Blog

Erdei zöldek, avagy hol bújnak az ehető vadnövények?

Luca
2023.04.30 13:46
Erdei zöldek, avagy hol bújnak az ehető vadnövények?

Szezonális ehető vadnövények: Zamatos Turbolya, Tyúkhúr

Hívogató színek és illatok csábítanak minket az erdő mélyére, száz meg száz gasztro-kincs közé, csak győzzük kitalálni, hogy mi az ami a tányérunkra lett szánva és mi az, ami csak a szemünknek.

Van néhány szabály, amit be kell tartani, ha erdőben gyűjtesz.

  1. Csak akkor szedd le, ha biztonsággal felismered, már gyakoroltad hozzáértővel, tisztában vagy a hozzá hasonló mérgező párokkal és tiszta környezetből szeded.
  2. A tiszta környezet itt szó szerinti, tehát ne legyen szemetes, ne legyen állandóan rengeteg kutya arrafelé, ne legyen városi terület, forgalmas út melletti terület vagy egyéb szennyezésnek kitett terület, mint például gyárak környezete.
  3. Soha ne szedj le mindent. A talált állomány 20 %-kát etikus és fenntartható gyűjteni. Ha annál többet szedsz, ritkítod az állományt, jövőre nem lesz annyi belőle. Hosszú távon gondolkodj, hogy a következő tavaszi túrákon is burjánzó növényvilágot találj.
  4. Amit odavittél, azt hozd is el. Ne hagyj ott szemetet, mert simán hülyeség.

+1 Csendesen járd az erdőt és akkor közelebb merészkedik hozzád. Ez gyerekekkel kifejezett kihívás, de néhány évtized alatt pikk-pakk megtanulják.

Zamatos Turbolya

A turbolya tavasszal akkora területeket lep el az országban, hogy csak győzzük kitalálni mit csinálunk belőle. Ráadásul viszonylag hosszan, nyár közepéig kíséri túráinkat a turbolya és kínálja magát fantasztikus ánizsos ízével és illatával. Őszre újra hajt és egész télen zöldell, így ősz elején újra lehet eszegetni.

A turbolya apró, zöld összetett levelei szára egyharmadától nőnek. Egész magasra meg tud nőni, bár az alacsonyabb, zsenge példányok a legfinomabbak, vagy a már nagyobbra nőtt növény felsőbb, világos zöldebb részei.

Gyűjtésnél fontos, hogy egyenként vizsgáljuk a növényeket, mert van hozzá hasonló halálosan mérgező növény is, így az első alkalmakkor kérjünk avatott segítséget, aki biztos szemmel megismeri és segít nekünk is megtanulni a főbb jellemzőket.

A turbolyát érdemes leszárazni, azaz a zsenge levélkéket lekapkodni a szárrészről, mert a szára rostos, mint a fás karalábé.

Az így kapott levélkupac jóval kisebb lesz, mint az eredetileg szedett növényhalom. Ha van időnk, tegyük meg ezt a szárazást ott helyben az erdőben, ahol az erdei talaj hálásan komposztálja majd a növényi hulladékot, teszi mindezt ingyen, nem kell hozzá se kukazsák, se benzines szemétszállítás.

Nyersen a legfinomabb, úgy teljes az ánizsos hatás. Hőkezelés hatására teljesen elveszíti ezt a markáns ízt. Tartósítani pesztóként érdemes, úgy sokáig eláll. Az íze és a színe azonban változik az idővel, néhány hét-hónap leforgása alatt a jól tartósított turbolya pesztó is sötétebb zöldre vált és íze emlékként őrzi az ánizsos hangulatot, ám kap egy izgalmas új felhangot is, úgyhogy kísérletezésre érdemes.

Salátákba vagy csak magában kenyérre is finom vagy frissen a leves tetejére szórva, mint a petrezselyemzöldet. Magas C vitamin és antioxidáns tartalma miatt tökéletes tél utáni vitalizáló és vitamin pótló növény.

A zamatos turbolya zsenge, harsogó zöld és intenzív ánizs illata és íze van.
Fotó: Unsplash

A turbolya mérgező párja a foltos bürök, ami Szókratész méregpoharába is került. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos odafigyelni és csak tanulás után, amikor teljesen biztosak vagyunk magunkban, akkor gyűjteni a turbolyát.

Illata egyértelműen megkülönbözteti a foltos büröktől, aminek leginkább egér szaga van. A kifejlett bürök szár hónaljában foltokat találunk, innen a neve is, ez szintén jó megkülönböztető jel, ám önmagában kevés, hiszen a fiatalabb példányokon kevésbé észrevehető ez a tulajdonság. Kicsit haragosabb zöld és valamivel nagyobbra is nő.

A másik növény, amivel össze lehet keverni, az erdei turbolya, aminek kellemes almás illata van, étkezési értéke azonban nincs. Ez a növény a zamatos turbolya őshonos, vadon élő példánya. A zamatos turbolya ugyanis termesztésből kivadult növény.

turbolya termékek >>

Tyúkhúr

A tyúkhúr az egyik legismertebb gyomnövényünk, bár méltatlanul van annak bélyegezve. A tyúkhúr mindenhol túlél, ország szerte képes boldogan burjánzani bárhol. Nagyon magas a C vitamin tartalma, így érdemes csak úgy séta közben rágcsálni is vagy salátákba téve dúsítani. Íze kellemes, földes, de nem markáns, jó saláta alap. Állaga roppanós, harsogó. Főzve kellemes levesekbe, de rakottakba és főzelékekbe is jól használható. Sós ecetes lében tartósítható, remek levesalap, zöldekben kevésbé bővelkedő időkre. Ízét jól egyensúlyozza bármi, ami kissé savas, például a paradicsom.

A tyúkhúr hosszú száron fut a talajon és szív alakú levelei a szár teljes hosszában helyezkednek el. Virága pici, fehér, csillag alakú, a zöldebb területek nagy részéről hunyorog ránk.

Összetéveszthető a tikszemmel, aminek levelei hasonlóak, ám szára szögletes szemben a tyúkhúr kör keresztmetszetű szárával. Virága is más, narancsos vagy kék színű, ám mindkét növén be szokta csukni a virágait, ami megnehezíti a felismerést. A tikszem emlősökre mérgező, bár emberi mérgezésről nem tudunk. Kis gyakorlattal azonban már könnyedén rááll a szem a különbségre és gondtalanul gyűjthető a tyúkhúr.

tyúkhúr termékek >>

A gyűjtés szabályai

Van néhány szabály, amit be kell tartani, ha erdőben gyűjtesz.

  1. Csak akkor szedd le, ha biztonsággal felismered, már gyakoroltad hozzáértővel, tisztában vagy a hozzá hasonló mérgező párokkal és tiszta környezetből szeded.
  2. A tiszta környezet itt szó szerinti, tehát ne legyen szemetes, ne legyen állandóan rengeteg kutya arrafelé, ne legyen városi terület, forgalmas út melletti terület vagy egyéb szennyezésnek kitett terület, mint például gyárak környezete.
  3. Soha ne szedj le mindent. A talált állomány 20 %-kát etikus és fenntartható gyűjteni. Ha annál többet szedsz, ritkítod az állományt, jövőre nem lesz annyi belőle. Hosszú távon gondolkodj, hogy a következő tavaszi túrákon is burjánzó növényvilágot találj.
  4. Amit odavittél, azt hozd is el. Ne hagyj ott szemetet, mert simán hülyeség.

+1 Csendesen járd az erdőt és akkor közelebb merészkedik hozzád. Ez gyerekekkel kifejezett kihívás, de néhány évtized alatt pikk-pakk megtanulják.