Kusz-kusz

Nézet:
Sorrend:

A kuszkusz Észak-Afrikában és Szicíliában elterjedt, durumbúza-szemekből álló étel.

Az Alce Nero bio kuszkusz kizárólag 100%-os olasz durum búzából készül. Az Alce Nero azt javasolja, hogy szolgálja fel párolt hús, főtt zöldség és halak kísérőjeként, mint ahogy az Észak-Afrikában hagyomány.

 

1 395 Ft

Kuszkusz, köretként vagy főételként, ízletes, gyors köret készíthető belőle.

 

Elkészítése: 1 rész kuszkusz , 1,5 rész forró sós/fűszeres víz kb. 15 percig lefedve állni hagyjuk. Majd villával fellazítjuk. Nem igényel főzést.

Allergén információ: A termék búzát, glutént és olajos magvakat is felhasználó üzemben készült.



895 Ft

A kuszkusz marokkói nemzeti étel, mely durumdarából és finomra őrölt búzalisztből készül. Hagyományosan párolva készítik el. A hagyományos kuszkusz viszonylag hosszabb elkészítési időt igényel, a ma forgalomban lévő kuszkusz jelentős része azonban - mint a BiOrganik kuszkusz is - egy jobban előfeldolgozott, gyorsfőzésű változat.

 

Felhasználása: köretként, főételként. Levesben tésztaként is ehető, valamint csemegeként salátákkal, szószokkal, mártásokkal is el lehet fogyasztani.

Elkészítése: vízben megfőzni vagy gőzben megpárolni, amíg puha nem lesz. Felforralt vízbe öntve, ha negyed óráig állni hagyjuk, külön főzés nélkül is elkészíthető.
 

Jó tudni: a marokkóiak a durumbúzából őrölt darát megnedvesítik, majd beszórják liszttel, és kézzel addig görgetik, amíg a daraszemcséket finom lisztréteg nem vonja be.
Marokkóban nem pirítják, hanem lassan párolják az ételt. A kuszkuszt is mindig párolva készítik el, és sosem főzik más étellel összekeverve. Kuszkuszpároló edényben gőzben párolják, aminek hatására megdagad és megpuhul.

1 130 Ft

Az észak-afrikai országok tradícionális eledelének alapja az acélos durumbúza darája.

Elkészítési javaslat: a kuszkuszt másfélszeres mennyiségű, lobogó, zöldfűszeres vízbe öntjük, lehúzzuk a tűzről és fedő alatt 10 percig pihentetjük. Párolt zöldségekkel, sült (gabona)hússal összekeverve tálaljuk.

785 Ft

A kuszkusz marokkói nemzeti étel, mely durumdarából és finomra őrölt búzalisztből készül. Hagyományosan párolva készítik el. A hagyományos kuszkusz viszonylag hosszabb elkészítési időt igényel, a ma forgalomban lévő kuszkusz jelentős része azonban - mint a BiOrganik kuszkusz is - egy jobban előfeldolgozott, gyorsfőzésű változat.

 

Felhasználása: köretként, főételként. Levesben tésztaként is ehető, valamint csemegeként salátákkal, szószokkal, mártásokkal is el lehet fogyasztani.

Elkészítése: vízben megfőzni vagy gőzben megpárolni, amíg puha nem lesz. Felforralt vízbe öntve, ha negyed óráig állni hagyjuk, külön főzés nélkül is elkészíthető.
 

Jó tudni: a marokkóiak a durumbúzából őrölt darát megnedvesítik, majd beszórják liszttel, és kézzel addig görgetik, amíg a daraszemcséket finom lisztréteg nem vonja be.
Marokkóban nem pirítják, hanem lassan párolják az ételt. A kuszkuszt is mindig párolva készítik el, és sosem főzik más étellel összekeverve. Kuszkuszpároló edényben gőzben párolják, aminek hatására megdagad és megpuhul.

950 Ft

Ellenőrzött, ökológiai gazdákodásból származó aprított, előfőzött keménybúzából. 

Az észak-afrikai hagyományos gabona könnyű étel, különösen gyermekek számára. Sokoldalú felhasználás, ideális kiegészítője a csicseriborsónak, jól illik főzelékekhez, pikáns szószokhoz.

Elkészítés, alapszabályok: áztatás és szakaszos gőzölés

A jó kuszkusz a készítés során többszörösére duzzad, de nem válik ragacsossá vagy csomóssá. Ha betartunk néhány alapszabályt, lágy, illatos és pergős lesz. (A dobozon szereplő használati utasítások többnyire rosszak.)

A kuszkuszt széles tálban bőséges hideg vízzel öntjük fel. Néhány perc múlva a vizet leöntjük róla, s húsz percig pihentetjük, hogy elkezdje megszívni magát a vízzel. (Ha van nagyobb szűrőnk, az is jó, ha abba tesszük, s néhány percig átfolyatjuk rajta a vizet.) Pihenés alatt időről időre nedves kézzel gereblyézzük át, lazítsuk fel a kuszkuszt.

Ezután a hús főzőleve (vagy egyszerűen csak gyömbéres, sáfrányos, kurkumás sós víz) fölé gézzel vagy laza szövésű konyharuhával bélelt szitát helyezünk, s beleöntjük a kuszkusz felét. Amint átjárta a gőz (5 perc), rászórjuk a másik felét, s gondosan elsimítjuk, morzsolgatjuk, fellazítjuk. Nedves ruhával letakarjuk a szitát, kicsire állítjuk a lángot, húsz percig hagyjuk gőzölődni.

Húsz perc után levesszük a szűrőt, megpermetezzük a kuszkuszt egy pohárnyi hideg vízzel, kávéskanálnyi sóval, majd szment (lásd: Kuszkusz ? az étel, külön keret) morzsolunk bele. Használhatunk olívaolajat is, ettől kicsit feszesebb lesz az állaga.

Tíz percig állni hagyjuk, majd visszatesszük gőzölődni, újabb húsz percre.  A végén még egyszer enyhén vizezzük és vajazzuk. A víz helyett használhatunk húslevest is. Akkor jó, ha a kuszkusz lágy és pereg, nem szabad száraznak lennie.

1 755 Ft
Nézet:
Sorrend: