A nyílgyökeret már régóta használják gyümölcstorták átlátszó, fényes bevonatának elkészítéséhez, vagy a kínai áttetsző szaftok főzéséhez.
A nyílgyökér növény maga, az amerikai kontinens esőerdeiben őshonos aljzatnövény. Dísznövényként is használják, mégis leginkább a vaskos gyökeréből elkészített liszt magas keményítőtartalmának köszönheti ismertségét.
Viszonylag alacsony kalóriatartalma mellett rosttartalma fedezi a napi szükséglet közel 15%-át, nagyon könnyen emészthető, így a diétás étkezésben fontos szerepe lehet. Előnye, hogy gluténmentes, így lisztérzékenyek számára az egyik lehetséges megoldást kínálja étrendjük kialakításában. Számottevő a kalcium és mangán tartalma, de kis mennyiségben tartalmaz vasat és magnéziumot is.
Keményítőként alkalmazva is több előnnyel rendelkezik. Keményítő hatása alacsonyabb hőfokon is eredményes.