A hidegen sajtolt szőlőmagból készült olajgyártáskor pellet keletkezik, melyet finomra őrlünk. Az így keletkezett szőlőmagliszt meghatározó szerepet játszik a modern táplálkozásban, mert egészség megőrző és újító hatása van. Ezt gazdag bioaktív és bioflavin, valamint magas antioxidáns, tartalmának köszönheti.
Bizonyos helyzetekben (pl. stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása és mennyisége is csökken.
A szőlőmagliszt könnyen emészthető és koleszterinmentes. Olajtartalmának köszönhetően megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt. Kiváló E-vitamin és telítetlen zsírsav forrás.
A szőlőmaglisztet sütipari adalékanyagként elsősorban pozitív élettani hatásai miatt érdemes használni. Mivel az élesztő munkáját segíti, valamint nagyon jó színezőanyag, így kenyérfélékhez és egyéb tésztákhoz is bátran adható.