Természetes folsav A B-vitaminok családjába tartozó folát az ételekben természetesen előforduló vitamin.
A folsav szervezet számára közvetlenül nem hasznosítható, ahhoz, hogy aktív, a test számára hasznosítható forma legyen belőle a szervezetben átalakítás szükséges, de sajnos nem mindenkinek a szervezete tudja átalakítani. Ahhoz hogy a folsav foláttá alakuljon több enzimnek kell közreműködnie.
Egyre többet hallani manapság arról, hogy a a folsav biokémiai úton és sokkal kisebb hatékonysággal hasznosul, mint a folát, ezért inkább ezt érdemes fogyasztani, ha valakinek hiány van ebből a vitaminból.
A folát: A terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében. Részt vesz a normál aminosav-szintézisben. Hozzájárul a normál vérképződéshez. Hozzájárul a normál homocisztein-anyagcseréhez Hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához. Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
Szerepet játszik a sejtosztódásban.