A fekete áfonyában (bilberry ? Vaccinium myrtillus) lévő vegyületek más flavonoidokhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonságúak, melyek a sejteket és a sejtmembránt a szabad gyökök által okozott károsodások ellen védik. A fekete áfonya festékanyagai értékesebb elemekből állnak, mint a gyümölcshús. Az antociánok egy vízoldékony növényi színanyagcsoport. A növények legfontosabb kék, piros és lila színezékei. A fekete áfonya kék színét adó festékanyagok igen hasznosak lehetnek a szervezet számára.
Az antocianinok antioxidánsok anyagok, harcba szállnak a szabad gyökökkel. Alig fél csésze áfonyában annyi antioxidáns található, mint öt adag borsóban, brokkoliban, sárgarépában és almában.
Európai népi gyógyászatban már az 1100-as években is használták. Hazánkban is előforduló, akár 15-60 cm-re is megnövő, cserje érett termése szolgáltatja a az értékes növényi táplálékot. Termése kb. 6-7 mm átmérőjű, kékesfekete színű, gömbölyded bogyó. Íze édeskés-savanykás. A fekete áfonya ma is jelentős szerepet tölt be a népi gyógyászatban, ahol levelét és termését egyaránt hasznosítják.
Fekete áfonya antocianitjai ilyen pozitív hatással vannak a szervezetre:
- Antioxidáns antocianinjai segítik a retina normál működésének fenntartását, valamint segíthetik a szem kollagén tartalmának egészséges szinten tartását.
- Antocianinjai a szabadgyökök káros hatásával szemben segíthetik a hajszálerek egészségét, a vénák rugalmasságának fennmaradását.
- Antocianinjai segíthetik a gyomor és a nyombél nyálkahártya épségének fenntartását.
A Vitaking Bilberry készítménye 470 mg fekete áfonyát tartalmaz kapszulánként.