Kiszerelés: 300 g
A gyümölcs leveses, vékony héjú. A héj színe sárgától a narancsvörösig terjed.
Virágai lombfakadás elött március-áprilisban nyílnak. Csöves virágai aprók vörösbarnán pikkelyesek, egyivarúak. A termős virágok tömött fürtben, míg a külön bokron fejlődő porzós virágok rövid füzérekben állnak főleg a vesszők felső végén.
Szélporozta növény.
A gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban.
Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsében.
A homoktövis E-vitamin tartalma (202.9 mg/100 g gyümölcs), magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma.
Miután kétlaki növény, telepítésekor nő és hímivarú növényeket kell ültetni. A biztonságos, bőséges terméshez 9 nőivarúhoz 1 hímivarú növényt kell ültetni a szélirányt is figyelembe véve.
Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ílyenkor még kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé és fogyaszthatóvá válik. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva és nem nyersen nem fogyasztják.
Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle.
Gyümölcslé, dzsem készíthető belőle általában más gyümölcsökből készült termékekkel vegyesen, ugyanis a homoktövis gyümölcse savas, hasonlóan a citromhoz.
Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására.
A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását.
Sokan használják meghűléses megbetegedéseknél.
E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.
Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő.
A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer".
A homoktövis a szélesebb közönség előtt kevésbé ismert hazánkban annak ellenére, hogy nagyobb folyóink mentén évezredek óta megtalálható ez a nemes növény.
A népi gyógyászat ugyan régóta hasznosítja a gyümölcs húsát, magja olaját, mégis az emberek számára a narancs például sokkal ismertebb, mint a homoktövis. Pedig a narancshoz képest tízszer annyi C-vitamint tartalmaz.
Ma már parkokban, kertekben is termesztik, erre a célra Tibetből, illetve Ororszországból származó cserjetermetű növényt használnak, hiszen előszőr a keleti gyógyászat fedezte fel jótékony hatásait.
100 g friss homoktövis kb. 450 mg C-vitamint tartalmaz, mely magas tartalom ideálissá teszi a meghűléses megbetegedések megelőzésében legfőképpen a téli időkben. Értékét növeli a benne lévő béta-karotin, az E- és F-vitaminok.
Az újabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint kedvező élettani hatását emelik ki. A homoktövis termését a keleti gyógyítók már több, mint ezer éve alkalmazzák.
A népgyógyászati tapasztalatok és a publikációk alapján ismert gyógyhatásai:
- védi és erősíti az immunrendszert
- zsíroldó hatás, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában,
- kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat
- kozmetikai szerként gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását, - erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökenti a narancsbő kialakulását
A bogyószerű termésből készül étrendkiegészítő - legfőképpen tabletta - hús és magolaj, valamint tea, bio ivólé, ajakrúzs, stb.
Fogyasztási javaslat: naponta két-három evőkanállal tisztán túróhoz, müzlihez, joghurthoz, egyéb gyümölcslevekhez keverve.