Fűszerek

Nézet:
Sorrend:

Erdészné babérlevél 5 g

Származása

A legrégebben ismert és legelterjedtebb fűszernövények közé tartozik. Eredetileg Kis-Ázsiában volt őshonos, mára a Földközi-tenger vidékén és Atlanti-óceán mediterrán vidékein is elterjedt örökzöld lombú fa vagy cserje szárított levele.

Felhasználása

Jellegzetes íze elsősorban a savanyú és ecetes ételekhez illik. Felhasználható egészben levesek (tojás-, burgonya-, hal-, paradicsom-, húsleves), főzelékek (burgonya), paradicsom-, burgonya-, babételek, mártások, pácok, pástétomok, kolbászáruk, sültek, aszpik, kocsonyakészítésnél, halhúsok marináláshoz, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevéséhez, sertés- és marhahúsok párolásánál, vadhúspáchoz és vadételekhez. Jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel.

Élettani hatása

Emésztést serkentő és étvágyjavító hatása ismert.

180 Ft
Származása: Hazánkban is honos, Európában és Ázsia mérsékelt övi részén előforduló örökzöld cserje kékes-hamvas bevonatú terméséből szárított, nagyon aromás, édes-kesernyés, kissé csípős fűszer. Felhasználása: A vadhúsok jellegzetes fűszere, elsősorban vaddisznó, őz, nyúl és vadgalamb pácolásánál használják, de birka-, marha- és disznóhúsból készült ételeket, valamint savanyú káposztát, vörös- és fehérkáposztát, valamint céklát is ízesíthetünk vele, egyes - almás - süteményekhez is illik. Különleges zamata az alkoholos italokban is jól érvényesül. A borókát gyakran használják babérlevéllel, fekete borssal, mustármaggal, fokhagymával, majoránnával vagy kakukkfűvel együtt. Szétnyomkodva jobban érvényesül, de erős zamata miatt csak keveset használjunk belőle. Magas cukortartalmú bogyóiból pálinkát főznek, melynek a Felvidéken borovicska, Erdélyben fenyőíz a neve. Élettani hatása: Gyomorpanaszok, emésztési zavarok kezelésében segít.
735 Ft

A borsikafű - más néven Csombor - jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Az erdélyi konyha jellegzetes fűszere, a borsra emlékeztető annál kevésbé erős jellege miatt diétás ételek, saláták fűszerezésére kiváló. Felhasználható burgonya-, káposzta-, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor. Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket is. Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Csak a főzés végén kell az ételhez keverni. Élettani hatása: Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása van.

330 Ft

A különböző bors fajtákról

A fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

Fekete bors
A fekete borsot érés előtt szüretelik, mikor a füzérek sárgulni kezdenek, éjszakára állni hagyják, ezalatt megindul benne a fermentáció. Később lehetőleg egyenletes hőmérsékleten szárítják, ami alatt a külső rész megfeketedik, összezsugorodik. Innen a jellegzetes borsmegjelenés.

Fehér bors
Drágább a fekete borsnál, ezért sok a hamisítás-trükközés (például vegyi úton kifehérítik a fekete borsot). Az igazi fehér borshoz a teljesen érett borsszemet kell betakarítani, mikor már vörösessé válik. Ilyenkor a feketéhez képest sokkal nagyobb a veszteség (a madarak lecsipkedik, s jelentős rész már szüret előtt romlásnak indul) és maga a technológia is bonyolultabb a szemeket 8-10 napra folyóvízben áztatják, s miután meglazul a külső gyümölcshús, kíméletesen eltávolítják a fehér magról. A gyors és teljes száradás határozza meg a minőséget.

Zöld bors
A huszadik század szülötte. Tulajdonképpen éretlen borsszem, melyben megölik a feketedést okozó enzimeket (vízben főzik, vagy sós lébe áztatják a borsot, majd gyakran liofilizálják is, avagy sós-ecetes lében kerül forgalomba). Bizonyos helyeken kapható friss zöld bors is íze friss-gyümölcsös, fanyar-érdekes.

Piros bors
Igazi különlegesség (nem összetévesztendő a rózsaborssal, ami a nem igazi borsok közé tartozik). A már érett borsszemeket szüretelik le, majd leggyakrabban sós-ecetes lében forgalmazzák. Újabban szárított formában is megjelent a piacon. A sajátos szárítási eljárásról azonban a gyártók ma sem nyilatkoznak szívesen a lényeg az, hogy a szárítás során a gyümölcshús nem esik le a szemekről, s megőrzi piros színét.

Cubebe bors
Az egyik legritkább borsfajta. Elsősorban Jáváról és Szumátráról származik. Parányi farka miatt szokták farkas vagy száras borsnak is nevezni. Aromája olyan, mintha a fekete bors és a szegfűbors keveréke lenne.

Hosszú bors
Valójában ez az a fajta, amit Európában talán a legrégebben ismerünk. A régi rómaiak nagyrészt ezt használták piper néven. Kalandorok és kereskedők hozták a manapság Indonéziához tartozó Banda-szigetről. Bár háromszor annyiba került, mint a kerek szemű fekete bors, nagy volt a keletje. Ugyanis sajátos édeskés aromája van emlékeztet a fahéjra, a szerecsendió-virágra, a tömjénre. Igen magas arányban tartalmaz éteri olajokat, használatával vigyázni kell, mert lényegesen erősebb, mint az egyszeri bors. Ne próbálkozzunk az őrlésével, szívósan ellenáll. Mozsárban kell törni.

630 Ft

Felhasználása: Rendkívül csípős, adagolásával csínján kell bánni. Erős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, pörköltekhez, sült húsokhoz és halakhoz, rizshez, sajt- és tojástálak ízesítéséhez, hering és savanyúságok eltevéséhez használhatjuk. Élettani hatása: Nagyszerű anyagcsere fokozó. Hőt gerjeszt a szervezetben, élénkíti a vérkeringést, és ezzel segíti a vér eljutását a test távolabbi területeire, mely fontos a hatékony tisztuláshoz és kiválasztáshoz. Tárolás: Nagy kapszaicintartalma miatt célszerű jól elzárva, fénytől védve, sötét üvegben vagy dobozban tárolni.

445 Ft

Trópusi éghajlaton termesztett csípős paprika. A chili paprika ereje az apró magvaktól függ, mert ott halmozódik fel az erősséget adó kapszaicin.

A chili a Kárpát-medencében termesztetteknél jóval erősebb, csípősebb, maróbb ízű paprikaféle. Sok helyen úgy használják (mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz), mint nálunk a zöldpaprikát, ezért kínai, indiai, mexikói ételekhez nyugodtan használhatunk helyette közönséges, de lehetőleg piros színű zöldpaprikát (akinek így nem elég csípős az étel, kiegészítheti dísz- vagy cseresznyepaprikával).

Az általában téglavörös termést megőrlik, és a port önmagában is használják főzelékek, mártások, halételek, sült húsok, rizsköretek, sajtos és tojásos tálak, savanyúságok fűszerezéséhez, de többnyire keverik más fűszerekkel.

A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták.

Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától.

Felhasználása

Ez a fajtája elsősorban pizzákhoz, de főzelékekhez, mártásokhoz, halételekhez, sültekhez használható fűszer.

530 Ft

Trópusi éghajlaton termesztett csípős paprika. A chili paprika ereje az apró magvaktól függ, mert ott halmozódik fel az erősséget adó kapszaicin. Felhasználása: Ez a fajtája elsősorban pizzákhoz, de főzelékekhez, mártásokhoz, halételekhez, sültekhez használható fűszer. Élettani hatása: Számos gyógyhatása ismert, élénkíti a vérkeringést, a zsírsejtek növekedésének meggátolásával segíti a fogyást, a rákos megbetegedések megelőzésében és leküzdésében is segít, afrodiziákumnak tartják. Helyi érzéstelenítőként is hat, a megfázás vagy allergia tünetein is enyhíthet. Túlzásba sem szabad vinni a fogyasztását: hosszú távon gyomorbántalmakat okozhat.

330 Ft
Összetevő: citromhéj
Alkalmazása: Szórhatsz belőle a whisky-be, borba, a salátára, a fagylaltra, a levesre, a tésztára, a spagetti szószra, a rizsre, a sushira, de a halételre is. Az ételeid íze a vártnál csodálatosabb lesz, mint amit valaha kóstoltál.
Gyógyhatása: Segítségünkre lehet a fogyásban, a magas koleszterin és a stressz csökkentésében, szabályozza a vérnyomást és jótékonyan hat a szívbetegségek és a cukorbetegség ellen. Mi több, D-vitamint is tartalmaz, ami javítja a száj higiéniáját, valamint a fogaink is fehérebbek lesznek tőle. A citrom az egyik leghatásosabb vírusölő, kitűnő szer a megfázás ellen is. A citromhéjjal megakadályozhatóak és kezelhetőek az olyan bőrproblémák, mint a ráncok, pattanások, pigmentproblémák és sötét foltok, amelyek kialakulásában a szabadgyökök fontos szerepet játszanak.
Kiszerelés: 15 g
415 Ft

A fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika a közönséges paprikából készült finomra őrölt por. A magyar ételek jellegzetes fűszere, de számos más országban is használják. Világhírűvé vált a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika-őrlemény. A Dél-Alföldön kezdetben a paprika őrlését többnyire tiszai vízimalmok és néhány szél- és szárazmalom végezte. 1859-ben azonban már megépült a Pálfy testvérek első paprikaőrlő gőzmalomja is, akik a paprika gőzmalmi feldolgozását meghonosították Magyarországon.

Magyarországon az őrölt fűszerpaprika a legnagyobb mennyiségben elfogyasztott fűszernövény. Jó minőségű fűszerpaprika őrleményből kisebb mennyiség elegendő magasabb festéktartalma miatt.

875 Ft
Egyéb elnevezései csillagos ánizs, kínai ánizs vagy ánizscsillag.
Ínyencségre vágyók jellegzetes íze és illata miatt kiválóan használhatják sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, édes borok, teák készítéséhez.
Az egyik alapvető összetevője a Gallianónak, a Sambucának, a Pastisnak és más ánizsos likőröknek. Az európai ánizs mellett változó mennyiségben használják az abszint készítésekor.

A kínai és vietnami konyha ismertté válásával azonban Európában is egyre többet kezdték használni lekvárok, szirupok ízesítésére.
A 17. században egyre inkább elterjedt Európában, például a cári udvarban a tea ízesítésére is használták.
425 Ft

Étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású. Egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. Felhasználható még késő, rendszertelen menstruáció kezelésére is. Aktiválja a női hormonokat, és ezzel enyhítheti a klimax tüneteit.

Egyéb nevei ánizskapor, fennel.

A Mediterráneumból származik, és már az ókorban ismerték és használták. Különösen sok édeskömény termett Madeira szigetén, amikor azt a portugálok az 1420-as években birtokba vették. Tengerész Henrik expedíciójának vezetője, Joao Gonçalves Zarco erről a növényről nevezte el azt az öblöt, ahol a sziget későbbi fővárosát megalapították, mert az édeskömény főzetével kúrálta krónikus szembaját.

Napjainkban a világ valamennyi, mérsékelt, illetve meleg éghajlatú vidékén termesztik ? a legtöbbet Franciaországban és Bulgáriában.

Íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. Magjait levesekbe és halételekbe főzik, a gumóját lereszelik, és a káposztasalátához adják.

A fehér üröm és az ánizs mellett az abszint fő ízesítő anyaga.

Az ókori görögök az édesköményt marathonnak nevezték el Marathonól, mert a falu körül egész bozót volt vadon termő édesköményből. Hippokratész leírásában csecsemőkori bélgörcsök ellen ajánlotta. Egy másik ókori görög orvos, Dioszkoridész emésztést könnyítő gyógyszerként írja le.

A rómaiak az emésztésüket serkentették vele, nagy, gyomorterhelő lakomák előtt körbe adtak egy kis szelencét, amelyben édesköménymag volt. Egy csipetnyit szétrágva igyekeztek megelőzni a gyomorégést és az egyéb emésztési gondokat.

Az ősi Kínában, Indiában kígyómarás elleni szerként is használták.

295 Ft

Erdészné fahéj őrölt 20g

Ceylonban és Kínában honos, jellegzetes fa ágairól lefejtett kéregből nyert, csípős, édeskés, fanyar illatú fűszer púderfinomságú őrleménye.

Felhasználása: Különféle sütemények, mézeskalácsok, piskóták, gyümölcslevesek, fánkok, mártások, rizs-, tejes- és tojásételek, sültek fűszerezéséhez használható.

?Élettani hatása: Serkenti a szívműködést, a keringést, valamint a szervezet vérellátását. Emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő.

295 Ft

Erdészné fahéj rudak 8 cm 20g

Ceylonban és Kínában honos, jellegzetes fa ágairól lefejtett kéregből nyert, csípős, édeskés, fanyar illatú fűszer púderfinomságú őrleménye.

Felhasználása: Különféle sütemények, mézeskalácsok, piskóták, gyümölcslevesek, fánkok, mártások, rizs-, tejes- és tojásételek, sültek fűszerezéséhez használható.

?Élettani hatása: Serkenti a szívműködést, a keringést, valamint a szervezet vérellátását. Emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő.

585 Ft

Indiai eredetű, örökzöld kúszócserje vízben áztatott, lehántolt, szárított bogyótermése. Az eltávolított termésfal (főleg ebben található a bors csípős hatóanyaga) miatt a fehérbors a többi borsfajtához képest kevésbé csípős, enyhébb aromájú. Felhasználása: Enyhébb aromája miatt jól használható tejszínes vagy világos mártásokhoz, salátákhoz, fűszeres túrókrémekhez, hal- és húsételekhez, levesekhez, főzelékekhez.

455 Ft

Összetevő: feketekömény

Alkalmazása:

Adhatjuk különböző ételekhez, mint például sütemények, káposztás ételek, egyes levesek, aromás anyagai miatt süteményekhez.

Gyógyhatása:

A feketekömény nagymértékben csökkenti az allergiás reakciókat, különösen szénanátha, pollen, por, állatszőr allergia esetén. Gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazhatjuk megfázás és tüdőgyulladás esetén is kiegészítő kezelésként. A feketekömény magjának erős vírus és baktériumölő hatása van. Kiváló puffadás gátló és egyben szélhajtó hatású is. A növény erős gyulladás csökkentő hatása miatt sikerrel alkalmazható ideggyulladások (külsőleg) esetén is. Idegnyugtató hatása klinikailag igazolt. Mindennemű nőgyógyászati gyulladások kezelésére is bevált gyógynövény a feketekömény.

530 Ft

Dél-Ázsiában őshonos, az egész világon elterjedt gyógy- és fűszernövény, melynek hagymagumója fogyasztható. Jellegzetes illatú, különleges ízjavító hatású.

Felhasználása

Levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez használható, de pirítós, lángos mellé is kiváló. A legtöbb húspác, húsfűszer elengedhetetlen eleme.

Élettani hatása

Emésztést segítő, bélféregűző, vérnyomás-csökkentő, C-vitamint tartalmaz.

470 Ft

Egyéb nevei konyhakömény, kemény mag, régi kömény, hasznos kömény.
A fűszerkömény elősegíti a gyomornedv-elválasztást, s ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze.
Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre. Végezetül karvontartalmának köszönhetően a köménynek bélfertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van.
Bizonyos ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, másokba (kelkáposzta-főzelék, húsok) belefőzzük, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba tesszük. Levesek, saláták,
főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője a savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere.
Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása miatt teának is ajánlott.

245 Ft

Az indiaiak a különféle fűszerkeverékeket maszalának nevezik, az illatos, aromás fűszer-keveréket pedig garam maszalának hívják, amit a már majdnem kész ételekbe tesznek.Indiai eredetű ez a barnás színű fűszerkeverék, de mind a bangladesi, mind pedig a pakisztáni konyha nagy előszeretettel használja. A keverékben felhasznált fűszerek és azok aránya régióként eltérő. Ahány ház, annyi szokás.Szárazon megpirított és porrá őrölt "meleg" fűszerek illatos keveréke. Az Ayurvéda leírja, hogy a "meleg" fűszerek növelik a test belső melegét, míg a "hideg" fűszerek segítenek csillapítani ezt a belső meleget. A garam masala a hűvösebb éghajlatú Észak-Indiából származik, és "meleg" fűszereket, úgymint fahéjat, szegfűszeget, koriandert, római köményt, feketeborsot, szárított csilit, kardamónt vagy szerecsendiót tartalmaz.Általában a főzés vége felé adják az ételekhez. Elsősorban zöldséges ételek elkészítésénél javasolt a főzés- sütés végén használni, de remek ízt ad a vegetáriánus ételeknek is.A garam masala összetevői - általában: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. Általában húsokhoz és a csirkéhez adott hagymaalapú mártásokhoz használjak

585 Ft
 
Nézet:
Sorrend: