A rostok olyan növényi eredetű szénhidrátok, melyeket szervezetünk nem képes megemészteni, így képesek eljutni a vastagbélbe.
Miért van szükség rájuk, ha végül is emésztetlenül távoznak a szervezetünkből?
Többféle jótékony hatásuk is van, ezért annyira fontos a rostokban gazdag táplálkozás. Hatékonyabbá teszik a víz megkötését, az elfogyasztott ételek felszívódását, a bélműködést, az emésztést. Felszívják az epesav sóit és a koleszterint, megkötik az emésztéskor termelődő gázok egy részét. A rosthiányos táplálkozás rövidtávon székrekedést, hosszútávon különböző betegségek kialakulását is okozhatja.
Az élelmi rostok fő élettani hatása, hogy elősegítik a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát. Szerepük akkor érvényesül igazán, ha a rostbevitellel párhuzamosan a folyadék bevitele is megfelelő mennyiségű. Ezen kívül jótékonyan hatnak a zsír- és szénhidrát-anyagcsere folyamataira is. Az étkezések után megduzzadó rostanyag megtölti a beleinket, jóllakottság-érzést nyújt, kalóriát pedig alig tartalmaz.
Fogyasztási javaslat: Keverhetjük joghurtba, tej vagy gyümölcs alapú turmix italokba. Ízben jól harmonizál különböző zöldséglevekkel, mint pl.: paradicsomlé. Konyhai felhasználása változatos, akár házi kenyér, sütemény összetevőjeként vagy főzelékek sűrítésére is alkalmas.
Tárolás: Hűvös, száraz helyen, fénytől védve tároljuk. Felbontás után 2 hónapon belül felhasználása javasolt!