A lucernát (Medicago sativa) hazánkban inkább takarmánynövényként ismerik, a népi gyógyászat azonban a világ számos táján régóta alkalmazza gyógyhatása miatt.
A hagyományok szerint először az arabok fedezték fel a lucernát úgy kétezer évvel ezelőtt, s minden élelem atyjának nevezték. Az újabb felfedezés az új korra tehető. A lucerna hüvelyesek közé tartozik, hasonló a lóheréhez.
Legfőbb hatóanyagai:
Szerves kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, szilícium, jód, béta-karotin.
Gazdag vitaminokban is: B1-, B2-, B6-, B17-, C-, D-, E-, K- és U-vitamin.
A lucernában található még a kötőszövetek rugalmasságáért felelős L-borostyánkősav, amely fékezi szervezetünk öregedését.
Felhasználási javaslat: 1-2 teáskanál naponta cukormentes zöldség-, gyümölcslében vagy vízben elkeverve. Finom reggeli készíthető belőle például kefirbe vagy joghurtba keverve.
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, fénytől védve. Felbontás után két hónapon belül felhasználása javasolt. Ajánlatos a port a felbontás után egy zárható edényben tárolni.