Az L-lizin a fehérjéinket felépítő esszenciális aminosav, szervezetünk nem képes az előállítására.
Bevitele ezért táplálék kiegészítőkből ajánlott.
A lizin segít a kollagén (a csontok és a bőr szerves állományát alkotó egyik legfontosabb fehérje) képzésében is, azaz fontos és jó a bőrnek, kötőszöveteknek, izmoknak és ízületeknek egyaránt.
Mivel a lizin a kötő- és izomszövetek egyik fő alkotóeleme, ezért gyakran alkalmazzák sportolók, hogy elősegítsék a sovány testtömeg növekedését és az izmok és csontok általános egészségi állapotát. Izomfehérjét hoz létre, így járul hozzá az izmok regenerálódásához és az általános egészségi állapothoz. Szerves kálciummal és D vitaminnal való együttes alkalmazása erősen javallott csontritkulás esetén is (pl. Calcisol).
Ez az aminosav igen hatékony a herpesz vírus (HSV) fertőzése esetén (ajak és nemi herpesz esetén egyaránt). Az L-lizint tartalmazó készítmények számos ellenőrzött kísérlet által bizonyítottan „herpesz-stop” hatásúak, azaz abban a fázisban állítják meg a betegség kifejlődését, amikor elkezdjük a szedését.
1-2 g L-lizin bevételével az égető érzés perceken belül elmúlik, s egy 2-3 napos kúra (napi 3-6 g L-lizin) megakadályozza a herpesz tüneteinek megjelenését.
Kifejezetten hatásos a herpesz vírus mindkét típusa ellen HSV- 1 (ajak és szájüreg nyálkahártyája) és HSV-2 (nemi) megelőzésében és kezelésében, sőt egyre több tanulmány mutat rá, hogy a nátha- és influenzavírus legyőzésében is hatékonynak mutatkozik.
Összetevők:
L-Lizin, rizsliszt, zselatin, magnézium-sztearát