Hajdina az ősi magyar alapgabonák egyike. Kiváló beltartalmú tulajdonságokkal rendelkezik.
A hajdina magas rost-, többféle eszenciális aminosav- (metionin, lizin, arginin), telítetlen zsírsav-, valamint vitamintartalma (B1, B2, E, P /rutin/) miatt különösen kedvező.
- Alacsony nátrium tartalmú, fogyasztásával korlátozódik a túlzott nátriumbevitel, így ajánlható magas vérnyomás kezelésére.
- Rutintartalma erősíti a kötőszövetet és az érfalakat, vénás betegségeknél kiegészítő kezelésként fogyasztható.
- Magas rosttartalma növeli a bélperisztaltikát, gyorsítja az anyagcserét, csökkenti a gyomor ürülési sebességét, éhség érzetet, és a tápanyagok felszívódását.
Fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, és a vastagbél, végbél daganatos elváltozása, csökkenthető a koleszterin és a zsírsav szint szervezetben, valamint jól beilleszthető fogyókúrázók étrendjébe. Nagyon alacsony a vékonybél nyálkahártyáját irritáló prolamin koncentrációja, így alkalmazható lisztérzékeny betegek diétájában, az egyéni tűrőképesség figyelembevételével. Alacsony glikémiás indexű élelmiszer, így cukorbetegek étrendjébe jól beilleszthető.