Hajdina

Nézet:
Sorrend:

Hajdina az ősi magyar alapgabonák egyike. Kiváló beltartalmú tulajdonságokkal rendelkezik.

A hajdina magas rost-, többféle eszenciális aminosav- (metionin, lizin, arginin), telítetlen zsírsav-, valamint vitamintartalma (B1, B2, E, P /rutin/) miatt különösen kedvező.

  • Alacsony nátrium tartalmú, fogyasztásával korlátozódik a túlzott nátriumbevitel, így ajánlható magas vérnyomás kezelésére. 
  • Rutintartalma erősíti a kötőszövetet és az érfalakat, vénás betegségeknél kiegészítő kezelésként fogyasztható.
  • Magas rosttartalma növeli a bélperisztaltikát, gyorsítja az anyagcserét, csökkenti a gyomor ürülési sebességét, éhség érzetet, és a tápanyagok felszívódását. 

Fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, és a vastagbél, végbél daganatos elváltozása, csökkenthető a koleszterin és a zsírsav szint szervezetben, valamint jól beilleszthető fogyókúrázók étrendjébe. Nagyon alacsony a vékonybél nyálkahártyáját irritáló prolamin koncentrációja, így alkalmazható lisztérzékeny betegek diétájában, az egyéni tűrőképesség figyelembevételével. Alacsony glikémiás indexű élelmiszer, így cukorbetegek étrendjébe jól beilleszthető.

580 Ft

A hajdina -más néven pohánka- a keserűfűfélék családjába tartozik. A hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Értékes tápanyag tartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.

Felhasználása: leggyakrabban kását készítenek belőle, de köretként és levesbetétként is használható. Lisztjéből tészta, palacsinta és kenyér is készíthető (más liszttel keverve).

Elkészítése: A hántolt hajdinaszemeket egyes helyeken főzés előtt megpörkölik, ami a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz. Javasolt a hajdinát az elkészítés előtt néhány órával beáztatni, melynek hatására a szemek jelentős mértékben kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő pedig 20-30 percre rövidül.

1 120 Ft
Nincs raktáron

Dr. Natur étkek, Hajdina. Rostban, tápanyagokban, rutinban gazdag növény. Gluténmentes, alacsony GI

A hajdina tulajdonképpen egy gyógynövényként alkalmazott, ám gabonaként kezelt keserűfűféle növény magja. A középkor óta alapgabona: ismeri az ázsiai, az európai konyha (sőt, mi magyarok kimondottan ősi gabonánkként tartjuk számon), korunkban pedig az egyre gyakoribb lisztérzékenység miatt fedezik fel mind többen.

A hajdina csaknem zsírmentes, glutént nem tartalmaz. Ellenben remek E-vitamin forrás, és benne van a B-vitamin család csaknem minden tagja. Antioxidáns hatású flavonoidokat és különösen nagy mennyiségű rutint (P-vitamin) tartalmaz.

A hajdinát leggyakrabban a rizs alternatívájaként használják, de kiválóan használható köretként, levesbetétként.

 

390 Ft
Nincs raktáron

Dr. Natur étkek, Hajdina. Rostban, tápanyagokban, rutinban gazdag növény. Gluténmentes, alacsony GI

A hajdina tulajdonképpen egy gyógynövényként alkalmazott, ám gabonaként kezelt keserűfűféle növény magja. A középkor óta alapgabona: ismeri az ázsiai, az európai konyha (sőt, mi magyarok kimondottan ősi gabonánkként tartjuk számon), korunkban pedig az egyre gyakoribb lisztérzékenység miatt fedezik fel mind többen.

A hajdina csaknem zsírmentes, glutént nem tartalmaz. Ellenben remek E-vitamin forrás, és benne van a B-vitamin család csaknem minden tagja. Antioxidáns hatású flavonoidokat és különösen nagy mennyiségű rutint (P-vitamin) tartalmaz.

A hajdinát leggyakrabban a rizs alternatívájaként használják, de kiválóan használható köretként, levesbetétként.

 

635 Ft

A hajdinának kiemelkedően magas a rost,-és fehérjetartalma, ezért jó hatással van az emésztőrendszerre. Értékes vitaminforrás lehet, ugyanis megtalálható benne többféle B-vitamin, de nincs híján E- és C-vitaminnak sem. Továbbá tartalmazhat cinket, rezet, mangánt, kalciumot és magnéziumot.

Segíthet a máj elzsírosodásának megelőzésben, jótékonyan hatással lehet a koleszterinszintre, cukorbetegeknek is kimondottan javasolt lehet a fogyasztása. Magas rutintartalma kiegyensúlyozhatja a vérnyomást. Ezen hatóanyagának köszönhetően erősítheti a kötőszöveteket és az érrendszert.

 

960 Ft

A hajdina magas szénhidrát-, fehérje-, ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalma miatt is rendkívül értékes élelmiszer.

Nagy mennyiségű, P vitaminnak is nevezett rutint is tartalmaz, melynek egészségvédő hatása leginkább a szív-és érrendszer védelmében nyilvánul meg, C vitaminnal együtt erősíti a kötőszöveteket valamint csökkenti a magas vérnyomást.

Rosttartalma hasznos segítség lehet a székrekedésre hajlamosak, a cukorbetegek és az energiaszegény diétára szorulók számára, valamint a bélrendszeri daganatok megelőzése érdekében.

Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, foszfor, magnézium
Vitaminok: B1, B2, B3, B6, C, E, rutin (P-vitamin)
Jótékony hatással van: szív-és érrendszer, magas vérnyomás, székrekedés, bélrendszeri daganatok megelőzése
Csíráztatható: csírája is gazdag vitamin- és ásványi anyagtartalmú, egészséges táplálék.

1 260 Ft

A hajdina (vagy pohánka) értékes tápanyag tartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.

Számos kiváló beltartalmi értéke közül is kiemelendő 26%-os rosttartalma. A magas élelmi rost bevitel nemcsak az emésztési problémákkal küzdőknek és fogyni vágyóknak fontos, hanem kedvezően befolyásolja a koleszterin lebontást is.

705 Ft

A hajdina (vagy pohánka) értékes tápanyag tartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.

Számos kiváló beltartalmi értéke közül is kiemelendő 26%-os rosttartalma. A magas élelmi rost bevitel nemcsak az emésztési problémákkal küzdőknek és fogyni vágyóknak fontos, hanem kedvezően befolyásolja a koleszterin lebontást is.

715 Ft

A hajdina -más néven pohánka- a keserűfűfélék családjába tartozik. A hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Értékes tápanyag tartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.

  • Laktózmentes
  • nem génmanipulált
  • Vegán

Felhasználása: leggyakrabban kását készítenek belőle, de köretként és levesbetétként is használható. Lisztjéből tészta, palacsinta és kenyér is készíthető (más liszttel keverve).

Elkészítése: A hántolt hajdinaszemeket egyes helyeken főzés előtt megpörkölik, ami a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz. Javasolt a hajdinát az elkészítés előtt néhány órával beáztatni, melynek hatására a szemek jelentős mértékben kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő pedig 20-30 percre rövidül.

895 Ft
Nézet:
Sorrend: