Ásványi anyag tartalom: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium, cink
Vitaminok: B1, B2, B3, B6, C
Jótékony hatása: támogatja a szívizom működését, frissen tartja az elmét.
Felhasználása: Kitűnő köret készíthető belőle főzve, enyhén fűszerezve
Az amarántból pirított, puffasztott, pattogatott, extrudált termékeket is készítenek, ezeket keverhetjük müzlibe, joghurtba, kefirbe. Őrleményéből kását, krémlevest, lisztjéből pedig (magas keményítőtartalma miatt) kenyeret, tésztákat, süteményeket lehet készíteni. Panírozáshoz is alkalmas. Semleges íze miatt, sósan és édesen is elkészíthető.
Amaránt elkészítése:
Mosd át alaposan az amaránt magokat hideg, tiszta vízzel, tedd egy edénybe, önts hozzá 2,5-szeres mennyiségű vizet (pl: 1
csésze amaránt maghoz, 2 és 1/2 csésze vizet adj).
Adj hozzá egy kávéskanál sót, majd forrald, miután felforrt, kb. 15 percig főzd alacsonyabb lángon (a gőz puhítja a magokat)
Vedd le a tűzről, és hagyd állni 10 percig, hogy teljesen felszívja a vizet.
Ezután egy villával törd át: nézd meg maradt-e közte nedvesség, akkor jó, ha nem!
Ízlés szerint fűszerezheted.