Természetes édesítőszer. Fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, Candida diétázóknak is!
Az eritritol kiválóan alkalmas desszertek, sütemények édesítésére. Természetes savszabályzó, nem nyújt táptalajt a baktériumoknak és a gombáknak.
Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül. Íze hűs és édes, nincs utóíze. Édesítőereje a cukorhoz képest 60-80%-os.
- teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g)
- nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe 0
- a cukorral ellentétben jót tesz a fogaknak, em okoz fogszuvasodást. Sőt kutatásokból kiderül, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit.
- nincs utóíze
Az eritrit teljes mértékben felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 80 gramm) fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív, hashajtó hatása gyakorlatilag nincs. Metabolitjai a vesén keresztül választódnak ki, a vizelettel ürülnek, de 90%-ban változatlanul hagyja el a testet.
Az eritriol növeli az élelmiszerek eltarthatóságát. Édeskés-savanykás, nem fűszeres élelmiszerekben kiváló ízfokozó hatással bír.