Összetevők: 100% sárgabarackmag
Kiszerelés: 100 g
Természetes B-17 (laetril) vitamint tartalmaz, kémiai szerkezetét tekintve ez a vegyület benzaldehidből, ciángyökből és egy diszacharidból áll. A keserűmandulában, a sárgabarack magjában és egyéb keserű magvakban előforduló glikozid. Ez olyan B-vitamin, amely a sörélesztőben nem fordul elő. Azt állítják, hogy specifikus rákellenes és azt megelőző tulajdonsága van. Az elmélet értelmében a kötésben lévő ? egyébként külön-külön is halálos méreg ? benzaldehid és cián egy enzim hatására felbomlik a sejtekben. Ez az enzim nem található meg az egészséges sejtekben, viszont jelentős mennyiségben a rákos sejtekben. Tehát a rákos sejt felbontja az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává, ami viszont el is pusztítja.
Akár használ a rák ellen, akár nem, mérgező kéksav (hidrogén-cianid) tartalma miatt naponta nem ajánlatos több magot fogyasztani, mint ahány kajszibarackot enne az ember (kb. 9-10 mag). Nem napon szárítva jobban őrzi a vitaminjait, utána hűtve tartandó el és nyersen kell enni (pörköléssel elveszti mérgező hatását, de állítólagos gyógyhatását is), lassan péppé rágva.
A mandulát is helyettesítheti, magjából készül a marcipánhoz hasonló perszipán.
A hunzák étkezésében alapvető szerepe van a kajszibaracknak és magjának. A Himalája hegyeiben, Nyugat-Pakisztán, India és Kína közötti kicsiny királyságban, amelyet Hunzának hívnak, az emberek híresek hihetetlenül hosszú életükről és jó egészségükről. A hunzáknál nem ritka a száz év fölötti kor - vannak, akik százhúsz évnél is tovább élnek. A külvilágból idelátogató orvoscsoportok közölték, hogy Hunzában nem találtak rákos eseteket.