100% Bio
 - Laktózmentes
 - nem génmanipulált
 - Vegán

Felhasználása: felhasználását illetően a tarhonyához hasonlíthatjuk, arab országokban közkedvelt ízletes köretet készítenek belőle

Elkészítése: A bulgurt többszöri átmosás és leszűrés után 1, 5x-es mennyiségű vízben megfőzzük.

1 220 Ft

A hajdina -más néven pohánka- a keserűfűfélék családjába tartozik. A hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Értékes tápanyag tartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.

Felhasználása: leggyakrabban kását készítenek belőle, de köretként és levesbetétként is használható. Lisztjéből tészta, palacsinta és kenyér is készíthető (más liszttel keverve).

Elkészítése: A hántolt hajdinaszemeket egyes helyeken főzés előtt megpörkölik, ami a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz. Javasolt a hajdinát az elkészítés előtt néhány órával beáztatni, melynek hatására a szemek jelentős mértékben kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő pedig 20-30 percre rövidül.

1 410 Ft

A köles valószínűleg az emberek által termelt legősibb gabona. Sok értékes fehérjét tartalmaz, mint például a metionint, amely jelentős mértékben erősíti az immunrendszert. Mivel viszonylag magas a zsírtartalma, jó energiaforrás.

 - 100% Bio
 - Laktózmentes
 - nem génmanipulált
 - Vegán

Az egyetlen gabonaféle, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz és amelyik lúgos kémhatású. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető.A makrobiotika egyik fontos élelmiszere, kisgyerekeknek is az első bevezethető gabonák között van.

Felhasználása: köretként, főételként zöldségekkel, fűszerekkel, pástétomok készítéséhez, köles-körözötthöz 

Elkészítése: meg kell mosni és meg kell főzni. Duzzadóképes, 5 dkg köleshez kb. 5 dl víz szükséges. Főzési ideje 15-20 perc. 

1 250 Ft

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken. 180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza ez a számunkra - még - ismeretlen növény. Magja kicsi, elefántcsont-színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske.

  • 100% Bio
  • Laktózmentes
  • nem génmanipulált
  • Vegán


Felhasználása: köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Elkészíthetünk belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenénk.

Elkészítése: kétszeres vízben kell puhára főzni

Jó tudni: gluténmentes

2 630 Ft

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken. 180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza ez a számunkra - még - ismeretlen növény. Magja kicsi, elefántcsont-színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske.

  •  Gluténmentes. 
  •  100% Bio
  •  Laktózmentes
  •  nem génmanipulált
  •  Vegán


Felhasználása: müzlikbe, salátákba, töltelékekbe

Elkészítése: magában fogyasztható

Jó tudni: gluténmentes

1 030 Ft

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken. 180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza ez a számunkra - még - ismeretlen növény. Magja kicsi, elefántcsont-színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske.

  •  Gluténmentes. 
  •  100% Bio
  •  Laktózmentes
  •  nem génmanipulált
  •  Vegán


Felhasználása: müzlikbe, salátákba, töltelékekbe

Elkészítése: magában fogyasztható

Jó tudni: gluténmentes

1 925 Ft

A zab mediterrán elterjedésű mérsékelt égövi növény, magas protein- és zsírtartalma miatt emberi fogyasztásra és takarmánynak kiválóan alkalmas. Eredetileg a búza és az árpa gyomnövénye lehetett és csak szelekció során került termesztésre. A zab hideg, fagyos időben melegítő hatással van a szervezetre.

  • 100% Bio
  • Laktózmentes
  • nem génmanipulált
  • Vegán


Felhasználása: pl. kásának

915 Ft

Biorganik bio gluténmentes zabkása 250 g

A zab egy rendkívül értékes gabonaféle, magas fehérje- és rosttartalommal. Egyszerűen elkészíthető és széleskörűen felhasználható, így nem kérdéses, miért vált és maradt az egyik legkedveltebb reggeli fogás az angolszász területeken és az sem meglepő, hogy az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Egyszerűen nem lehet megunni!

A kása készítésekor semmilyen adalékanyagot nem adunk hozzá a zabhoz és nem is veszünk ki belőle semmit, tehát minden érték, amely a zabban természetes formában megtalálható, a kásában is benne van.

Elkészítés: a kását alaposan keverje el forró vízzel vagy rizsitallal. 1-2 perc után fogyasztásra kész. Felhasználható kásák, sütemények alapanyagaként.

780 Ft

Biorganik bio lenmag 250 g

Jelentőség, hatások:

A lenmagnak magas a zsírtartalma, amelyet főleg az esszenciális omega-3 zsírsavak adnak. Ezek közül kiemelendő az alfa-linolénsav, amely segíthet az érelmeszesedés megelőzésében, gyulladáscsökkentő és segítheti az agyműködést. Rendszeres fogyasztása azoknak kifejezetten ajánlott, akik nem esznek halat és természetes úton szeretnék pótolni az omega-3 zsírsavakat.

A legmag rosttartalma is igen jelentős. Tartalmaz vízben oldódó és vízben nem oldódó élelmi rostokat is, amelyek más-más módon járulnak hozzá az egészséges emésztéshez. Ám figyeljünk arra, hogy sok folyadékot fogyasszunk mellé.

Ne felejtsük el, hogy a lenmagban található tápanyagokat a szervezet csak akkor tudja felhasználni, ha a magot összerágjuk vagy megőröljük, különben csupán ?ballasztanyagként? halad keresztül az emésztőrendszeren ? habár székrekedés esetén így is hatásos segítség lehet.

Felhasználás:

A lenmagra általában mint díszítőelemre gondolunk, amellyel a házi kenyereket, péksüteményeket szokás megszórni, de akár a panírba is keverhetjük.

Önmagában is fogyasztható, akár egészben, akár őrölve. A napi javasolt mennyiség 1-2 teáskanál, amelyet legalább 1 pohár vízzel fogyasszunk el. Bele is keverhetjük a zabkásánkba, növényi joghurtunkba vagy a salátaöntetet is gazdagíthatjuk vele.

680 Ft

Lényeges élelmezési funkciót tölt be - hőt és energiát biztosít a szervezetnek A szénhidrát mellett a popcorn magas rosttartalommal rendelkezik és minden grammja több fehérjét, foszfort és vasat tartalmaz, mint a burgonyaszirom, egy tölcsér fagylalt, perec vagy sóskeksz.

 - 100% Bio
 - Laktózmentes
 - nem génmanipulált
 - Vegán

Az egész világon valamennyi korosztály kedvelt csemegéje.
Egészséges, tápláló, jellegénél fogva finom, és meglepően alacsony a kalória értéke.

Felhasználása: kipattogtatva fogyasztható.

Elkészítése: a kukoricaszemeket pattogtató géppel, vagy tűz felett fedett edényben kipattogtatjuk. A kész popcornt fűszerezhetjük, hidegen sajtolt olajban megforgathatjuk, vagy olvasztott fűszerezett növényi margarinban.

Jó tudni: böjtök után ideális eledel.

1 440 Ft
Nézet:
Sorrend: