A lenmagolaj az egyik legtisztább és legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó növényi olaj ezért a legértékesebb olajok közé sorolható. Rendkívül magas az alfa-linolénsav, E-vitamin illetve béta-karotin tartalma. Sárga színű, karakteres ízvilággal rendelkező magolaj.
A mag olajtartalmának 50-52%-át teszi ki az alpha-linolénsav, más néven omega-3 zsírsav. Ez egy esszenciális zsírsav, amelyet az emberi és állati szervezet nem képes előállítani, ezért mindenképpen táplálékkal kell felvennie. A lenmag egyedülálló élelmiszer, mivel elsődleges forrása ennek a szervezetünknek elengedhetetlen 'jó zsírnak'!
Ezek a bioaktív anyagok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva segítenek a daganatos sejtek elleni harcban, a magas vérnyomás helyre állításában illetve szív és érrendszerünk karbantartásában. Serkentik az agyműködést, javítják látásunkat. Aktív életet élőknek segítenek az edzések utáni izomfájdalom elkerülésében illetve anyagcsere gyorsító hatása miatt elősegíti a zsírégetést. Segítik a test összes sejtjének membránképzését, így védve azokat a káros behatásoktól és járulva hozzá szerkezeti sértetlenségükhöz. Koleszterin csökkentő hatása ma már közismert és igen jelentős.
Ezek a példák nem fedik le az összes, szervezetünkre gyakorolt pozitív hatást. A lenmagolaj illetve bármilyen hidegen sajtolt növényi olajnak kiemelkedő szerepet kell adnunk táplálkozásunkban ha egészségünk megőrzése illetve a betegségek megelőzése fontos számunkra.