1917 óta az Amerikai Egyesült Államokban is használatos, főként hagyományos alkalmazásban, mint tüdő és meridián élénkítő.
Mára egyre több tudós foglalkozik a gyümölcs hatóanyagainak, a szervezetre gyakorolt jótékony hatásainak a kutatásával.
Főbb hagyományos alkalmazási területei:
- akut, vagy krónikus torokgyulladás, légúti megbetegedések,
- megszünteti a hosszú ideje tartó köhögést, segíti a nyálka felszakadását,
- időskori vérszegénység esetén, illetve székrekedéskor a bélmozgás elősegítésére,
- a cukorbetegek (ha nehezen mondanak le az édes ízekről) használhatják cukor helyettesítésére.
- Édes szirup is készíthető belőle a tea tovább-forralásával, mivel kalóriát nem tartalmaz, ezért fogyókúrázók, alkalmazhatják mint cukorhelyettesítőt, napszúrás (fokozott szomjúság) esetén.
- Ilyenkor ajánlatos a gyümölcsből készített teát lehűtve fogyasztani, tudományos kutatások szerint antioxidáns hatású triterpén glikozidot (Mogrosides) tartalmaz.
- Rákmegelőző hatásáról a Pure Applied Chemistry tudományos folyóirat 2002.74 száma közölt írást.
- Ezen kívül a legújabb kutatások szerint antiallergén hatással is rendelkezik.
Kiszerelés: 3 db/csomag (szárított gyümölcs formájában)
Elkészítési javaslat: Készítsen teát a szárított gyümölcsből. Egy ketté vágott gyümölcs felét öntse le 1,5 l forró vízzel és hagyja állni 15 percig. Ha túl édes, hígítsa.
A család számára 1 egész gyümölcsöt használjon fel, amit félbe vágás után 3 liter vízzel kell leforrázni.
Használhatja még főzéshez, mint édesítőszert, valamint édes szirup készítésére is, csupán tovább kell forralni a teát.