Nyugat-Ázsiában és a Földközi tenger vidékén honos gyógy- és fűszernövény sárgásbarnás, aromás, keserű, ánizsra emlékeztető illatú magja.

Felhasználása:

Egyiptomban és Etiópiában kenyeret, egytálételeket, halat, húsokat fűszereznek vele, Törökországban a kávéhoz, Indiában a curryhez használják, az USA-ban a juharcukrot helyettesítik vele, a görögök a nyers vagy főzött magvakat mézzel fogyasztják.

Élettani hatása:

A svájci és osztrák gyógyszerkönyvekben hivatalos drog, hatóanyaga a szaponin, amely gátolják a koleszterin felszívódását és szintézisét, rostjai a vércukorszint csökkentését segíthetik. Segíti a tejelválasztást, enyhíti a menstruációs tüneteket. Emellett klasszikus afrodiziákumként tartják számon.

320 Ft

A gyömbér ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztett fűszer- és gyógynövény. A növény gyöktörzse szolgáltatja az illatos, csípős, kesernyés fűszer alapját.

Felhasználása
Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs- stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz stb.), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.

 

Élettani hatása

Gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása ismert. A gyökér forrázata gyógyteaként vértisztító, meghűlés, torokfájás, gyomorbajok, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere. A alkalmazható a hányinger és szédülés megszüntetésére is, ezért a tengeribetegség megelőzésére használják. A gyömbér különlegessége, hogy a benne lévő illóolaj nyugtatja a gyomornyálkahártyát, ily módon segíti az emésztést, nyugtatja a gyomrot.

Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolása esetén kellemetlen, kesernyés ízt kap az étel.

320 Ft

Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.

Leggyakoribb alkalmazásai

nehezebben emészthető leveseknél bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben,
salátáknál burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
sültekhez baromfi-, marha- stb.,
vadas ételekhez,
töltött káposzta,
véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek,
halételek,
körözöttek,
növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. Használja a konzervipar is. A bouquet garni fűszerkeverék meghatározó alapanyaga. Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye.

Gyógyhatása

Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

280 Ft

Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.

Leggyakoribb alkalmazásai

nehezebben emészthető leveseknél bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben,
salátáknál burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
sültekhez baromfi-, marha- stb.,
vadas ételekhez,
töltött káposzta,
véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek,
halételek,
körözöttek,
növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. Használja a konzervipar is. A bouquet garni fűszerkeverék meghatározó alapanyaga. Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye.

Gyógyhatása

Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

210 Ft

A rendkívül jellegzetes, eltéveszthetetlen ízű fűszerkeverék Kína déli részéről származik, évszázadok óta használják. csillagánizs édesköménymag szegfűszeg szecsuáni bors fahéj (pontosabban annak egy változata, a cassia)

765 Ft

A koriander a Földközi-tenger vidékéről származó, hazánkban is termesztett fűszernövény, kemény, barnás-sárgás, fűszeres, dióra emlékeztető aromájú magja.
Magyar népies nevei beléndfű, cigány petrezselyem, kínai petrezselyem, koriandrom, koriandromfa, pakilintsfű, temondádfű, zergefű.

Felhasználása

Sültek, húspácok, káposztás ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök készítésénél, uborka, paprika eltevésénél egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele (cukrozott formájában az ánizst helyettesítheti).

Indiában a koriander a legalapvetőbb fűszerek egyike, amely szinte bármilyen sós ételben előfordulhat. Ritkán használják egészben általában inkább őrölve kerül az ételbe, hogy aromája eloszoljon, és ne robbanásszerűen jöjjön elő egy-egy mag szétrágásakor.

Élettani hatása

C-vitamint tartalmaz, felfúvódást megszüntető, szélhajtó, emésztést javító, vértisztító teakeverékek alkotóeleme.

210 Ft

A koriander a Földközi-tenger vidékéről származó, hazánkban is termesztett fűszernövény, kemény, barnás-sárgás, fűszeres, dióra emlékeztető aromájú magja.
Magyar népies nevei beléndfű, cigány petrezselyem, kínai petrezselyem, koriandrom, koriandromfa, pakilintsfű, temondádfű, zergefű.

Felhasználása

Sültek, húspácok, káposztás ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök készítésénél, uborka, paprika eltevésénél egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele (cukrozott formájában az ánizst helyettesítheti).

Indiában a koriander a legalapvetőbb fűszerek egyike, amely szinte bármilyen sós ételben előfordulhat. Ritkán használják egészben általában inkább őrölve kerül az ételbe, hogy aromája eloszoljon, és ne robbanásszerűen jöjjön elő egy-egy mag szétrágásakor.

Élettani hatása

C-vitamint tartalmaz, felfúvódást megszüntető, szélhajtó, emésztést javító, vértisztító teakeverékek alkotóeleme.

235 Ft

A kurkuma (indiai sáfrány) Indiából, Kínából és Dél-Ázsiából származó, kellemes, gyömbérre hasonlító - de annál gyengébb aromájú - fűszer erőteljes ételszínező hatással.

Felhasználása

A curry fűszerkeverékek és a Worcaster-mártás elengedhetetlen eleme, használható tésztafélék, levesek színének, ízének javítására, valamint szárnyashúsok, halak és tenger gyümölcseinek készítéséhez. Az indiai konyha alapfűszere chutney-k, zöldséges és rizsételek, mustáros-ecetes savanyúságok készítéséhez használják.

Élettani hatása

Étvágygerjesztő hatású.

405 Ft

A lestyánt mind friss, mind szárított állapotában használják, régebben egyetlen falusi kertből sem hiányozhatott. Az erdélyi konyha nélkülözhetetlen fűszere. A petrezselyemhez hasonló illatú és ízű fűszernövény.

Egyéb népies elnevezései lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya.

A szárított lestyánlevél kiválóan alkalmas levesek, saláták, diétás ételek és italok, ecetek fűszerezésére. Töltött kacsa vagy csirke készítésekor a szárnyas belsejét szárított lestyánnal dörzsöljük be és a töltelékbe is tegyünk

340 Ft
Összetevők:
kurkuma
koriander
görögszénamag
sárgarépa
tengeri só
gyömbér
chili
mustármag
római kömény
cayennebors
Felhasználása
Szárnyashúsból készült és gyümölcsös ételek ízesítésére.
445 Ft
Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-,bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.
Gyógyhatása
A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze. Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be. Magas vérnyomás esetén használata körültekintést kíván. Veszélyeztetett terheseknek nemi vágyuk csillapítására ajánlják.
190 Ft
Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-,bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.
Gyógyhatása
A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze. Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be. Magas vérnyomás esetén használata körültekintést kíván. Veszélyeztetett terheseknek nemi vágyuk csillapítására ajánlják.
235 Ft

A metélőhagyma vagy snidling, a tavasz első zöldülő hírnöke. Népies nevei pázsithagyma, pázsitfű, valamint a német nevéből snidling, snittling.
A friss metélőhagyma gyorsan elfonnyad, és kellemetlen keserű íze lesz. A szárított viszont hosszú ideig fogyasztható. Felveszi az étel nedvességtartalmát, így teljes értékű lesz.
Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.

Főleg a krumpli, bab, borsó, a húslevesek, saláták, sültek, tojásételek, szendvicsek, a túró és a lágy sajtok, valamint halételek és mártások ízesítésére használjuk

425 Ft
Már nagyszüleink konyhájában is ismert volt vadmajoránna, szurokfű vagy balzsamfű néven.

Az oregánóról tipikusan az olasz konyha vagy még inkább a pizzák jutnak eszünkbe, pedig ennél sokkal többet tud. A görög mitológia szerint Aphrodité találta ki ezt a fűszert, hogy az emberek élete boldogabb legyen. Ezért a görög konyha egyik alapfűszere, salátákhoz, sült húsokhoz, halakhoz adják, a törökök bárány- és birkahús fűszerezésére használják, a Fülöp-szigetek déli részén pedig vízibivalyhúshoz adják. Emellett az egyiptomi, libanoni, szír, palesztin, spanyol és portugál konyha fontos kelléke. Likőrök, borok ízesítésére is alkalmas.

Zöldségekhez, fehér és vörös húsokhoz, halakhoz jól illik, megy hozzá a bazsalikom, a fokhagyma, a bors vagy a kakukkfű. Erőteljes íze miatt mindig fokozatosan adagolják, mert könnyen válik túl dominánssá az ételekben.

Az oregánóból készült tea (1 tk. oregánó, 2 dl forró víz) görcsoldó, étvágygerjesztő, segíti az emésztést. Enyhíti az influenzás, megfázásos tüneteket, köhögéscsillapító hatása is van. Baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik
330 Ft

Ez a speciális provence-i zöldnövényi keverék Dél-Franciaország ízvilágát idézi. Az intenzív illatos zöldnövények tipikus mediterrán ízt kölcsönöznek ételeinek.

ÖSSZETEVOK:
rozmaring, kakukkfű, borsikafű, bazsalikom, tárkony

FELHASZNÁLÁS:
Halak, húsok, grillspecialitások, ecetek, olajok, páclevek ízesítésére.

295 Ft
Magyarországon csomagolt, minőségi fűszer. Az Erdészné fűszereket leginkább levesek, sültek, saláták, valamint sütemények elkészítéséhez ajánljuk.
615 Ft

Erdészné Egész rózsabors. Indiai eredetű, örökzöld kúszócserje éretten szedett, különleges eljárás során szárított piros színű bogyótermése. Égetően csípős ízű fűszer. Felhasználása: Jól illik a vörös- és a vadhúsokhoz. Élettani hatása: Étvágygerjesztő hatása van, sok diétából száműzik, izgathatja az emésztőrendszert. Élénkítőszer és víz- és szélhajtó, ízületi gyulladás gyógyítására is használják.

470 Ft

Felhasználás előtt a gombát ajánlott alaposan leöblíteni és 1 órát vízben áztatni.

Felnyitás után tárolása: hűvös, száraz helyen.

Kapros tejszínes gombamártás:

Hozzávalók: 1cs. gomba, 3dl erőleves, 2 dl tejszín, 1 ek. liszt, só, őrölt fekete bors, 1-1 cs. friss kapor és petrezselyem, 5 dkg vaj, 4 szelet mellfilé, olaj.

A húst ízlés szerint megfűszerezzük és rostlapon vagy serpenyőben kevés olajon megsütjük. A forró vajra rádobjuk a beáztatott és felszeletelt gombát, fűszerezzük sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel és az áztatólével felöntve puhára pároljuk. Ha a leve elpárolgott megszórjuk liszttel, felöntjük az erőlevessel és még főzzük fél órát. Végül hozzáadjuk a tejszínt és bőven meghintjük apróra vágott zöld kaporral. A grillezett hús mellé kínáljuk párolt vadrizzsel.

1 025 Ft
Az indonéz Malaku szigetről származó, ma már Afrikában, Madagaszkáron is termesztett, a mirtuszfélék családjába tartozó örökzöld fa piros virágbimbói pálmalevélben sötétbarnára szárítva. Felhasználása: Főként süteményekbe, de pikáns mártások, paradicsomos, boros ételek, páclevek ízesítésére is használhatjuk. Savanyúságba is tehető. Fahéjjal kombinálva különféle édességek és alkohol italok ízesítője lehet. Élettani hatása: Görcsoldó, fogfájást csillapító hatás.
395 Ft
Az indonéz Malaku szigetről származó, ma már Afrikában, Madagaszkáron is termesztett, a mirtuszfélék családjába tartozó örökzöld fa piros virágbimbói pálmalevélben sötétbarnára szárítva. Felhasználása: Főként süteményekbe, de pikáns mártások, paradicsomos, boros ételek, páclevek ízesítésére is használhatjuk. Savanyúságba is tehető. Fahéjjal kombinálva különféle édességek és alkohol italok ízesítője lehet. Élettani hatása: Görcsoldó, fogfájást csillapító hatás.
585 Ft