Összetevők: tönkölybúzaliszt
Kiszerelés: 1 kg
Recept ajánlat:
Tönköly zsemle
Hozzávalók:
- 150 g Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (TBL-300)
- 150 g Fehér tönkölybúza liszt (TBL-70)
- 12 g Friss élesztő
- 1 ek Oliva olaj
- 200 ml Víz
- 1 ek burgonyapehely , 2 ek lenmag 1 tk méz, só
Elkészítés: A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a mézet, az olajat. A gép sütőedényébe kimérjük a liszteket, sót, hozzáöntjük a folyadékot, és a 6-os (tésztadagasztás) programon 30 perc alatt megkelesztjük a tésztát. Ezután gyúródeszkán beledagasztjuk a lenmagot, majd a kész tésztát 12 db kis gombóckára osztjuk. Kiolajozunk egy 12 lyukú muffinsütot, bele a kis gombócok, 50 fokon kb. 15 perc kelesztés (duplájára nott), majd 200 fokon 20 perc sütés. Még melegen vízzel átkenjük a tetejét, amitől szép fényes lesz. Nagyon könnyű, finom péksüteményt kapunk.