Gomba

Nézet:
Sorrend:

Kelet hagyománya a magyar konyhákban

Napjainkra egyre népszerűbbé válik a gombák egészséges életmód részeként való alkalmazása.

A fafül gomba (Auricularia spp.) fák törzsén telepszik meg, egész éven át megtalálható, de főleg tavasszal gyűjthető. A szárított termőtest nagy mennyiségű szénhidrátot, értékes fehérjéket, ásványi sókat és rostot tartalmaz. Jelentős a kalcium, a foszfor és a vas tartalma.

1 705 Ft

A Shiitake (Lentinula edodes) egy Kelet-Ázsiában honos, fán élő gombafajta.

A távol-keleti gyógyászatban már évezredek óta használják az immunrendszer támogatására, betegségek és radikális kezelések után. Marhaín-levesbe főzve hasznos a szervezet természetes védekezőrendszerének megőrzése érdekében. Gazdag fehérje- és káliumforrás, tönkjében sok cink található, emellett értékes poliszacharidokat is tartalmaz.

1 920 Ft

Felhasználás előtt a gombát ajánlott alaposan leöblíteni és 1 órát vízben áztatni.

Felnyitás után tárolása: hűvös, száraz helyen.

Kapros tejszínes gombamártás:

Hozzávalók: 1cs. gomba, 3dl erőleves, 2 dl tejszín, 1 ek. liszt, só, őrölt fekete bors, 1-1 cs. friss kapor és petrezselyem, 5 dkg vaj, 4 szelet mellfilé, olaj.

A húst ízlés szerint megfűszerezzük és rostlapon vagy serpenyőben kevés olajon megsütjük. A forró vajra rádobjuk a beáztatott és felszeletelt gombát, fűszerezzük sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel és az áztatólével felöntve puhára pároljuk. Ha a leve elpárolgott megszórjuk liszttel, felöntjük az erőlevessel és még főzzük fél órát. Végül hozzáadjuk a tejszínt és bőven meghintjük apróra vágott zöld kaporral. A grillezett hús mellé kínáljuk párolt vadrizzsel.

1 025 Ft
Nézet:
Sorrend: