Összetevők: teljes kiőrlésű gluténmentes zabpehely*, tökmag*, napraforgómag*, aprított lenmag*, szezám*, lenmag*, chia mag* (Salvia hispanica*), teljes kiőrlésű kölespehely*, őrölt útifűmaghéj*, tengeri só
*ellenőrzött biogazdaságból
Tápérték/100g (100g sült kenyér tartalma az elkészítés után)
- Energia:1189kJ/286 kcal,
- Zsír: 17 g, ebből telített zsísav: 2,4 g
- Szénhidrát: 17 g , ebből cukor: 0,5 g
- Élelmi rost: 8,1 g
- Fehérje: 12 g
- Só: 0,91 g
- Kalcium : 139,8 mg ( 17% NRV*)
- Vas: 3 mg (21% NRV*)
- Folsav: 46,8 ?g (23% NRV*)
- Kálium:315 mg (16%NRV*)
- Réz: ,59 mg(59% NRV*)
- Magnézium: 140 mg (37% NRV*)
- Mangán: 1,59 mg (80% NRV*)
- Foszfor: 316 mg (45% NRV*)
- Vitamin B1 (Thiamin): 0,16 mg (16% NRV*)
- Vitamin B6: 0,32 mg (23%NRV*)
- Vitamin E: 3,37 mg (28% NRV*)
- Cink: 2,23 mg (22% NRV*)
- Linolénsav (Omgega-3 zsírsav): 2,95g
*NRV = Referenciamennyiségek a vitaminok és ásványianyagok napi beviteléhez
Kiszerelés: 600 gr
Eredeti norvég elkészítés sütőlapon:
Nagyon szaftos, finom kenyér. (Nem ropogós kenyérlap!) A csomag tartalmát 1l hideg vízben elkeverjük és legalább 3 órán keresztül hagyjuk megduzzadni. A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, sütőlapra terítjük és egyenletesen elsimítjuk. Hideg sütőbe helyezzük és előmelegítés nélkül , 200 °C-on kb. alsó-felső sütőállásnál 80 percig sütjük.
Gyors elkészítés: A csomag tartalmát egy tálba teszzük, 600 ml forró vízzel elkeverjük és 20 percig állni -dagadni- hagyjuk. A tésztát egy jól kizsírozott sütőformába helyezzük , egy nedves spatula segítségével eloszlatjuk és elsimítjuk a tetejét.A kenyeret előmelegített sütőben, alsó-felső sütőállásnál 200°C-on 70 percig sütjük. Az elkészült kenyeret azonnal vegyük ki a sütőformából, szeletelés előtt rácson hagyjuk kihülni.