Blog

Rapunzel - A filozófia

Luca
2022.12.03 16:22
Rapunzel - A filozófia

A Rapunzel bio élelmiszer gyár a 70-es évek közepe óta jobbítja a világot, nem csak egészséges ételeivel, de egy olyan vállalati filozófiával, ami a környezetre, a fenntarthatóságra és a benne dolgozók jólétére is minden szinten odafigyel. Ezért kínálja a NetBio is a termékeit. És hogy pontosan mit takar ez a filozófia?

Rapunzel termékek a netbio.hu kínálatában >>>

A Rapunzel gyár a 70-es évek óta

A Rapunzel gyár a 70-es évek óta a fenntartható és bio élelmiszer termelés élharcosa.
Forrás: Rapunzel.de

Rapunzel alapok

“Organikust szeretettel” – ez nem csupán egy üres szlogen, amit a címkékre lehet nyomtatni. Ez a vállalat filozófiája is, ami szerint egészséges, fenntartható és etikusan készült ételeket csak egészséges és boldog emberek tudnak előállítani.

Emberek, akik jól vannak és nem kell az életben maradásukért küzdeniük nap, mint nap. Így marad megfelelő mennyiségű figyelem, energia és elköteleződés az ételre, amit gyártanak. Termékekre, amik nem csak laktatnak, de amik a fogyasztó jóllétét is támogatják.

Ezt a filozófiát követve az előállítási lánc minden egyes szintjén figyelnek a dolgozók és termelők életszínvonalára. Kezdve a farmerekkel, akik ennek a láncolatnak a legelején állnak, az alkalmazottakkal, akik a beszállítóiknak dolgoznak, egészen a Rapunzel közvetlen munkatársaiig, akik a feldolgozásért, csomagolásért, tárolásért és logisztikáért felelősek.

A családi vállalkozásként induló Rapunzel a mai napig aktívan ügyel dolgozói jólétére

A családi vállalkozásként induló Rapunzel a mai napig aktívan ügyel dolgozói jólétére.
Forrás: Rapunzel.de

Az egyik legfontosabb megvalósítandó cél a vállalat saját bevallása szerint, hogy a vállalat dolgozói szeressék a Rapunzel termékeit és higgyenek a közös célokban. Egy általuk elképzelt ideális világ képét vázolja fel, mint egy látomást és terjeszti ezt ki, mint közös, követendő vállalati filozófiát a dolgozóira is, ahol közösek a célok és a szándékok, amik meghatározzák a tetteiket és közös irányelveiket a mindennapokban.

Egy ideális világ a Rapunzel szerint

És hogy mégis mit takar az a bizonyos “ideális világ”?

  • Egy igazságos és élhető világban hisznek, ahol a globalitás nem fenyegetés, hanem lehetőség
  • Mindenkit egyenlő jogokkal rendelkező partnerként kezelnek
  • Hisznek egy közös bolygóban, ahol minden embernek joga van a békés élethez, munkához és jövedelemhez
  • Egészséges, kiváló minőségű bio élelmiszereket termelnek, amik elősegítik az emberek egészségét és jólétét
  • Ezeknek a bio élelmiszereknek az előállításával előmozdítják az ökológiai gazdálkodás terjedését és hozzájárulnak a természeti környezet megóvásához a ma és a jövő generációi számára
  • Megfelelő értékeket teremtenek mindenkinek, akik részt vállalnak a folyamatban a mezőtől az asztalig
  • A felelősségtudat és felelősségvállalás tetteik, életük és mindennapi munkájuk alapja

A termékek minőségét egy erre képzett, hozzáértő csapat ellenőrzi

A termékek minőségét egy erre képzett, hozzáértő csapat ellenőrzi. Forrás: Rapunzel.de

Ez nem csak egy nagyzoló frázis gyűjtemény, a Rapunzel filozófiája a gyakorlatban is megnyilvánul, például etikus és versenyképes fizetések formájában vagy abban, hogy rendszeresen látogatják a farmereket és egyéb beszállítóikat, azokat is, akikkel nincsenek közvetlen kapcsolatban. Így ténylegesen a gyakorlatban is látják és befolyásolják nem csak saját, de partnereik hozzáállását is. Rapunzel terméket venni minőségbiztosítást is jelent.

Biztonságos munkahelyet teremtenek és figyelnek a jó légkörre és arra, hogy mindenki a számára megfelelő helyen legyen, ahol élvezi a munkáját. Figyelnek az ügyfelek igényeire és a partnereik országának társadalmi és gazdasági valóságára.

A termékek minősége alapvető prioritást élvez. Minden egyes összetevő eredetét elejétől a végéig ismerik, genetikailag módosított terméket hírből sem használnak fel semmihez.

Ráadásul aktívan vesznek részt a környezetvédelemben és minden döntésüknél figyelembe veszik a természeti erőforrások megőrzését, a klímavédelmet és a biodiverzitást.

Rapunzel célok

A Rapunzel Naturkost céljai is beleillenek ebbe a már-már utópisztikus vállalati filozófiába. A dolgozóikért vállalt felelősség kölcsönös. Egyrészt céljuk egy kiegyensúlyozott, boldog munkakörnyezet, amiben jó dolgozni, megfelelően honorálva van mindenki munkája és lehetséges a fejlődés. Másrészről elvárják, hogy dolgozóik is megőrizzék a vállalat érzékeny információit, mint például a recepteket és kövessék a Rapunzel irányelveit, nem csak munkak özben, de a mindennapi életben, sőt a közösségi médiás felületeken is. Ezeket az elvárásokat a fenti előnyökön túl egy profit részesedésre alapuló bónusz programmal is motiválják, így együttműködő partnerré emelik az alkalmazottakat.

Vegyszerek? NEM!

“Mezőgazdasági vegyszerek? Nem, köszönjük!” A Rapunzel a kezdetek óta és a mai napig a mozgalom részese. Forrás: Rapunzel.de

Az ételek minősége és a biztonságos élelmiszer előállítás egy elsődleges fókusza a cégnek. A beszállítók folyamatos felülvizsgálata és a saját előállítási láncuk minél hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tételén túl célkitűzéseik között szerepel a klímasemlegesség.

A vegetáriánus étkezés vagy a csökkentett hús fogyasztás hírnökei. Ezen túlmenően is aktívan részt vesznek fenntarthatósági programokban világszerte. Törökországban a datolya termesztés minél etikusabbá és ökologikusabbá tétele volt a törökországi Rapunzel “bázis” megnyitásának fő oka. A HAND IN HAND etikus kereskedelemmel foglalkozó programjuk pedig ez irányú tevékenységük legfőbb színhelye.

Végül de nem utolsó sorban pedig céljuk a jövőben is függetlennek maradni bankoktól vagy nagybefektetőktől, így biztosítva saját autonómiájukat és cselekvési szabadságukat.

A NetBio Rapunzel forgalmazóként ennek a filozófiának a büszke részese.