Származása: Hazánkban is honos, Európában és Ázsia mérsékelt övi részén előforduló örökzöld cserje kékes-hamvas bevonatú terméséből szárított, nagyon aromás, édes-kesernyés, kissé csípős fűszer. Felhasználása: A vadhúsok jellegzetes fűszere, elsősorban vaddisznó, őz, nyúl és vadgalamb pácolásánál használják, de birka-, marha- és disznóhúsból készült ételeket, valamint savanyú káposztát, vörös- és fehérkáposztát, valamint céklát is ízesíthetünk vele, egyes - almás - süteményekhez is illik. Különleges zamata az alkoholos italokban is jól érvényesül. A borókát gyakran használják babérlevéllel, fekete borssal, mustármaggal, fokhagymával, majoránnával vagy kakukkfűvel együtt. Szétnyomkodva jobban érvényesül, de erős zamata miatt csak keveset használjunk belőle. Magas cukortartalmú bogyóiból pálinkát főznek, melynek a Felvidéken borovicska, Erdélyben fenyőíz a neve. Élettani hatása: Gyomorpanaszok, emésztési zavarok kezelésében segít.