Köles

Nézet:
Sorrend:

Könnyen emészthető, gluténmentes, rendkívül tápláló, gazdag proteinben és ásványi anyagokban, úgy mint vas, magnézium, szilícium, foszfor. Tartalmaz továbbá A- és B-vitamint és lecitint, szalicilsav tartalma pedig serkentő hatással van a hajra és a körömre. 

A köles valószínűleg az emberek által termelt legősibb gabona. Az ősi kultúráktól egészen a napjainkig használták ezt a könnyen termelhető gabonát. Különösen Afrikában, Indiában és Kínában elterjedt a használata. Európában is igen kedvelt növény volt egészen a 18-19. századig, amikor a mezőgazdasági fejlődés fokozódásával egyre jobban kiszorult a konyháról. Általában lenézően, a szegények eledelének titulálták, és helyette inkább rizst és burgonyát használtak. Az ipari forradalom idején, míg a többi gabonát megtanulták finomítani, és tartósítani (és egyben tápanyagértékét csökkenteni), addig a kölessel nem tudtak mit kezdeni. Ma már szinte csak madáreledelként ismerjük.

Az előítéletekkel szemben a kölesnek van egy sor fontos, az egészségre jótékony hatása és ezért különb helyet érdemel mai konyhánkban. Sok értékes fehérjét tartalmaz, mint például egy Metionin nevű aminosavat, amely jelentős mértékben erősíti az immunrendszert. Mivel viszonylag magas a zsírtartalma, jó energiaforrás. Ásványi és nyomelem tartalma belülről ható "kozmetika", hiszen csonterősödésben, az egészséges fogakban, dús haj- és körömnövekedésben mutatkozik meg értéke.


720 Ft

A gyors rizsekhez hasonlóan pillanatok alatt elkészül. 2 zacskó hántolt, konyhakész köles főzhető tasakban.

Felhasználása nagyon sokrétű: köret, főétel, csemege, vagy desszert is készülhet kölesből. Elkészíthető mézzel, mazsolával, kókusszal, mákkal ízesítve, édesen vagy sósan köretnek, fasírtalapnak, süteményekhez felfújtnak, vagy salátába keverve.


425 Ft

A köles valószínűleg az emberek által termelt legősibb gabona. Sok értékes fehérjét tartalmaz, mint például a metionint, amely jelentős mértékben erősíti az immunrendszert. Mivel viszonylag magas a zsírtartalma, jó energiaforrás.

 - 100% Bio
 - Laktózmentes
 - nem génmanipulált
 - Vegán

Az egyetlen gabonaféle, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz és amelyik lúgos kémhatású. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető.A makrobiotika egyik fontos élelmiszere, kisgyerekeknek is az első bevezethető gabonák között van.

Felhasználása: köretként, főételként zöldségekkel, fűszerekkel, pástétomok készítéséhez, köles-körözötthöz 

Elkészítése: meg kell mosni és meg kell főzni. Duzzadóképes, 5 dkg köleshez kb. 5 dl víz szükséges. Főzési ideje 15-20 perc. 

885 Ft

Könnyen emészthető,  rendkívül tápláló, gazdag proteinben és ásványi anyagokban.

Elkészítési javaslat: A kölest kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű sós vízzel. Felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon 20 percig pároljuk.

Felhasználása nagyon sokrétű: köret, főétel, csemege, vagy desszert is készülhet kölesből.

645 Ft

A köles a gyomor egyik legjobb gyógyszere lehet, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztíthatja a bélrendszert a salaktól. Tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Szabályozhatja a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmazhat foszfort, mangánt és vasat is. B-vitaminban is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása megszépítheti, rugalmassá teheti a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás. Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősítheti az immunrendszert.

Felhasználása: köretnek, kásának, sütéshez-főzéshez

Száraz, hűvös helyen tárolandó!

A termék dióféléket feldolgozó üzemben készül.

Gluténmentes üzemben készült.

1 090 Ft

A köles a gyomor egyik legjobb gyógyszere lehet, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztíthatja a bélrendszert a salaktól. Tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Szabályozhatja a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmazhat foszfort, mangánt és vasat is. B-vitaminban is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása megszépítheti, rugalmassá teheti a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás. Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősítheti az immunrendszert.

Felhasználása: köretnek, kásának, sütéshez-főzéshez

Száraz, hűvös helyen tárolandó!

A termék dióféléket feldolgozó üzemben készül.

Gluténmentes üzemben készült.

635 Ft

A Bio köles rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.

A köles gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.

Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium, fluor, szilícium

Vitaminok: A, B1, B2, B3

Jótékony hatása: gyulladáscsökkentő, emésztés, vércukorszint szabályozás, zsíranyagcsere szabályozás, fogszuvasodás megelőzése


810 Ft

Rendkívül egészséges, hiszen lúgos kémhatású, teljes értékű fehérjéket, valamint értékes telítetlen zsírsavakat és kevés keményítőt tartalmaz. Könnyen emészthető. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot. Sok szilíciumot tartalmaz, ezért fokozza a szervezet védekezőképességét. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, B karotint, B1 és B2 vitamint. Magas a fűtőértéke, emiatt a téli időszakban kifejezetten javasolt a fogyasztása. Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.

A köles főleg kásaként népszerű, ám készíthető belőle kenyér is, búza- vagy rozsliszttel keverve. Felhasználható még lepény- és palacsintasütésre vagy ételek sűrítésére. A kölest köretnek ugyanúgy kell elkészíteni, mint a rizst: egy adag kölest háromszor annyi vízben felteszünk főzni. Amikor a víz felforrt, ízlés szerint sóval, zöldfűszerekkel ízesítjük, majd megkeverjük, és fedő alatt, lassú tűzön főzzük egészen addig, amíg az összes vizet fel nem szívja (kb. 20 perc). Utólag is hozzákeverhetjük a párolt zöldséget. Édesen is készíthető, mint pl. a tejbegríz, vagy tejberizs.

515 Ft

Ajánlott a migrénesek és asztmások körében is, mivel magas magnéziumtartalma miatt csökkenti a migrénes- és asztmás rohamok számát. A magnézium mellett jelentős mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz. Magas fehérjetartalma miatt ajánlott a vegetáriánus étrendet követőknek is.

A reformkonyhát kedvelők készíthetnek belőle kását, süteményeket, salátákat.

 

300 Ft
Nézet:
Sorrend: