Mono illóolajok

Nézet:
Sorrend:

A ceyloni fahéjfa (Cinnamomum zeylanicum, syn. C. verum) belső kérgéből vízgőz- vagy gőzdesztillációval kinyert olaj antimikrobiális, fertőtlenítő, parazita és vírusellenes, bőrvörösítő, gyulladásgátló, általános tonizáló és a bélmozgást serkentő hatású.

  • Fontosabb alkalmazási területei: hűléses megbetegedések, légúti fertőzések és szájüregi gyulladások, valamint egyéb (hüvely, húgyúti és lázzal járó trópusi) fertőzések.
  • Fontosabb felhasználási formái: megfázás elleni cseppek és szájüregi öblögetők, inhalálószerek; aromás- és gyomorerősítő, illetve szélhajtó-görcsoldó kivonatok; összetett gyári készítmények; aromalámpás párologtatás.
1 665 Ft

A fodormenta (Mentha spicata var. crispata /Bentls./ Mansf.) földfeletti részeiből vízgőz- vagy gőzdesztillációval előállított illóolaj görcsoldó, emésztésjavító, szélhajtó, antimikrobiális és nyákoldó hatású.
 

  • Fontosabb alkalmazási területei: szájüregi gyulladások és emésztési zavarok.
  • Fontosabb felhasználási formái: fog- és szájápoló készítmények, emésztésjavító cseppek és tabletták.
2 645 Ft

A rózsamuskátli (Pelargonium graveolens) virágos-leveles hajtásaiból vízgőz- vagy gőzdesztillációval kinyert olaj antimikrobiális, rovarriasztó és enyhe nyugtató hatású.

  • Fontosabb alkalmazási területei: szorongásos állapotok, kozmetikai bőrproblémák, rovarcsípések megelőzése.
  • Fontosabb felhasználási formái: bőrápoló készítmények, masszázs- és fürdőolajok, illetve rovarriasztók.
4 340 Ft

A grapefruit (Citrus paradisi) terméshéjából préseléssel, vízgőz- vagy gőzdesztillációval előállított olaj fertőtlenítő, antimikrobiális, nyugtató, valamint a bőr alatti szövetek vérellátását és nyirokkeringését elősegítő hatású.

  • Fontosabb alkalmazási területei: szorongás és meghűlések okozta kellemetlen tünetek enyhítése, légúti fertőzések, zsíros és pattanásos bőr ápolása, lakóhelyiségek és munkahelyek levegőjének fertőtlenítése.
  • Fontosabb felhasználási formái: bőrápoló kozmetikai készítmények, masszázs- és fürdőolajok, légfrissítők, aromalámpás párologtatás.
1 665 Ft

A gyömbér (Zingiber officinale) gyöktörzséből vízgőz- vagy gőzdesztillációval kinyert olaj antioxidáns, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antimikrobiális, görcsoldó, emésztésjavító és tonizáló hatású. Fontosabb alkalmazási területei: izom- és izületi fájdalmak enyhítése, a bőr alatti szövetek vérellátásának fokozása. Fontosabb felhasználási formái: bedörzsölőszerek, fürdő- és masszázsolajok, aromalámpás párologtatás.

2 870 Ft

Elterjedés, termesztés, előállítás
Az ilang-ilang illóolajat (Aetheroleum annonae) az Annónafélék (Annonaceae) családjába tartozóilangfa (Cananga odorata var. genuinum, syn.: Annona odorata) friss virágaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, 1,5-2%-os hozammal. Többféle minőségű olaj kerül forgalomba, attól függően, hogy a lepárlás mely részéből származik (a desztilláció elején gyakran választják le a legfinomabb részt, majd ezt követően még két szakaszban gyűjtik össze az olajat).

Felhasználás
Az illóolaj az ismerten nyugtató, ellazulást elősegítő hatású linaloolnak köszönhetően nyugtató, lelki kiegyensúlyozó és frissítő hatással bír, mely hatások mellett antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatások jelentkezésével is számolnak a terápiás alkalmazásakor. Az illóolajat aromalámpából elpárologtatva vagy aromafürdőből, ill. a masszázs során belélegezve oldható a szorongás, fokozható a szellemi és testi frissesség. Gyakori alkotórésze a bőrápoló készítményeknek, melyeknek használatát egyebek mellett a faggyúmirigyek működésének szabályozására javasolják. Az illóolajnak nemi vágyat fokozó hatást is tulajdonítanak és ezért frigiditás, ill. szexuális aszténia esetén is ajánlják használatát, például masszázs és fürdőolajok alkotórészeként. A desztillálástól függően a különböző finomságú ilang-ilangolajok gyakori alkotórészei a különféle parfümöknek, kozmetikai illatkeverékeknek, ill. az arc- és dekoltázsápoló készítményeknek.

3 990 Ft

Az indiai citromfű vagy citromos fűszercirok (Cymbopogon citratus) felaprított, friss vagy fonnyasztott leveleiből (hajtásaiból) vízgőz-vagy gőzdesztillációval előállított olaj fertőtlenítő, antimikrobiális, szagtalanító, nyugtató- idegrendszeri tonizáló, rovarriasztó, szélhajtó és gyulladáscsökkentő hatású.

  • Fontosabb alkalmazási területei: gyomor- és bélrendszert érintő bakteriális fertőzések és bélgyulladások, kozmetikai bőrproblémák (pl. hajszálér bántalmak), kimerültség és túlterheltség, illetve rovarriasztás. 
  • Fontosabb felhasználási formái: inhalálószerek, masszázs- és fürdőolajok, bőrápoló kozmetikai készítmények, rovarriasztó készítmények, aromalámpás párologtatás.
1 620 Ft

A fehér vagy orvosi jázmin (Jasminum officinale syn.: Jasminum grandiflorum) frissen szedett virágaiból enfleurage-eljárással kinyert olaj hangulatjavító, frissítő és antimikrobiális hatású.

  • Fontosabb alkalmazási területei: fáradtság, kimerültség és depresszió. 
  • Fontosabb felhasználási formái: masszázs- és fürdőolajok, légtérfrissítők, aromalámpás párologtatás.
2 245 Ft

Elterjedés, termesztés, előállítás
A kakukkfű illóolajat az ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó, a mediterrán vidékeken honos és nálunk is termesztett kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) alsó, vastagabb, fás szárak nélküli virágzó hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 1-3%-os hozammal. Az illóolaj színtelen, halványsárga vagy vöröses színű, illata markáns, fűszeres, a fenolos alkotórésznek (timolnak) köszönhetően jellegzetes.

Felhasználás
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos kakukkfű olaja erős antimikrobiális, szagtalanító, bőrvörösítő, gyulladáscsökkentő, általános erősítő, köhögéscsillapító és a hörgők görcsét oldó hatású. A kakukkfűolaj alkalmazásának főbb területei: különböző eredetű légúti-, bőr- és húgyúti fertőzések; köhögéssel járó krónikus légzőszervi bántalmak, szájüregi gyulladások, emésztőrendszeri panaszok, valamint a mozgásszervek gyulladással és fájdalommal járó megbetegedései. A bőr gombás vagy bakteriális eredetű fertőzéseinek kezelésére kivonatok, ecsetelők vagy kenőcsök formájában használhatók. Légzőszervi megbetegedések esetén inhalálószerek, légzéskönnyítő hatású gyógyfürdők és ? mellkasi bedörzsölők, krémek, ill.orrkenőcsök egyik fő alkotórészeként használható fel. A szájüregben lezajlódó kedvezőtlen folyamatok kezelésére ajánlott szájvizek, öblögetőszerek és ecsetelők egyik lehetséges és hatékony alkotórésze. Reumás és más eredetű, fájdalommal járó megbetegedések esetén bedörzsölőszerek, masszázs- és fürdőolajok, illetve krémek értékes hatóanyagaként kerül felhasználásra. Belsőleg húgyúti fertőzések és emésztésjavító összetételekben hasznosítják sokoldalú és kedvező hatásait. A kerti kakukkfű illóolaja nem toxikus, a bőrt közepes mértékben irritálja (főként a nyálkahártyát irritáló tulajdonsága van), ugyanakkor fényérzékenyítő és fototoxikus hatása nincs.

2 085 Ft

A kámforfa (Cinnamomum camphora) ágaiból, illetve a fa törzséből vízgőz- vagy gőzdesztillációval kinyert, alacsony kámfortartalmú olaj (az aromaterápiában és a kozmetikában ezt használják) enyhe vérkeringés-fokozó, fájdalomcsillapító, légúttisztító, fertőtlenítő és rovarriasztó hatású.

  • Fontosabb alkalmazási területei: légúti és mozgásszervi megbetegedések. 
  • Fontosabb felhasználási formái: inhalálószerek, szaunaolajok, bedörzsölőszerek, masszázs- és fürdőolajok, masszázskrémek.
2 450 Ft

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) ?teljes virágzatából? vízgőz- vagy gőzdesztillációval kinyert olaj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást elősegítő, fekélyellenes, görcsoldó, emésztőrendszeri tonizáló és nyugtató.

  • Fontosabb alkalmazási területei: bőrgyulladások, bőrfekélyek, nehezen gyógyuló sebek, ekcéma; a szájüreg, a garat és az orrüreg gyulladásai; gyomor-és bélrendszeri fekélyek, aranyér; izom- és izületi gyulladások, valamint hüvelyfertőzések. 
  • Fontosabb felhasználási formái: kivonatok, szájápolószerek, kenőcsök, masszázs- és fürdőolajok, aromafürdők.
4 130 Ft

A kubeba vagy faggyúfa (Litsea cubeba) terméséből vízgőz- vagy gőzdesztillációval kinyert olaj idegrendszeri tonizáló, fertőtlenítő és antimikrobiális hatású.

  • Fontosabb alkalmazási területei: enyhe fokú depresszió, idegesség, aggódás és stressz. 
  • Fontosabb felhasználási formái: bőrápoló kozmetikai készítmények, aromafürdő és aromalámpás párologtatás.



1 620 Ft

A keskenylevelű, francia vagy valódi levendula (Lavandula angustifolia, syn.: L. vera) frissen vágott virághozó ágvégeiből vízgőz- vagy gőzdesztillációval kinyert olaj nyugtató, ellazulást elősegítő, vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobiális főbb hatásokkal bír.

  • Fontosabb alkalmazási területei: alvászavarok, szorongás és idegesség; reumás, neuralgiás és egyéb krónikus fájdalmak; rovarcsípések okozta viszketés, sebgyógyulások elősegítése.
  • Fontosabb felhasználási formái: aromalámpás párologtatás, alvópárnák, szaunaolajok, bedörzsölőszerek, masszázs- és fürdőolajok, fürdősók, masszázskrémek, bőrápoló kozmetikai készítmények.
1 620 Ft

A keserűnarancs (Citrus aurantium) termésének héjából préseléssel, vízgőz- vagy gőzdesztillációval előállított olaj fertőtlenítő, emésztést javító és görcsoldó hatású.

  • Fontosabb alkalmazási területei: emésztési zavarok, szorongás és stressz, valamint lakóterek és munkahelyek levegőjének fertőtlenítése, frissítése.
  • Fontosabb felhasználási formái: kivonatok, gyomorerősítők, masszázs- és fürdőolajok, aromalámpás párologtatás. 
1 665 Ft

A pacsuli (Pogostemon patchouli) leveleiből vízgőz- vagy gőzdesztillációval kinyert olaj antibakteriális, gyulladáscsökkentő, idegrendszeri- és értonizáló, illetve rovarriasztó hatású.

  • Fontosabb alkalmazási területei: szorongás és depresszió, akne, allergiás bőrgyulladások, (vissz)érgyulladások és bélfertőzések. 
  • Fontosabb felhasználási formái: aromalámpás párologtatás, masszázs- és fürdőolajok, bőrápoló kozmetikai készítmények.
2 870 Ft

A pálmarózsa vagy indiai fűszercirok (Cymbopogon martinii var. martinii, syn.: Cymbopogon martinii var. motia) virágzáskor gyűjtött friss vagy szárított hajtásaiból vízgőz- vagy gőzdesztillációval kinyert olaj fertőtlenítő, antimikrobiális, emésztőrendszeri tonizáló, valamint bél- és húgyúti fertőtlenítő hatású.

  • Fontosabb alkalmazási területei: emésztőrendszeri panaszok, bél- és húgyúti fertőzések, arc- és homloküreg gyulladás, hörghurut és egyéb légúti megbetegedések. 
  • Fontosabb felhasználási formái: emésztésjavító, bél- és húgyúti fertőtlenítő összetételek; aromafürdök, masszázs- és fürdőolajok, bőrápoló kozmetikai készítmények, aromalámpás párologtatás.
2 870 Ft

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) leveleiből és virágos-leveles ágvégeiből vízgőz- vagy gőzdesztillációval kinyert olaj nyákoldó, epehajtó, görcsoldó, bőrvörösítő, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomlazító hatású.

  • Fontosabb alkalmazási területei: légúti megbetegedések, mozgásszervi panaszok és zárt sportsérülések.
  • Fontosabb felhasználási formái: epebántalmak és emésztési zavarok kezelésére alkalmas összetételek, roboráló hatású szeszes kivonatok, légzéskönnyítő kenőcsök, bedörzsölőszerek, aromafürdők, masszázs- és fürdőolajok, masszázskrémek. 
  • Javasolt alkalmazás: párologtatásra, aromafürdő, bedörzsölő olaj készítéséhez, hajápolásra
2 030 Ft

A damaszkuszi rózsa (Rosa damascena) virágszirmaiból enfleurage-eljárással kinyert olaj nyugtató és antimikrobiális hatású.

  • Fontosabb alkalmazási területei: légutak gyulladásos megbetegedései, különböző bőrbántalmak, szájüreg gyulladásos folyamatai, szorongás.
  • Fontosabb felhasználási formái: aromalámpás párologtatás, masszázs- és fürdőolajok, szájvizek, ecsetelők, bőrápoló kozmetikai készítmények.
8 890 Ft

A nyugat-indiai szantálfa (Amyris balsamifera) fakérgéből és gallyaiból vízgőz- vagy gőzdesztillációval előállított olaj gyulladáscsökkentő, nyugtató és lelki állapotot kiegyensúlyozó hatású.

  • Fontosabb alkalmazási területei: kozmetikai érbántalmak, hangulati zavarok.
  • Fontosabb felhasználási formái: masszázs- és fürdőolajok, bőrápoló kozmetikai készítmények, aromalámpás párologtatás.
3 205 Ft
 
Nézet:
Sorrend: