Többféle tököt (és benne rejlő magot) termesztenek szerte a világon. A legelterjedtebb fajta az olajsajtolás céljára a héjnélküli olajtökmag. Ez a típus magas olajtartalmával emelkedik ki a többi közül.
A hagyományos, héjas tökmag alacsonyabb olajtartalommal ugyan, de szintén alkalmas olajsajtolásra, és a kinyert olaj íze magáért beszél. Hidegkonyhai ételek, saláták elkészítéséhez ajánljuk elsősorban, így megőrzi magas vitamin-tartalmát és kellemes ízvilágát.
Mi található a tökmagolajban, amiért minden nap érdemes fogyasztani?
- delta-7 fitoszterol és szelén, amelyek enyhítik a prosztata jóindulatú megnagyobbodását kísérő tüneteket, például vizeletürítést kísérő fájdalmat és az éjszakai vizelések gyakoriságát
- telítetlen zsírsavak, amelyek csökkenthetik az emelkedett koleszterin szintet, lassíthatják a szervezet érelmeszesedési folyamatait, illetve előnyösen befolyásolhatják az agyi keringés normál állapotának fenntartását
- E-vitamin
- F-vitamin komplex, amely alapvető szerepet tölt be a magzati idegrendszer kifejlődésében
- antioxidánsok (E-vitamin, A-vitamin, szelén), amelyek lassíthatják a szervezet öregedési folyamatait
- Koenzim-Q, amely jelentős immunstimuláló és antioxidáns hatással rendelkezik
- Komplex vitamintartalom, amely segíti a legyengült szervezet roborálását a betegség utáni lábadozás időszakában